Czarna herbata zwykle kojarzy nam się z klasycznymi smakami, które zakorzeniły się zwłaszcza w kulturze anglosaskiej — English Breakfast czy Earl Grey to popularne mieszanki, które często goszczą w naszych filiżankach. Herbata Yunnan nie przypomina jednak tradycyjnej czarnej herbaty, a jej smak może przypaść do gustu koneserom herbat i wszystkim, którzy szukają sensorycznych wrażeń.
Skąd pochodzi herbata yunnan?
Chińska prowincja Yunnan jest domem dla wielu różnych odmian herbaty, rośnie tam znany Pu—erh, biała herbata, oolong i herbata zielona. Yunnan jest znany także z niecodziennej czarnej herbaty, która zachwyca swoim smakiem — miodowo słodkim, czekoladowym, z nutami tytoniu i słodu. Czarna herbata Yunnan pochodzi z krzewu Camellia taliensis, która jest hybrydą taliensis, sinensis i sinensis Assam. Większość herbat pochodzi z krzewu Camellia sinensis, dlatego smak herbaty Yunnan jest tak wyjątkowy.
Herbata yunnan – właściwości
Czarna herbata ma wiele różnych zastosowań – od czysto hedonistycznych po lecznicze. Nie inaczej jest z herbatą yunnan. Właściwości tego naparu są przede wszystkim pobudzające. Zawarta w listkach kofeina uwalnia się powoli, zapewniając nam długotrwałe i łagodne pobudzenie, które wspomaga funkcje naszego mózgu, pozwalając lepiej się skupić i zrelaksować. Czarna herbata może pomóc w obniżeniu cholesterolu we krwi, pomaga regulować cukier, a także dostarcza naszemu organizmowi różnych cennych mikroelementów jak flawonoidy i polifenole, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie.
Na uwagę zasługują także właściwości zielonej herbaty yunnan, która zawiera podobne korzystne składniki, ale charakteryzuje się bardziej łagodnym smakiem i bogatszym profilem zdrowotnym. Kubek czarnej herbaty to zatem nie tylko przyjemność, ale dobry krok w stronę lepszego samopoczucia i kondycji psychofizycznej!
Zasady parzenia herbaty yunnan
W Japonii i Chinach ceremonia parzenia herbaty jest niezwykle ważnym elementem kultury. W Europie Środkowowschodniej przygotowywanie herbaty nie jest traktowane z równym pietyzmem co parzenie kawy specialty, jednak aby uzyskać najlepsze rezultaty, powinniśmy potraktować herbatę równie poważnie, jak nauczyliśmy się traktować kawę.
Jak zaparzyć herbatę yunnan?
- Woda – do zaparzenia herbaty yunnan będziecie potrzebowali przefiltrowanej wody lub wody źródlanej.
- Ilość herbaty – używając około 4 gramów herbaty yunnan na 250 ml wody powinniśmy uzyskać optymalny napar.
- Temperatura wody – woda może mieć temperaturę od 90 do 100 stopni. Jeśli nie macie czajnika z regulowaną temperaturą, pozwólcie wodzie chwilę ostygnąć po zagotowaniu.,
- Czas parzenia – czas parzenia nie powinien przekraczać 2 minut. Zbyt długie parzenie może spowodować gorycz naparu.
- Parzenie wielokrotne – herbatę yunnan możemy zaparzać do 3 razy, wydłużając czas parzenia o 30 sekund z każdym zalaniem
Tak przygotowana herbata yunnan zachowuje swoje właściwości, takie jak łagodne pobudzenie i pełen, miodowo-czekoladowy smak, który powinien zadowolić każdego miłośnika herbaty.
Yunnan a inne herbaty
Obracając się w świecie kawy, często możemy zapomnieć o tym, że herbata jest równie złożona i interesująca co kawa specialty. Jednak przygody z takimi herbatami jak Yunnan, Gyokuro, Genmaicha czy Matcha mogą otworzyć nam oczy na kolejny wszechświat smaków i aromatów, które warto poznawać!