Tak jak różne są rodzaje kawy, tak też różne są metody jej przyrządzania i podawania. Bez wątpienia jedną z rozkoszniejszych wersji jest kawa z czekoladą. Nie dziwi zatem fakt, że to aromatyczne połączenie stało się inspiracją do tworzenia czekoladowo-kawowych napojów na całym świecie i dzisiaj kawę z czekoladą dostaniemy, pod różnymi nazwami, w większości kawiarni. Tym razem podpowiadamy, jak samodzielnie, w zaciszu własnej kuchni, zrobić mocno czekoladową kawę po bawarsku z chmurką bitej śmietany, która pocieszy i ogrzeje w chłodniejsze dni.
Kawa po bawarsku – skład
Osoby znające smak naparu z wysokiej jakości ziaren, wiedzą, że charakteryzują się one swoim unikatowym profilem sensorycznym. W niektórych rodzajach kawy, szczególnie tych pochodzących z Ameryki Południowej, często możemy wyczuć czekoladowe i kakaowe nuty, a wzbogacenie takiego naparu dodatkową porcją czekolady, doskonale wydobywa i podkreśla ten aromat. Dzisiaj do przygotowania kawy po bawarsku wykorzystałam idealnie zbalansowane ziarna Fika pochodzące ze szwedzkiej palarni Johan & Nyström, w których wyczuwalny jest delikatny posmak kakao. Napar przygotowałam za pomocą kawiarki, ale równie dobrze sprawdzi się tutaj espresso ze sprzętu ciśnieniowego. Do kawy dodałam czekoladę Willie’s Cacao zawierającą 71% kakao z Madagaskaru, o naturalnych owocowych nutach. To moja propozycja, możecie oczywiście dowolnie łączyć różne rodzaje ziaren i czekolady, aż znajdziecie swój ulubiony duet.
Jak zrobić kawę po bawarsku? Przepis
Kawa po bawarsku, inaczej kawa bawarka, to proste połączenie rozpuszczonej czekolady, aromatycznego naparu oraz warstwy bitej śmietany, które bez większych problemów przygotujemy w domowych warunkach, przy pomocy podstawowych akcesoriów kawowych. Gotowy napój najlepiej podawać w przezroczystej szklance, aby wyeksponować efektowne warstwy. Opcjonalnie całość można dodatkowo wzbogacić likierem kawowym. Nierzadko spotkamy również wariant bez bitej śmietany, za to z plasterkiem lub odrobiną soku z limonki. Tak czy inaczej, kawa z czekoladą w każdym wydaniu z powodzeniem zastąpi deser, co nie znaczy, że nie można jej celebrować z kawałkiem dobrego ciasta lub ulubionymi ciasteczkami.
Niektórzy zapewne zastanawiają się, czy kawa po bawarsku to jest to samo co bawarka? Otóż nie. Chociaż sama nazwa kojarzy się z nazwą popularnej bawarki, to w istocie są to dwa różne napoje. Bawarka to herbaciany napar z dodatkiem ciepłego mleka.
Przepis na kawę po bawarsku
Składniki (1 porcja):
- 60 ml espresso lub mocnej kawy z kawiarki
- 2-3 kostki (10 g-12 g) gorzkiej czekolady lub ok. 1 łyżka dobrej jakości syropu czekoladowego
- bita śmietana
- szczypta cynamonu
Przygotowanie:
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (w tym celu posiekaną na kawałki czekoladę należy umieścić w miseczce nad garnkiem z wrzącą wodą, tak aby roztopiło ją ciepło pary) i przełożyć do szklanki lub nałożyć syrop czekoladowy.
Wskazówka: Małą ilość czekolady można również rozpuścić w kuchence mikrofalowej. Posiekaną czekoladę w szklanej miseczce umieszczamy w mikrofali, nastawiając średnią moc i czas około 15 sekund, następnie wyjmujemy i mieszamy. Czynności te powtarzamy kilka razy, do momentu, aż czekolada całkowicie się rozpuści.
2. Do czekolady/syropu czekoladowego dodać świeżo zaparzone, gorące espresso lub mocną kawę z kawiarki. Czekoladę z kawą można wymieszać lub pozostawić warstwy.
3. Całość udekorować bitą śmietaną i oprószyć cynamonem. Podawać od razu po przygotowaniu.
Czy można sobie wyobrazić coś przyjemniejszego, niż rozkoszowanie się gorącym, aromatycznym naparem kawy po bawarsku w mroźny dzień? Śmiało korzystajcie z przepisu i podzielcie się swoimi sposobami na kawę z czekoladą. Trzymajcie się ciepło!