Dlaczego warto pić zioła?
Zioła zawierają witaminy i mikoroelemety, dzięki czemu świetnie sprawdzą się w codziennym budowaniu odporności. Ponadto regularne picie ziołowych naparów wspiera nawodnienie naszego organizmu. Zioła pomagają również zadbać o cerę, włosy i paznokcie oraz regulują pracę układu pokarmowego. Działają odżywczo przy osłabieniu i przemęczeniu.
Jakie zioła są dla nas dobre?
1. Lawenda. Możemy po nią sięgać przy przemęczeniu, problemach trawiennych czy po prostu w sytuacjach, kiedy chcemy się zrelaksować. Lawenda jest także świetna jako dodatek do kąpieli. Kwiat lawendy polecamy w formie herbatki lawendowej, z której można przygotować pyszną lemoniadę.
2. Rumianek. To jedno z najbardziej uniwersalnych ziół. Możemy po niego sięgać przy problemach trawiennych czy przy zdenerwowaniu, ale też naparu warto używać jako toniku do twarzy. Podobnie jak lawenda (lub w połączeniu z lawendą!) może posłużyć jako dodatek do oczyszczającej kąpieli.
3. Pokrzywa. Jeżeli jesteśmy przemęczeni czy osłabieni warto sięgnąć po pokrzywę lub mieszankę, w której skład wchodzi. Zioło to wpływa także na pracę układu pokarmowego. Nie zapominajmy, że odżywi również na włosy i paznokcie.
4. Dzika Róża. To zarówno owoc, jak i płatki. Napar z owoców róży zawiera bardzo dużo witaminy C, więc jeżeli codziennie chcemy zadbać o naszą odporność, wybierzmy właśnie tą roślinę. Płatki z kolei działają odmładzająco i tonizująco. Połączenie lawendy, rumianku i płatków róży to kombinacja, którą warto wlać do wanny lub użyć jako tonik do twarzy.
5. Melisa. Podobnie jak lawenda działa wyciszająco i wzmacniająco. Warto ją pić przy problemach z zasypianiem, czy problemach z układem trawiennym. Melisę znajdziesz w herbatce Śpij Dobrze, która jest jednym z naszych bestsellerów.
Zioła parzymy wrzątkiem. Warto parzyć je pod przykryciem, aby odparowywało z nich jak najmniej olejków eterycznych. Pamiętajmy również, że regularnie pijąc zioła, warto robić sobie przerwy – przykładowo, jeżeli pijemy zioła przez 5 dni, zróbmy 2 dni przerwy lub pijmy tydzień w tydzień na zmianę. W ten sposób wzmocnimy ich pozytywne działanie.
Zbieranie i przechowywanie ziół
Wysoka jakość ziół gwarantuje ich najlepsze właściwości. Kupujmy je ze sprawdzonych żródeł, a najlepiej, jeżeli mamy taką możliwość warto zbierać je samodzielnie. Ścinamy pojedyncze listki lub kwiatki, suszymy je w niskich temperaturach. Zioła możemy przechowywać w całości (np. w bukietach) i rozkruszać wsypując do kubka dopiero przed samym zaparzeniem, w taki sposób będą najbardziej aromatyczne. Warto przechowywać je w szczelnych, zamkniętych opakowaniach, bez dostępu do światła i wilgoci.
Gdzie zbierać zioła
Z ziołami jest trochę jak z grzybami, powinniśmy zbierać tylko te, których jesteśmy pewni. Dotyczy to zwłaszcza roślin o silniejszym działaniu leczniczym. Pamiętajmy również, aby zbierać je z czystych stanowisk – tzn. z daleka od drogi, czy zabudowań. Nie można zbierać roślin chronionych. Nie powinniśmy również zbierać wszystkich ziół z jednego stanowiska – zostawmy połowę, żeby rośliny mogły się dalej rozwijać. Ścinajmy tylko te części rośliny, które są nam potrzebne – jeżeli potrzebujemy kwiatków, to zbierzmy tylko kwiatki, a listki pozostawmy naturze. Zbierajmy je w ilości, którą od razu przetworzymy.
Prawidłowe zbieranie, suszenie i przechowywanie ziół pozwala zatrzymać ich właściwości, ziołowy aromat i piękny kolor. Pomaga też zadbać o naturalne stanowiska roślin w lasach i na łąkach.
Po więcej informacji o ziołach polecamy zajrzeć do książek:
1. „Prawie wszystko o ziołach i ziołolecznictwie” Mateusz Emanuel Senderski
2. „Dzika kuchania” Łukasz Łuczaj
3. „Wielka Księga Ziół” Lesley Bremness
4. „Zdrownik” Marcin Korcz
5. „Zioła w medycynie naturalnej” Andrea-Anna Cavelius, Birgit Frohn