Zimowa herbata z imbirem wzbogacona odpowiednimi dodatkami może świetnie smakować, przyjemnie rozgrzewać, a także skutecznie wzmacniać odporność i naturalnie łagodzić objawy przeziębienia. Jednym z takich dobroczynnych składników jest wcześniej wspomniany korzeń imbiru, dlatego dzisiaj skupimy się na jego wyjątkowych właściwościach i podpowiemy jak dodać imbir do herbaty. Zdradzimy również nasze pomysły na pyszne, zimowe napary z imbirem oraz innymi dodatkami.
Jak działa herbata z imbirem? Na co pomaga?
Domowa herbata z imbirem to idealna propozycja na zimowe, mroźne dni. Wyraźnie korzenny w smaku, delikatnie szczypiący w język imbir cudownie rozgrzewa oraz posiada szereg właściwości prozdrowotnych, dzięki czemu może być naturalnym remedium na wiele dolegliwości. Przede wszystkim, korzeń imbiru można stosować wspomagająco w czasie infekcji wirusowych oraz bakteryjnych. Co więcej, działa przeciwgorączkowo i przeciwbólowo, poprawia przemianę materii, pobudza krążenie i dodaje energii. Ponadto odpowiednio przygotowana herbata z imbirem zachowuje większość jego cennych właściwości, w związku z czym ciepły napar z imbirem warto popijać regularnie.
Jak zrobić herbatę z imbirem – przepis
Przygotowanie herbaty z imbirem nie jest niczym skomplikowanym, wystarczy tylko zapamiętać kilka prostych wskazówek, które w tym pomogą i sprawią, że napój będzie zaskakiwał nie tylko smakiem, ale także działaniem. Zatem, aby w pełni wykorzystać potencjał i dobroczynne właściwości imbiru dodawanego do herbaty, najlepiej korzystać ze świeżego korzenia. Tuż przed użyciem powinniśmy go dokładnie umyć i opcjonalnie cienko obrać ze skórki, w celu usunięcia wszelkich zanieczyszczeń. Należy również pamiętać, że wiele wartościowych związków i witamin ginie w wysokiej temperaturze, dlatego imbir najlepiej dodawać do lekko przestudzonego naparu, a następnie odstawić na kilka minut pod przykryciem, aby właściwości imbiru w herbacie zostały zachowane. Co więcej, im mocniej rozdrobniony korzeń imbiru dodajemy do herbaty, tym więcej cennych substancji mamy szansę wypić wraz z napojem. O tym, jak zrobić herbatę z imbirem, opowiemy więcej, przestawiając najpopularniejsze przepisy, między innymi na herbatę z imbirem i miodem oraz herbatę z imbirem i cytryną.
Z czym łączyć imbir w herbacie?
Herbatę z imbirem można przygotować na wiele smacznych sposobów, łącząc go z innymi dodatkami. Mamy sporo możliwości, od całkiem prostych po bardziej złożone. Najprostsze z nich to: herbata z imbirem i cytryną, herbata z imbirem i miodem oraz herbata z imbirem i kurkumą. Kompozycje te można dowolnie rozbudowywać i łączyć ze sobą. Poniżej znajdziecie nasze propozycje na smaczne, pełne prozdrowotnych składników herbaty, które błogo rozgrzeją Was w mroźne dni i zatroszczą się o Wasze samopoczucie. Mamy jednak nadzieję, że to dopiero początek i podzielicie się z nami swoimi sposobami na pyszną herbatę z imbirem.
Herbata z imbirem – 3 przepisy
Herbata z imbirem i miodem
Składniki (1 porcja):
- czarna herbata
- mały kawałek imbiru
- mały kawałek kurkumy (opcjonalnie)
- plasterek cytryny (cytrynę wcześniej dokładnie umyć i sparzyć)
- ok. 1 łyżka dobrej jakości, naturalnego miodu
Przygotowanie:
Imbir i kurkumę dokładnie umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki lub drobną kostkę (przygotowując kurkumę, należy zachować ostrożność, ponieważ brudzi ręce). Zaparzyć około 250-300 ml czarnej herbaty, następnie dodać przygotowany imbir i kurkumę. Na koniec, dodać plasterek cytryny oraz miód do smaku.
Zielona herbata z imbirem i miętą
Składniki (1 porcja):
- zielona herbata
- mały kawałek imbiru
- plasterek limonki (limonkę wcześniej dokładnie umyć i sparzyć)
- świeża mięta
Przygotowanie:
Imbir dokładnie umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki lub drobną kostkę. Następnie zaparzyć około 250-300 ml zielonej herbaty wraz z przygotowanym imbirem. Na koniec, dodać plasterek limonki oraz świeże listki mięty.
Herbata z imbirem, syropem malinowym i goździkami
Składniki (1 porcja):
- czarna herbata English Breakfast
- mały kawałek imbiru
- plaster pomarańczy (pomarańczę wcześniej dokładnie umyć i sparzyć)
- ok. 2 łyżki syropu malinowego
- kilka goździków
Przygotowanie:
Imbir dokładnie umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki lub drobną kostkę. Zaparzyć około 250-300 ml czarnej herbaty, a następnie dodać przygotowany imbir. Na koniec, dodać syrop malinowy oraz plaster pomarańczy z goździkami.
Trzymajcie się zdrowo!