Japońskie zielone herbaty z jednej strony cieszą się dużą popularnością — w sklepach z łatwością znajdziemy zieloną herbatę, jednak często są to aromatyzowane herbaty o nie najlepszej jakości. Dobra herbata, podobnie jak dobra kawa, wymaga uważnej uprawy i poprawnego zaparzenia. Gyokuro z pewnością nie znajdziecie w zwykłym supermarkecie. Cóż to za tajemnicza herbata?
Czym jest herbata gyokuro i co warto o niej wiedzieć?
Herbata Gyokuro to najwyższej jakości zielona herbata pochodząca z Japonii. Jest mniej popularna na zachodzie niż Matcha, ale sposób jej uprawy jest podobny. Jej wyjątkowy smak i kolor zawdzięcza się trzytygodniowemu zacienieniu krzewu herbacianego podczas wzrostu. Jakie są tego efekty? Intensyfikacja chlorofilu, gęste body i niesamowity smak umami, jakbyście próbowali esencji zielonego koloru.
Co jeszcze jest ciekawego w herbacie gyokuro? Właściwości odżywcze tej herbaty są na najwyższym poziomie, dzięki szczególnej uprawie — ochranianiu listków przed słońcem. Gyokuro zawiera więcej polifenoli i antyoksydantów niż inne zielone herbaty. To przekłada się również na smak, który jest gęsty i niemal kremowy. Niektórzy polecają nawet zjeść listki po zaparzeniu herbaty!
Jakie właściwości ma herbata gyokuro?
Kogo może zainteresować herbata gyokuro? Właściwości tej herbaty są przede wszystkim smakowe, a jej wyjątkowy charakter z pewnością usatysfakcjonuje doświadczonych koneserów zielonej herbaty. Oprócz niezwykłego, umamicznego i pełnego smaku, gyokuro oferuje także wszystkie właściwości zielonej herbaty czyli między innymi pobudzenie dzięki kofeinie, które jest bardziej stonowane niż w przypadku zastrzyku energii z kawy. To dzięki L-teaninie zawartej w listkach herbaty kofeina uwalnia się wolniej, pobudzając nas równomiernie przez dłuższy czas. Oprócz oczywistych właściwości pobudzających zielona herbata pomaga zwalczać stany zapalne, działa przeciwbakteryjnie i antyoksydacyjnie, pomaga regulować cukier we krwi.
Jak parzyć herbatę gyokuro?
Z całą pewnością ta herbata nie jest codziennym i nudnym naparem. To napar najwyższej półki, idealny do ceremonii parzenia herbaty, dlatego warto poświęcić nieco uwagi gyokuro. Parzenie tej herbaty będzie wymagało od nas nieco skupienia i uważności. Około 6 gramów herbaty powinno wystarczyć do przygotowania 300 mililitrów naparu. Gyokuro powinniśmy zalewać zagotowaną i wystudzoną do około 50-60 stopni wodą, co pozwoli uniknąć przeparzenia listków. Sam proces parzenia powinien trwać od 2 do 3 minut. Herbatę możemy zalewać dwa, a nawet trzy razy, skracając czas parzenia o 30 sekund od pierwszego zalania, ponieważ listki będą już otwarte.
Gyokuro a inne zielone herbaty
Gyokuro z pewnością jest jedną z herbat, których nie pija się codziennie, a jeśli już mamy okazję jej spróbować to powinno to być małą ceremonią i prawdziwą ucztą. Próbowanie najróżniejszych herbat może uczynić nas bardziej uważanymi na smaki i aromaty, dlatego warto korzystać z tego doświadczenia jak z małego treningu sensorycznego. Jeśli ciekawią Was inne rodzaje zielonej herbaty zajrzyjcie do naszego przewodnika po zielonych herbatach oraz do artykułów o herbacie yunnan i genmaicha.