Kto już po urlopie, a kto jeszcze przed? Dzisiaj zabieramy Was do słonecznej Grecji… wspólnie przygotujemy i wypijemy jedną z najpopularniejszych kaw na zimno, a mianowicie fenomenalnie chłodzące frappe. Mamy dla was przepis zarówno z użyciem espresso, jak i mrożonej kawy rozpuszczalnej. Gotowi na krótkie, greckie wakacje z nami? Zatem zaczynajmy…
Jak powstało pierwsze frappe
Historia frappe sięga 1957 roku. Pierwszy tego typu napój powstał w greckich Salonikach, gdzie w tamtym czasie odbywały się międzynarodowe targi, na których Dimitrios Vakondios, pracownik Nestlé, promował nowy, firmowy napój dla dzieci na bazie czekoladowego proszku i mleka. W przerwie między wystąpieniami mężczyzna chciał sobie zaparzyć kawę rozpuszczalną. Nie miał jednak wrzątku, więc zalał kawę zimną wodą, a następnie wymieszał za pomocą shakera i stworzył napój z puszystą pianką, czyli frappe. Pomysł bardzo szybko się przyjął i do dzisiaj w niemal każdej greckiej kawiarni dostaniemy frappe na bazie kawy rozpuszczalnej, które stało się już symbolem tego kraju.
Tradycyjna kawa frappe – przepis na mrożoną kawę po grecku
Tradycyjne frappe to prosty, zimny napój kawowy składający się z kawy rozpuszczalnej, zimnej wody, lodu oraz opcjonalnie mleka i cukru. Przygotowuje się go w ten sposób, że do wysokiej szklanki wsypujemy dwie łyżeczki kawy rozpuszczalnej oraz opcjonalnie cukier i zalewamy około trzema łyżkami zimnej wody. Całość mieszamy przez kilka sekund za pomocą specjalnego miksera do frappe lub shakera, aż uzyskamy puszystą, grubą warstwę kawowej pianki, która może mieć nawet kilka centymetrów wysokości. Kawę, wedle upodobań, uzupełniamy mlekiem i kostkami lodu. W zależności od ilości użytego cukru, wyróżniamy: frappe sketo, czyli bez cukru, metrio – lekko słodzone i glyko – mocno słodzone. Ponadto, kiedy do wybranego rodzaju frappe dodamy jeszcze mleko otrzymamy frappe me gala.
Domowe frappe dla każdego
Dziś do przygotowania greckiej kawy mrożonej można wykorzystać specjalny mikser/elektryczny spieniacz do mleka, shaker barmański, a nawet zwykły słoik z nakrętką. Każdą z tych metod bez większych problemów uzyskamy charakterystyczną, delikatną piankę na powierzchni kawy. Dlatego wcale nie musimy ograniczać się do sposobu wspomnianego Greka. Tym bardziej nie trzeba ograniczać się do, jakże dla wielu kontrowersyjnej, kawy rozpuszczalnej, którą z powodzeniem można zastąpić wysokiej jakości espresso. Esencjonalny napar ze świeżo mielonych ziaren, wzbogaci frappe głębokim, intensywnym aromatem Waszej ulubionej kawy. Oczywiście pianka z espresso nieco różni się konsystencją od tej otrzymanej z kawy rozpuszczalnej, ale myślę, że wciąż efekt jest co najmniej zadowalający i z pewnością podbije serca miłośników dobrej kawy.
Co więcej, idąc z duchem czasu, nic nie stoi na przeszkodzie, aby zamiast zwykłego mleka dodać do kawy mrożonej ulubiony napój roślinny i zrobić wegańską wersję frappe.
Niemniej jednak, frappe w każdej odsłonie doskonale gasi pragnienie i stawia na nogi w nawet najbardziej upalne, letnie dni. Sami sprawdźcie!
Kawa frappe przepis
Składniki (1 porcja):
- 60 ml espresso
- 1-2 łyżeczki brązowego cukru lub do smaku
- zimne mleko lub ulubiony napój roślinny
- kilka kostek lodu
Przygotowanie:
- Wysoką szklankę na frappe schłodzić, wkładając na kilka minut do zamrażarki.
- Przygotować espresso.
- Do shakera (lub szczelnie zamykanego słoika) wrzucić 3-4 kostki lodu, dodać cukier oraz espresso i przez chwilę porządnie wstrząsnąć, aż powstanie zadowalająca ilość kawowej pianki.
- Całość przelać do schłodzonej szklanki, uzupełnić mlekiem/napojem roślinnym według upodobań (można również od razu z pozostałymi składnikami do shakera dodać mleko i wymieszać), wrzucić dodatkowe kostki lodu i od razu podawać, najlepiej ze słomką.
Frappe wersja fancy
Jeśli jesteś fanem szybkich i dobrych jakościowo rozwiązań. Poniżej przedstawiamy przepis na frappe z kawy rozpuszczalnej na zimno.
Do przygotowania potrzebujemy:
- saszetka kawy rozpuszczalnej Savage
- 100 ml dobrej jakości wody filtrowanej
- napój owsiany Oatly
- kruszony lód
- cukier muscovado
Na początku zaparz kawę przy użyciu ciepłej wody, jeśli lubisz intensywny i wyraźny smak użyj dwóch saszetek. W kolejnym kroku, spień mleko do momentu, kiedy będzie miało ono sporo sztywnej piany. Możesz do tego wykorzystać, dyszę od ekspresu, ręczny spieniacz lub French Press. wysoką szklankę wypełnij kruszonym lodem, a następnie delikatnie, po ściance wlej spienione mleko i schłodzoną kawę. Cukier rozpuszczamy na małym ogniu, delikatnie mieszając, zostawiamy do wystygnięcia. Kiedy nasz karmel zacznie nabierać stałej konsystencji za pomocą łyżeczki wlewamy go naszej kawy. Gotowe 🙂
Mam nadzieję, że nasze proste przepisy na domowe frappe choć na krótką chwilę przeniosą Was do słonecznej Grecji i umilą niejedno wakacyjne popołudnie w ogrodzie.