Immersja i perkolacja brzmią jak pojęcia ze sprawdzianu z chemii, ale w kawowym słowniku można przełożyć je na dużo prostszy język – to zanurzanie i przepływanie. Oznaczają dwa główne sposoby ekstrakcji kawy, czyli wydobywania z ziaren tego, co najlepsze do wody (można by powiedzieć “parzenia”, ale celowo się od tego wstrzymuję, bo ekstrakcja może też przebiegać na zimno). Co to jest immersja? To zanurzenie zmielonej kawy w wodzie, a perkolacja to stworzenie warunków, w których woda przepływa przez kawę. W niniejszym artykule przygotowaliśmy dla Was zestawienie metod zanurzających i przepływowych.
Metody zanurzające (immersja)
Zalewajka – większości z nas pewnie kojarzy się dość negatywnie jako ulubiona metoda parzenia kawy naszych babć i cioć, najlepiej w filiżance z koszyczkiem. Jest to jedna z metod immersji, ale to też najprostszy i najlepszy sposób na ocenę jakości i smaku kawy. Ta metoda występuje też pod fachową nazwą cupping i służy do poznania smaku kawy – pokazuje charakterystykę ziarna w najpełniejszy i najwierniejszy sposób, nic się nie ukryje. Nie ma tu żadnej filozofii, dodatkowych sprzętów (wystarczy młynek i czarka), tylko kawa i woda. Stwierdzenie „zanurzanie kawy” idealnie opisuje ten proces.
French press – uniwersalny przyrząd, w którym można zaparzyć kawę i herbatę, a także na przykład spienić mleko. Znany i kochany od lat, prosty w obsłudze i czyszczeniu. Pozwala przygotować słodką, delikatną kawę bez konieczności użycia dodatkowych filtrów czy specjalnego czajnika. To nieco bardziej praktyczna wersja zalewajki. Bez fusów w filiżance.
O tym, jak parzyć kawę w french pressie pisaliśmy już na naszym blogu.
Cold brew – nie mamy tu do czynienia z parzeniem, ale z maceracją. To takie “parzenie” na zimno. Proces zachodzi przy niskiej temperaturze i trwa dużo dłużej. Żeby stworzyć tę kawę w domu wystarczy słoik (lub inne naczynie), młynek oraz dobra kawa. Jeśli ma być czyściej i bardziej pro, butelka z filtrem. Po maceracji przyda się metalowy lub papierowy filtr, prosty dripper lub inne urządzenie służące do przefiltrowania kawy. Tędy po przepis na domowe cold brew.
Metody przepływowe (perkolacja)
Ekspres przelewowy – praktyczna, prosta w użyciu metoda perkolacji pozwalająca na zaparzenie kilku litrów kawy na raz. Dobra kawa z przelewu smakuje jak w kawiarni, a nie wymaga dużego doświadczenia.
Drip – występuje w różnych kształtach oraz rozmiarach. To najpopularniejsza alternatywna metoda parzenia. Pozwala na pełną kontrolę parametrów parzenia i dopasowanie smaku kawy do własnych upodobań. Wymaga to dodatkowych akcesoriów takich jak waga, termometr czy czajnik z charakterystyczną wylewką. Najpopularniejszym dripperem jest japońskie Hario V60, od którego wielu miłośników kawy specialty zaczyna swoją przygodę. Nasze kultowe przepisy na kawę z V60 znajdziecie tu.
Gabi Master A – zaparzacz do kawy, wykorzystywany w metodzie perkolacji, przypominający dripper o trochę bardziej złożonej konstrukcji. Składa się z 16 otworów, dzięki czemu kawa podczas procesu zaparzania zalewana jest równomiernie, co nadaje jej wyjątkowego smaku i charakteru. Cały zaparzacz to 4 elementy: zbiornik na wodę, prysznic, dripper oraz podstawka. Więcej info o tym urządzeniu i nasze ulubione przepisy w tym artykule.
Chemex – na pierwszy rzut oka to drip ze zintegrowaną karafką. Charakteryzuje go ikoniczny kształt (jest eksponatem w nowojorskim MOMA) a także rodzaj papierowego filtra, który jest gruby i wielowarstwowy, co przekłada się na charakterystykę naparu, który jest czysty i delikatny. Po przepisy na kawę z chemexa i dawkę historii zapraszamy na naszego bloga.
Kawiarka – włoski, domowy sposób na kawę przypominającą espresso. To jedna z najpopularniejszych metod parzenia kawy na świecie, która niedawno obchodziła swoje 90. urodziny. Napar z kawiarki jest gęsty i intensywny, możemy na jego bazie przygotować domową kawę mleczną. Aby wydobyć z tej metody maksimum smaku, należy pamiętać o zachowaniu odpowiednich proporcji wody i kawy, a także znaleźć właściwy stopień zmielenia: drobniej niż do metod przelewowych, ale grubiej niż w ekspresie ciśnieniowym. W tym artykule zebraliśmy wiedzę na temat parzenia kawy w kawiarce.
Ekspres ciśnieniowy – espresso również opiera się na przepływie! Ale oferuje inne doznania niż opisane wyżej metody. Ekspres manualny jest dobrym pomysłem dla miłośników kawy, którzy czerpią radość także z nauki procesu parzenia, a nie tylko konsumpcji. Dla zabieganych dobrym pomysłem jest ekspres automatyczny.
Żeby nie było tak łatwo, nie wszystkie metody da się zamknąć w klasycznym podziale, mamy też metody mieszane, które czerpią to, co najlepsze z obu metod, ale znalezienie optymalnej receptury wymaga nieco więcej czasu, ponieważ trzeba kontrolować więcej zmiennych.
Aeropress – łatwy w użyciu i niezawodny. Napar przypomina kawę przelewową, choć jest nieco bardziej mętny. Aeropress to świetny kompan podróżników – można go zmieścić w plecaku i zaparzyć kawę dosłownie wszędzie. Aeropress ma teraz kilka modeli, tutaj opisaliśmy czym się różnią i który jest dla kogo.
Clever dripper – to coś pomiędzy zalewajką a klasycznym dripem. Pozwala na zabawę z parametrami parzenia w celu wydobycia optymalnego smaku kawy Ponadto, nie wymaga wagi ani specjalnego czajnika, aby zacząć z nim przygodę. O tym, czym Clever się różni od klasycznego drippera i jak go poprawnie używać piszemy w tym artykule.
Syfon – najbardziej efektowny ze sposobów przygotowania kawy, choć wymagający dużego doświadczenia i pełnej kontroli procesu parzenia. W smaku przypomina kawę przelewową. W wyglądzie – sprzęt z sali chemii z liceum.
Co to jest immersja a co to perkolacja? Podsumowanie
Zaczęliśmy chemią i kończymy chemią, ale dobra wiadomość jest taka, że możecie iść na wagary i zrobić sobie kawkę używając ulubionej metody. Będzie to perkolacja czy immersja? Wiecie już, co to za metody – pozostało tylko je wypróbować.