Kawa

Espresso Miesiąca – wrzesień: klasyczna Brazylia na dobry początek jesieni!

Kawa robi dobrze na wiele sposobów. Pobudza, smakuje, jest pretekstem do spotkań, wywołuje uśmiech oraz daje zatrudnienie milionom osób. Bariści, roasterzy, importerzy oraz oczywiście farmerzy, dzięki drzewom kawowca mogą wyżywić siebie i swoich bliskich. W tej, jak i w wielu innych branżach okołorolniczych, większość osób pracujących na początku łańcucha produkcji to mężczyźni, jednak nie w tym przypadku…

9 Mulheres to kooperatywa, która zrzesza 9 niezależnych producentek kawy, dając im możliwość naświetlenia problemu braku równości na plantacjach, ale również podzielenia się owocami swojej pracy z szerszym gronem odbiorców. Wsparła je w tym przedsięwzięciu hiszpańska palarnia NOMAD Coffee, która tę kawę wypaliła, a dzięki Coffeedesk i wrześniowemu espresso miesiąca wypijemy ją wszyscy w swoich domach!

Brazylia 9 Mulheres od Nomada - nuty smakowe

Jaka to kawa? Słodka, ciężka, lepka i bardzo przyjemna! To chyba najbardziej ogólny możliwy opis Brazylii 9 Mulheres. Plantacje zrzeszone przez kooperatywę znajdują się w regionie Mantiqueira de Minas, a nasza kawa w pełni oddaje smaki, których można spróbować w kawach speciality z tego okręgu. Nugat, orzech włoski, mleczna czekolada i kandyzowane wiśnie płynnie zamieniają się intensywnością smaków w zależności od metody parzenia oraz od tego, czy dodaliśmy do espresso mleka, czy też nie.

Espresso i napój mleczny

W porównaniu do sierpniowego, HAYBowego What The Funk mielcie espresso września sporo grubiej. Moje najsmaczniejsze espresso uzyskałem parząc tę kawę w proporcjach 18 gramów kawy w portafiltrze do 44 gramów kawy w filiżance w czasie 23 sekund. Nugat i mleczna czekolada świetnie współgrały z wiśniowym posmakiem.

Po dodaniu do podwójnego espresso około 150 mililitrów mleka, w kawie pojawiło się więcej słodyczy wiśni, a w posmaku mnóstwo orzechów laskowych.

Kawiarka i Kompresso

W Bialetti Venus 6 tz przy drobnym mieleniu kawa wyszła zaskakująco słodka, bez nut kwasowości. Dominujące były zdecydowanie orzechy oraz mleczna czekolada z delikatnym posmakiem owoców pestkowych. Mniam!

Następnie zaparzyłem Cafflano Kompresso, mieląc uprzednio 15 gramów kawy w Comandante na 11 kliku, i kawa wyszła bardzo podobna w profilu smakowym do espresso, bardzo dobrze się doparzyła, była pełna i słodka. Kwasowość wiśni dobrze uzupełniła się z mleczną czekoladą, a orzechy w posmaku zostawały na naprawdę długo.

Czy warto?

Jak najbardziej! Po letnim sezonie lekkich i zwiewnych kaw z Afryki i Ameryki Centralnej, warto wrócić do klasyki i zacząć nastawiać się na jesienny klimat, a nic tak dobrze nie będzie do niego pasowało jak czekoladowo-orzechowa kawa z Brazylii, wypita w deszczowy poranek!

Jakub Świątek

Kawa nakłania do rozmowy i tworzenia nowych rzeczy. To właśnie to nakłoniło mnie do oddania się jej na polu zawodowym - nigdy nie nudzi. Najważniejsze w pracy z nią są dla mnie metodyczne podejście z merytorycznymi argumentami. Podczas pracy jako barista lub trener zawsze staram się pokazać pełen obraz sytuacji oraz to, że kawa równocześnie jest tak samo subiektywna jak obiektywna.

Disqus Comments Loading...

Recent Posts

Let’s get dirty!

Ustalmy raz na zawsze - zimna kawa to nie tylko mleko z lodem i kawą…

4 dni ago

Barista vs. sztuczna inteligencja

Ekspres sam mieli, tampuje, parzy i spienia mleko. Roboty robią latte art, a domowe maszyny…

2 tygodnie ago

Aerocano raz!

Wkraczamy w ten cudowny, ale też momentami bezlitosny gorący czas, kiedy jedyną rozsądną opcją kawową…

2 tygodnie ago

Filtr idealny – jak różne rodzaje filtrów wpływają na smak kawy i co warto o nich wiedzieć?

Niech się przelewa! Dla wielu entuzjastów wysokiej jakości, kawa specialty to przede wszystkim filtrowana rewolucja…

4 tygodnie ago

Wiosenne przebudzenie – czas na detoks!

Witaj wiosno! Długo wyczekiwana pora roku w końcu zawitała, przynosząc ze sobą nowe pokłady energii…

1 miesiąc ago

Czy excelsa to przyszłość kawy?

Kryzys na rynku kawy nie mija, a ceny arabiki i robusty nadal rosną, a rynek…

1 miesiąc ago