Wśród czytelników tego bloga z pewnością jest wiele osób, które nie wyobrażają sobie poranka bez wypicia kawy – często jest to jedna z pierwszych czynności po wstaniu z łóżka, która pozwala na dobre się obudzić. Jeśli zastanawiasz się, czy picie kawy na czczo jest zdrowe oraz jakie są skutki wypijania jej przed śniadaniem, czytaj dalej!
Kawa na czczo – czy jest zdrowa?
… to zależy. Dla tych, którzy uwielbiają rozpoczynać dzień od kawy oraz tych, którzy zastanawiają się nad rozpoczęciem jej picia rano przed posiłkiem, mamy dobrą i złą wiadomość.
Zobacz też: Kiedy najlepiej pić kawę? W jakich godzinach dnia?
Badania naukowe nie wykazują, by picie kawy na pusty żołądek w inny sposób wpływało na procesy trawienne w organizmie człowieka, niż wypicie jej po posiłku. Jeśli więc nie ma przeciwwskazań zdrowotnych do picia kawy, jej spożycie na czczo nie powinno mieć negatywnego wpływu na procesy trawienne. Warto jednak pamiętać, że każdy organizm może inaczej reagować na poszczególne pokarmy, dlatego wszystkie wątpliwości dotyczące picia kawy na czczo najlepiej skonsultować z lekarzem.
Z drugiej strony, poza układem trawiennym, picie kawy na czczo ma również wpływ na hormony w naszym organizmie, a konkretnie wydzielanie kortyzolu. Czy kawa na pusty żołądek to więc dobry pomysł? O poranku w krwi występuje największe stężenie tego hormonu – dzięki niemu rano otrzymujemy naturalny zastrzyk energii. Jeśli jednak będziemy długotrwale dostarczać organizmowi innego źródła pobudzenia o poranku, naturalny rytm wydzielania kortyzolu może zostać zaburzony. Wtedy produkcja kortyzolu zostaje ograniczona, a organizm nie generuje samodzielnie rano tyle energii, ile powinien.
Zobacz też: Jaka kawa jest najzdrowsza? Ziarnista, mielona, a może bezkofeinowa?
Jaka kawa na czczo jest najzdrowsza?
Ogólnie rzecz biorąc, kawa przelewowa uchodzi za łagodniejszą dla żołądka w porównaniu do espresso, dlatego lepiej sprawdza się na pusty żołądek. Jest to głównie wynikiem różnic w przygotowaniu: kawa przelewowa przygotowywana jest poprzez wolne zalewanie gorącą wodą mielonych ziaren kawy, co pozwala na dłuższy proces ekstrakcji i potencjalne zmniejszenie kwasowości i goryczy. Espresso powstaje metodą ciśnieniową, co daje napój bardziej skoncentrowany i potencjalnie bardziej kwaśny.
Czy kawa na pusty żołądek to dobry pomysł? Wiele zależy od wykorzystanych ziaren – stosowanie dobrej jakości ziaren specialty daje pewność na temat pochodzenia kawy, dzięki czemu wiemy, co dokładnie serwujemy w filiżance, niezależnie od tego, czy jest to kawa przelewowa czy na bazie espresso. Warto również pamiętać, że indywidualna wrażliwość na kawę może się różnić, więc to, co działa dla jednej osoby, niekoniecznie zadziała tak samo dla drugiej.