Znacie to uczucie po obiedzie, kiedy nachodzi was ochota na coś słodkiego? Jedni sięgają wtedy po ciastko, inni po czekoladę, ale słodka kawa może z powodzeniem zastąpić deser. Jeśli jesteście fanami mlecznej kawy i chcecie osłodzić sobie życie, to pozostaje nam tylko zadać sobie pytanie — jaki syrop do kawy będzie najlepszy?
Rodzaje syropów do kawy – najpopularniejsze smaki
W naszym sklepie znajdziecie tylko syropy do kawy najwyższej jakości. Oznacza to, że mają one możliwie jak najkrótszy skład i wyłącznie najlepsze składniki. Mount Caramel Dobry Syrop spełnia wszystkie powyższe kryteria i idealnie nadaje się zarówno do domu, biura jak i kawiarni. Jaki syrop do kawy latte wybrać? Z mleczną kawą z pewnością dobrze łączy się syrop czekoladowy, cynamonowy i karmelowy, ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby zaszaleć z innymi smakami.
Ile syropu do kawy dodać i jak go stosować?
Syrop do kawy — jak stosować go, aby nie przyćmił naszego napoju? Odpowiedź na to pytanie brzmi — z umiarem, zgodnie ze swoimi preferencjami i wielkością kawy! Ile syropu do kawy dodacie zależy od waszej tolerancji na słodkość — polecamy zacząć od niewielkich ilości, a w razie potrzeby stopniowo zwiększać dawkę. Na bezpieczny start — łyżka syropu powinna wystarczyć do kawy latte czyli na około 300 ml napoju.
Jak zrobić syrop do kawy w domu?
Być może jednak zapomnieliście dodać syropu do swojego ostatniego zamówienia w Coffeedesku, a od czytania tego artykułu wezbrała w Was ciężka do opanowania chęć wypicia kawy z syropem. Jak zrobić syrop do kawy? Okazuje się że całkiem łatwo i szybko, więc jeśli czujecie się w nastroju do eksperymentów w kuchni — to chwyćcie za mały rondelek, włóżcie czapkę kucharza i do dzieła.
Prosty przepis na syrop karmelowy
Karmelowy smak idealnie współgra z mlekiem i espresso, tworząc słodki i satysfakcjonujący napój. Jak zrobić syrop karmelowy do kawy?
Składniki:
- szklanka cukru
- 1/3 szklanki wody
- 1/2 szklanki śmietanki lub mleka
Przygotowanie:
Do rondelka wsypujemy cukier i dolewamy wody, rozpuszczamy cukier do uzyskania brązowego koloru. Do karmelizowanego cukru dodajemy śmietankę lub mleko i dokładnie mieszamy, gotując kilka minut do uzyskania pożądanej konsystencji. Po całej operacji odstawiamy rondelek do ostygnięcia, a następnie przelewamy syrop do butelki lub słoika. Dodajemy do kawy i cieszymy się swoim kulinarno-baristycznym sukcesem.