Mokka to gęsty, przyjemnie kremowy napój kawowy z mlekiem oraz czekoladą, który skutecznie stawia na nogi, wprawia w dobry nastrój i smakuje lepiej, niż niejeden deser. Doskonale sprawdza się zarówno w długie, jesienno-zimowe popołudnia pod kocem, jak i w mrożonej wersji, w upalne letnie dni. Dzisiaj pokażemy Wam jak w prosty sposób przygotować obie wersje tej kawy z czekoladą w zaciszu własnej kuchni.
Historia mokki – co to za kawa?
Początkowo termin mokka nie dotyczył napoju czekoladowo-kawowego, lecz odnosił się do rodzaju ziaren kawy. Pochodzi on od nazwy portu Mokha w Jemenie, który między XV, a XVIII wiekiem był centrum handlu i miejscem załadunku kawy pochodzącej z Półwyspu Arabskiego. Między innymi wspomnianej odmiany charakteryzującej się wyraźnie czekoladowym aromatem, dzięki któremu szybko zyskała popularność i została nazwana Mokha. Co więcej, prawdopodobnie czekoladowa nuta jemeńskich ziaren tak posmakowała Europejczykom, że z czasem również inne kawy z dodatkiem czekolady zaczęto nazywać mokka. Jaka to kawa w obecnych czasach? Aktualnie nazwa mocha przez wiele osób kojarzona jest już głównie z napojem kawowym, który cieszy się niesłabnącą popularnością i dostaniemy go w większości kawiarni.
Kawa mokka – przepis
Mokka to prosty, słodki napój kawowy z dużą ilością mleka i czekolady, często podawany pod apetyczną chmurką bitej śmietany, posypanej gorzkim kakao lub szczyptą aromatycznego cynamonu. Istnieje wiele przepisów i teorii dotyczących przygotowywania mokki. Jednak najczęściej dodawane są do niej po prostu kostki czekolady. W zależności od upodobań może to być zarówno gorzka, jak i mleczna czekolada lub mieszanka obu. Zamiast kostek czekolady można użyć czekolady w proszku lub dobrej jakości syropu czekoladowego. Tak czy inaczej, chodzi o to, aby czekoladę w wybranej formie rozpuścić w ciepłym mleku i uzyskać charakterystyczny, intensywnie czekoladowy smak.
A co powiecie na mrożoną mokkę? Wprawdzie najpopularniejsza jest wersja kawy z czekoladą na ciepło, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby tego typu napój przygotować również na zimno. Do mrożonej mokki najwygodniej dodać syrop czekoladowy, który bez problemu się w niej rozpuści, można także rozpuścić czekoladę w niewielkiej ilości ciepłego mleka i uzupełnić zimnym. Dodatkowo wnętrze szklanki fantazyjnie udekorować czekoladowymi wzorami, a w wersji na bogato, pokusić się o gałkę lodów czekoladowych. Brzmi dobrze, prawda? Dlatego nie ograniczajcie się do jednego sposobu, róbcie tak jak Wam w duszy gra i smakuje.
Zatem jak zrobić kawę mocha? Poniżej znajdziecie naszą inspirację na pyszną kawę z czekoladą i bitą śmietaną.
Kawa mokka na ciepło
Składniki (1 porcja):
- 60 ml espresso lub kawy z kawiarki,
- ½ szklanki (ok. 120 ml) mleka,
- kilka kostek (ok. 20-30 g) czekolady gorzkiej/mlecznej lub 2-3 łyżeczki czekolady w proszku.
Dodatkowo:
- bita śmietana,
- gorzkie kakao lub cynamon do posypania.
Przygotowanie:
- Mleko podgrzać i rozpuścić w nim kostki czekolady lub czekoladę w proszku.
- Następnie czekoladowe mleko przelać do szklanki/filiżanki i dodać espresso/kawę z kawiarki.
- Na koniec, całość udekorować bitą śmietaną i posypać kakao lub cynamonem. Kawa z bitą śmietaną i czekoladą gotowa! Podawać od razu po przygotowaniu.
Mrożona kawa mokka
Składniki (1 porcja):
- 60 ml schłodzonego espresso lub kawy z kawiarki,
- ½ szklanki (ok. 120 ml) zimnego mleka,
- kilka kostek (ok. 20-30 g) czekolady gorzkiej/mlecznej, 2-3 łyżeczki czekolady w proszku lub 1-2 łyżki syropu czekoladowego,
- kostki lodu.
Dodatkowo:
- bita śmietana,
- gorzkie kakao lub cynamon do posypania,
- kilka kostek czekolady do dekoracji szklanki (opcjonalnie).
Przygotowanie:
- Jeśli robimy dekorację szklanki, dodatkowe kostki czekolady należy rozpuścić, namalować czekoladowe esy-floresy wewnątrz szklanki i odstawić do zastygnięcia. Rada: małą ilość czekolady można wygodnie rozpuścić w kuchence mikrofalowej. Posiekaną czekoladę w szklanej miseczce umieszczamy w mikrofali nastawiając średnią moc i czas mniej więcej 15 – 20 sekund, następnie wyjmujemy i mieszamy. Czynności te powtarzamy kilka razy, do momentu, aż czekolada całkowicie się rozpuści.
- Do szklanki dodać syrop czekoladowy oraz mleko. Można również schłodzić mleko z rozpuszczoną czekoladą.
- Na koniec dodać schłodzony napar oraz kostki lodu, udekorować bitą śmietaną i posypać kakao lub cynamonem. Podawać od razu po przygotowaniu.
Kawa mocha z ekspresu – jak przygotować ją w domu? Podsumowanie
Mamy nadzieję, że esencjonalny, czarny napar w duecie z aromatyczną czekoladą umili Wam niejedno ponure popołudnie. Zaś latem, koniecznie sięgnijcie po mrożoną wersję. Wszak nie od dziś wiadomo, że kawa i czekolada są dobre na wszystko. Częstujcie się!