Zima ma swój urok, ale pewnie zdecydowana większość z nas cieszy się na powrót długich dni i kwitnących drzew. Po kilku dobrych miesiącach picia ciepłej kawy, nareszcie powoli możemy znów zacząć zaopatrzać się w zapas lodu na ciepłe dni! Bo czy można w piękny, wiosenny dzień zrobić sobie coś lepszego niż kawa mrożona?
Nutella, ta klasyczna przyjemność znana na całym świecie, często kryje się w naszych szafkach, czekając na moment, kiedy znów przyjdzie nam na nią ochota. Dlaczego nie wykorzystać jej w niekonwencjonalny sposób, tworząc coś wyjątkowego? Nutella Iced Coffee to propozycja dla odważnych, którzy śmiało sięgają po kawę inną niż pełne owocowych aromatów espresso czy kwiatowe przelewy.
Łącząc orzechowo-czekoladowy krem Nutella z kawą, tworzymy napój, który orzeźwia i osładza kubki smakowe za jednym razem. To prawdziwa uczta dla każdego słodkiego podniebienia, która pozwala nam poczuć smak słonecznych dni.
Ps. do przygotowania kawy możesz użyć innego, ulubionego kremu orzechowo-czekoladowego!
Kawa mrożona z Nutellą / Nutella Iced Coffee
Składniki: (1 porcja)
- 1 łyżeczka nutelli / kremu orzechowo-czekoladowego 50 ml kawy zaparzonej w kawiarce lub espresso
- 200 ml mleka
- lód
- opcjonalnie: śmietanka 30% 100 ml, kakao
Nutellę mieszamy z zaparzoną kawą. Zimne mleko spieniamy (świetnie sprawdzi się do tego spieniacz Bialetti Montalatte) i wlewamy do szklanki wypełnionej lodem. Następnie wlewamy kawę wymieszaną z nutellą i na tym kończymy, lub w wersji dla odważnych delikatnie ubijamy schłodzoną śmietankę i wlewamy ją na wierzch naszej czekoladowo-orzechowej kawy. Na koniec posypujemy kakao lub ścieramy czekoladę.