Czy kapsułki są dla wszystkich? Nie. Czy ułatwiają parzenie kawy i sprawiają, że zaangażowanie w ten proces jest sprowadzane do minimum? Zdecydowanie! Czy warto w takim razie spróbować i otworzyć się na nowe metody parzenia kawy, nawet jeśli w domu jesteś magikiem dripa lub obsługujesz ekspres ciśnieniowy? I tak, i nie… Śpieszymy wyjaśniać dlaczego i doradzamy, jakie kapsułki do ekspresu wybrać.
Kapsułki kapsułkom nierówne – która kawa w kapsułkach jest najlepsza?
Kapsułki z kawą wynaleziono już ponad 35 lat temu w Szwajcarii, a ten sposób na parzenie kawy rozwija się w tempie znacznie szybszym niż inne znane nam metody jej przygotowywania. Zapewne dlatego, że jest to metoda szybka i wygodna, a sam ekspres kapsułkowy jest, w porównaniu z każdym innym ekspresem, wydatkiem nie tak dużym (ekspres kapsułkowy możecie bowiem nabyć już nawet za kilkaset zł, a najlepsze modele to około 2000 zł). Czy kawa w kapsułkach jest zdrowa?
Pytanie zasadnicze to jednak pytanie o jakość kawy zawartej w kapsułkach. Oczywiście, na rynku można znaleźć różne rodzaje kapsułek do kawy, jednak nie wszystkie są warte naszej uwagi. Zatem, która kawa w kapsułkach jest najlepsza? Kapsułki, o których istnieniu warto wiedzieć, to te wypełnione kawą speciality – wiadomego pochodzenia i wysokiej jakości ziarnami, które zostały przed zamknięciem w kapsułce poddane obróbce, która sprawia, że smakiem wcale nie muszą znacząco ustępować świeżo zaparzonej kawie z Chemexa. Sprawdźmy, która kawa w kapsułkach jest najlepsza i na co zwrócić uwagę przy jej wyborze.
Technologia
Same kapsułki wykonywane są z różnego rodzaju tworzyw – od aluminium, przez słabej jakości plastik, plastik recyklingowalny produkowany z mączki kukurydzianej czy trzciny cukrowej, aż po materiały w pełni kompostowalne.
Sekretem kapsułek jest jednak sposób uszczelniania tego małego „pojemniczka” na kawę oraz sama metoda obróbki kawy przed zaparzeniem w ekspresie. Sztuka ta nie jest prosta, jednak najlepsi producenci (m.in. Colonna) opanowali ją do perfekcji. Kawa z kapsułek nie starzeje się tak szybko jak kawa ziarnista, dzięki temu, że niecały 1% zawartości kapsułki zajmuje tlen – reszta to azot, który sprawia, że kawa z kapsułek może utrzymywać swoją świeżość nawet do 12 miesięcy od zapakowania. Aromaty kawy zawarte w kapsułce będą naprawdę bogate, o ile znajdziemy w niej ziarna najwyższej jakości.
Sam proces produkcji kapsułek to trochę technologiczne rocket science (osoby mierzące TDS-y i mineralizujące wodę destylowaną do parzenia kawy powinny zagłębić się w ten temat). 😉 Na razie opowiemy Wam w skrócie, że młynki odpowiedzialne za mielenie ziaren do kapsułek Colonna są ultradokładne i skanują ziarna, by były równo zmielone (czyżby pojawiła się konkurencja dla przesiewaczy Kruve?), nie nagrzewają też ziaren podczas procesu mielenia. Co więcej, doza kawy jest ustawiona pod konkretny przepis, dzięki czemu nie trzeba samodzielnie testować ani mielenia, ani proporcji kawy do wody przed zaparzeniem.
Parzenie i efekty w filiżance
Kawa kapsułkowa zaparza się pod ciśnieniem 19 barów – ekspres nakłuwa kapsułkę i równomiernie rozprowadza po niej wodę, co pomaga w ekstrakcji, która trwa średnio między 12 a 25 sekund. Temperatura wody, jaką parzymy tutaj kawę, to najczęściej pomiędzy 88 a 90 stopni Celsjusza.
Mielenie kawy pod kapsułki zdecydowanie najbliższe jest temu pod espresso, jednak w wyniku parzenia kawy kapsułkowej nie otrzymujemy ani naparu przypominającego espresso, ani przelewu – kawa będzie miała konsystencję o gęstości i intensywności pomiędzy tymi metodami.
Rodzaje kapsułek do kawy
Jakie kapsułki do ekspresu wybrać? Produktowane są one z kilku rodzajów materiałów:
- Kapsułki aluminiowe, które można poddać recyklingowi.
- Kapsułki kompostowalne, wykonane ze skrobi kukurydzianej, nadające się do rozłożenia w kompoście, ale przemysłowym. Oznacza to, że podczas segregacji śmieci powinniście wrzucać je do pojemnika z odpadami BIO.
- Na rynku wsytępują także kapsułki plastikowe.
Czy rodzaj kapsułki ma wpływ na smak?
Tak. Kapsułki aluminiowe zdecydowanie lepiej utrzymują świeżość i aromatyczność zmielonych ziaren kawy, jednak dobrze wykonane kapsułki kompostowalne przemysłowo potrafią również zachowywać główne nuty smakowe kawy na długo. Kapsułki kompostowalne domowo nie utrzymują świeżości kawy zbyt długo, co może skutkować zwietrzeniem kawy.
Kalibracja
Jeśli chcesz wydobyć pełnię smaku ze swoich kapsułek, lepiej pamiętaj o jednej rzeczy – kalibracji ekspresu. W związku z tym, że kapsułki są stworzone pod konkretne proporcje wody do kawy, warto ich przestrzegać. Do tego przyda się właśnie kalibracja ekspresu.
Jak to zrobić?
- Przygotuj wagę i postaw na niej filiżankę – wyzeruj licznik.
- Włóż kapsułkę do ekspresu i zacznij przygotowywać kawę, trzymając przycisk parzenia.
- Trzymaj przycisk aż do osiągnięcia pożądanej wagi naparu
- Zwolnij przycisk – Twój ekspres jest już skalibrowany! Przy kolejnym parzeniu nie musisz trzymać przycisku przez cały czas parzenia.
UWAGA! Kalibracja może wyglądać różnie w przypadku różnych urządzeń. Przed przystąpieniem do kalibracji warto zajrzeć także do instrukcji obsługi Twojego urządzenia. Które ekspresy da się kalibrować? Musisz sprawdzić dokładnie w instrukcji swojego sprzętu, ale już podstawowe modele mają taką opcję.
Dla kogo są różne rodzaje kapsułek do kawy?
Kapsułki speciality zdecydowanie nie są dla wszystkich. To sposób na kawę dla osób zabieganych, które nie do końca czują magię ręcznego parzenia dripa czy Chemexa, ale doceniają wysoką jakość i wygodę w jednym. Tutaj ktoś robi całą pracę za Ciebie, ustawia dozę, sposób mielenia i dostosowuje ją do parzenia w ekspresie kapsułkowym tak, żebyś mógł tylko delektować się smakiem kawy. Ogromnym plusem jest także możliwość testowania wielu kaw jednocześnie. Kupując paczkę kawy speciality i ją otwierając, poniekąd skazujemy się na jej picie przez dłuższy czas, aby nie wywietrzała zbyt szybko i nie straciła aromatów. W przypadku kapsułek możesz wybrać wiele smaków i jednego dnia raczyć się kawą z Burundi, Gwatemali, Kolumbii i Ekwadoru!
Kapsułki speciality to także sposób na pierwszy krok w stronę kawy wyższej jakości. Jeśli Ty lub Twoi bliscy posiadacie ekspres kapsułkowy, to wybór marki takiej jak Colonna, która tworzy kapsułki tylko z ziaren najwyższej jakości, może być wygodnym i prostym sposobem na zupełnie nową jakość kawy.
Jeszcze więcej rodzajach kapsułek do kawy, a zwłaszcza o kapsułkach speciality dowiecie się z naszego live na YouTube, na którym Maciej Duszak odpowiada na wszelkie pytania i testuje na żywo kapsułki Colonna: