Spienianie mleka do kawy cappuccino w domowych warunkach bez użycia ekspresu ciśnieniowego może wydawać się nie lada wyzwaniem… Nic bardziej mylnego! W rzeczywistości, jeśli zastanawiasz się, jak zrobić dobre cappuccino, pamiętaj, że wystarczy kawiarka i spieniacz do mleka lub french press.
Optymalna temperatura
Aby spienić mleko, najpierw trzeba je podgrzać. Pamiętajcie, aby temperatura nie przekroczyła 65 stopni Celsjusza. Zbyt mocno podgrzane mleko przestanie być delikatnie słodkie i przyjemne, a zacznie się robić nieco przypalone w smaku. Podobnie będzie z konsystencją. Przy zbyt wysokiej temperaturze mleka, nie będziecie w stanie osiągnąć idealnej konsystencji mikropianki, która jest zwieńczeniem przepisu na każdą dobrze przygotowaną kawę cappuccino.
Spienianie mleka
Po podgrzaniu mleka nie pozostaje nic innego, jak tylko użyć spieniacza.
Jeśli używacie spieniacza ręcznego (możecie go stosować wymiennie z french pressem), to po przelaniu do niego mleka wystarczy zacząć pracę tłoczkiem, ruszając w górę i w dół przez około 40 sekund. Aby pozbyć się większych pęcherzyków powietrza i stworzyć strukturę mikropianki, powinniście coraz bardziej zmniejszać zakres ruchów ku powierzchni mleka.
Używając spieniacza elektrycznego, jedyne co musicie zrobić, to umieścić go odrobinę pod powierzchnią mleka (możecie to zrobić nawet w tym samym naczyniu, w którym wcześniej podgrzewaliście mleko) i włączyć urządzenie. Po około 20 sekundach powinniście uzyskać idealnie kremową i gładką konsystencję, która umożliwi Wam rysowanie wzorów na kawie.
Więcej o różnicach między spieniaczami ręcznymi i elektrycznymi przeczytacie TUTAJ.
Najlepsze mleko do spieniania?
Macie pełną dowolność w doborze mleka do kawy – możecie spienić także mleko roślinne, np. sojowe lub migdałowe. Uważajcie natomiast na mleko ryżowe. Zawiera ono stosunkowo mało białka, a to właśnie białka decydują o tym, czy mleko będzie się dobrze spieniać.
Przy wyborze rodzaju mleka, obok ilości zawartego w nim białka, istotna jest także zawartość tłuszczu. Tłuszcz będzie miał bowiem największy wpływ na smak kawy, którą połączycie z mlekiem podczas przygotowywania domowego cappuccino. Im większa jego zawartość, tym większy udział mleka w smaku i tym bardziej będzie ono przykrywało profil smakowy kawy.
Najlepsza baza pod kawy mleczne?
Najlepszą bazą do przygotowania domowego cappuccino, latte, czy flat white’a będzie kawa przypominająca espresso. Dobra wiadomość jest taka, że nie musicie posiadać ekspresu, żeby przygotować dobrą kawę mleczną. Wystarczy Wam kawiarka, Aeropress (najlepiej z wykorzystaniem nakładki Fellow Prismo) lub Cafflano Kompresso.
Wciąż macie wątpliwości, jak perfekcyjnie spienić mleko, jeśli zechcecie zrobić w domu cappuccino? Zobaczcie nasz tutorial:
Domowe cappuccino – przepis:
Potrzebujesz:
- 25-35 ml espresso lub kawy z kawiarki bądź Aeropressu
- mleko lub napój roślinny spieniony według instrukcji powyżej
- filiżanka o pojemności 150 ml
Wlej kawę do filiżanki i uzupełnij do pełna podgrzanym mlekiem oraz gładką, błyszczącą pianą.