Sproszkowane liście zielonej herbaty stały się tak popularne, że możliwości produkcyjne Japonii nie nadążają za światowym popytem, a rynek zaczyna szukać alternatyw, co zawsze odbija się na jakości. Jak rozpoznać jakościową matchę i na co zwracać uwagę?
Rodzaje matchy
Pierwsze wzmianki o matchy pojawiają się w Chinach w VII wieku. W XV-wiecznej Japonii okresu Chado nabrała ona właściwości ceremonialnych, mnisi parzyli matchę przed medytacją, a samurajowie – przed walką. Stała się bardzo cenionym napojem ze względu na właściwości pobudzające, a zarazem relaksujące, a także wysoką zawartość antyoksydantów i innych prozdrowotnych składników. O właściwościach matchy więcej piszemy w tym artykule. Na zachodzie sproszkowana herbata zyskała popularność zaledwie kilka lat temu, w połączeniu z mlekiem, jako znana obecnie wszem i wobec matcha latte. Matcha ceremonialna różni się jednak od tej w latte. Ceremonialna powstaje z najmłodszych liści z pierwszego zbioru, tylko z miąższu, usuwa się żyłki odpowiedzialne za gorzki smak. Gorycz jest jednak pożądana w matchy kulinarnej, zwanej też tradycyjną, żeby wybijała się ponad aromatami produktów, z którymi jest mieszana. Matcha kulinarna jakości premium powstaje z liści pochodzących z drugiego zbioru. Nie jest stosowana tylko do deserów i wypieków, ale także w napojach. Ten i inne mity na temat matchy rozwiewamy w tym artykule.
Pochodzenie
Chociaż matcha przybyła do Japonii z Chin, to Japończycy udoskonalili sztukę jej produkcji i to właśnie pochodzenie matchy będzie gwarantować najwyższą jakość. Gdybyśmy nagle zaczęli produkować proszek z zielonej herbaty uprawianej w Polsce, albo jakimkolwiek innym kraju, nie można by było nazwać jej matchą, podobnie jak sytuacja ma się z oscypkiem, parmezanem czy szampanem.
Opakowanie
Kupujemy oczami, ale opakowanie może nam powiedzieć dużo więcej, niż tylko pokazać dobry design. Właściwie przechowywana matcha powinna być chroniona przed światłem słonecznym i sztucznym – przechowywana w puszce lub ciemnym opakowaniu ze strunowym zapięciem. Przezroczyste słoiczki to najgorsze, co można zrobić matchy!
Kolor
Dobra i przechowywana w odpowiedni sposób matcha ma intensywny zielony kolor, w trawiastym odcieniu. Matcha wystawiona na działanie światła ma brązowy, brzydki kolor, albo mniej intensywny zielony w odcieniu khaki. Intensywność koloru może nam też sporo powiedzieć o jakości liści, z których został wykonany proszek.
Smak
Czy matcha powinna być gorzka? Za gorzki smak odpowiada kofeina, która uwalnia się w herbatach w wyższej temperaturze więc jeśli zaparzymy matchę w temperaturze wyższej niż 80 stopni, będzie bardziej intensywna, a gorzki posmak będzie się mocniej wybijał. Podobny efekt uzyskamy, jeśli zaparzymy z samą wodą matchę kulinarną, która zachowuje gorycz przez wykorzystanie całych liści, łącznie z żyłkami. W matchy ceremonialnej dominują trawiaste posmaki, nori, umami, słodycz, aromaty są jednak wyjątkowe dla herbat pochodzących z różnych regionów, uprawianych w różnych warunkach, zupełnie jak w przypadku pochodzenia kawy!