Ideą kawy w kapsułce z punktu widzenia konsumenta są: łatwość użytkowania systemu, różnorodność w wyborze kaw oraz niski koszt wejścia związany z zakupem ekspresu, który jest tańszy niż automaty z wbudowanym młynkiem. Czy kapsułki to przyszłość?
Temat kapsułek, świeżości zawartej w nich kawy, a także wpływu opakowań na środowisko, wciąż budzi wiele kontrowersji. Teraz, kiedy ekspresy na kapsułki stają się coraz bardziej rozwinięte i osiągają poziom taki jak chociażby Morning, postanowiliśmy zebrać wiedzę na temat kapsułek w jednym artykule.
Historia i patent
System Nespresso, pierwszego producenta ekspresów kapsułkowych, został opatentowany w 1986 roku, po 10 latach prac rozwojowych. W momencie debiutu był on chroniony kilkoma patentami, co dało Nestle pozycję monopolisty w tym segmencie na kolejne 25 lat. Po tym czasie, w 2011 roku część najważniejszych patentów zaczęła wygasać i do gry włączyła się konkurencja, która musiała nadrobić w krótkim czasie stracone lata. Przez cały ten czas Nestle nadal rozwijało swój system i doskonaliło go, chroniąc kolejnymi patentami. Stąd też bierze się tak duża różnorodność w rodzajach produkowanych kapsułek – nie można skopiować Nespresso 1:1, ponieważ kluczowe elementy kapsułki takie jak system spajania korpusu z wieczkiem są nadal chronione. Ten stan rzeczy spowodował, że większość producentów konkurencyjnych wobec Nespresso zaczęło pakować tanią kawę w kiepskie kapsułki, a wszystko to ze względu na cenę – nie byli oni w stanie konkurować z Nespresso, które było oddalone o dekady w rozwoju i optymalizacji produkcji.
Kapsułki specialty
Dziś możemy spokojnie powiedzieć, że na rynku dostępne są kawy jakości specialty, które zamknięte w kapsułki, smakują bardzo dobrze i pozwalają cieszyć się nie tylko wszystkimi założeniami tego systemu, ale również dają przyjemne wrażenia sensoryczne. Do takich przykładów można choćby zaliczyć kapsułki Colonna, Lykke, Caffenation, Bialetti czy Savage. Na rodzimym rynku mamy też eko kapsułki FLORØ by COFFEE PLANT.
Wpływ na środowisko
Kapsułki systemu Nespresso przeważnie wykonuje się z następujących rodzajów materiałów:
Aby rozeznać się w materiale z jakiego wykonana jest dana kapsułka, należy sprawdzać opakowanie – jeśli kapsułka jest kompostowalna lub 'biobased’ to taka informacja na pewno się pojawi.
Co ciekawe, system kapsułkowy sumarycznie jest bardzo wydajny energetycznie i zużywa mniej zasobów niż np. kawa z ekspresu kolbowego. Jak to możliwe? Przy analizie całościowego wpływu na środowisko należy brać pod uwagę więcej czynników niż tylko materiał wykonania kapsułki:
Wszystkie powyższe argumenty prowadzą do tego, że kapsułka staje się jedną z najbardziej efektywnych środowiskowo metod przygotowania kawy. Co jednak nie oznacza, że nie powinniśmy świadomie podchodzić do tego tematu, sprawdzać z czego jest wykonana i co się z nią później dzieje.
Kapsułki to wielce prawdopodobna przyszłość – właśnie ze względu na ich wygodę oraz rosnącą jakość zamkniętej w nich kawy. Trudno o łatwiejszy sposób na to, by przekonać kogoś do świata specialty: jeden ekspres i nieskończona różnorodność smaków, która nie wymaga posiadania wagi, miseczek cuppingowych, konduktometrów czy choćby elementarnej wiedzy jak to wszystko ogarnąć. Próg wejścia jest niski jak nigdy dotąd – można zostać smakoszem najlepszych kaw na świecie nie zagłębiając się w ogóle w techniki ich przygotowania, to jest prawdziwy game changer.
* Artykuł powstał na podstawie treści stworzonych i udostępnionych przez Maćka Duszaka, dziękujemy!
Ekspres sam mieli, tampuje, parzy i spienia mleko. Roboty robią latte art, a domowe maszyny…
Wkraczamy w ten cudowny, ale też momentami bezlitosny gorący czas, kiedy jedyną rozsądną opcją kawową…
Niech się przelewa! Dla wielu entuzjastów wysokiej jakości, kawa specialty to przede wszystkim filtrowana rewolucja…
Witaj wiosno! Długo wyczekiwana pora roku w końcu zawitała, przynosząc ze sobą nowe pokłady energii…
Kryzys na rynku kawy nie mija, a ceny arabiki i robusty nadal rosną, a rynek…
Nasza kolejna propozycja deserowa to mus czekoladowy z kawą i karmelowym popcornem. Karmel, kawa i…
Ta strona używa cookies.
Więcej