Każdy barista i home barista boryka się czasem z problemem jak zaparzyć w domu kawę tak, by smakowała jak na cuppingu. Podczas degustacji pojawiają się truskawki, morele i owoce cytrusowe, a w domu ani śladu tych wspaniałości. Niektórzy bariści bywają uparci i niestrudzeni. Szukają nowych dróg każdego dnia. Dzięki nim udało mi się poznać nową ciekawą metodę, czyli Hario Largo.
Largo nie tylko na herbatę
Do tej pory urządzenie o nazwie Hario Largo Tea Dripper było dla mnie wyłącznie urządzeniem do parzenia herbaty, aż zostałam mile zaskoczona przez krakowskiego baristę rodem ze Lwowa nowym pomysłem na kawę.
Wydawać by się mogło, że napar będzie bardzo zbliżony do przygotowywanego w Clever Dripperze, jednak dla mnie smak, aromat oraz konsystencja to bardziej połączenie frenchpressa i aeropressu w metodzie odwróconej. Czyli mówiąc normalnie – body (cielistość) jest wysokie, napar wychodzi bardzo intensywny i kompleksowy. Jednocześnie smak jest bardziej czysty niż przy French Pressie.
Jak zrobić taką kawę?
Najlepsza proporcja wynosi 6g kawy na 100ml wody, natomiast mielenie jak na duży chemex, czyli niczym gruboziarnista sól.
1. Odmierz 18g kawy i zmiel grubo.
2. Postaw largo z dzbankiem na wadze i wsyp kawę.
3. Zalej delikatnie 30g wody o temperaturze 92 stopni i odczekaj 30 sekund.
4. Naciśnij przycisk zwalniający i do ogrzanego uprzednio naczynia odlej preinfuzję.
5. Wlej pozostałą wodę do Largo i przykryj naczynie pokrywką. Odczekaj 3,5 – 4 minuty.
6. Naciśnij przycisk zwalniający ponownie i ciesz się naprawdę aromatyczną kawą!
pytanie natury technicznej. jak z czyszczeniem tego urządzenia?
Bardzo prosto – wszystkie elementy są rozkręcane, wystarczy rozkręcić i umyć – standardowo.
brzmi jak zwykly przelew do robienia klasycznego americano