Wszyscy dobrze znamy włoskie kawowe klasyki – każdy kawosz próbował już espresso, caffe latte, cappuccino… Cała plejada włoskich kaw weszła na stałe do naszych kawiarnianych zwyczajów. Co jednak wiemy o sposobach picia kawy w Hiszpanii? Założę się, że niewiele! Hiszpanie mają swoje własne tradycje picia kawy, które różnią się nieco od tych, które znamy z Półwyspu Apenińskiego. Cafe con Hielo, Cafe Bombon, kawa Cortado – co to za kawy i jak je przygotować? Podpowiadamy!
Czarna kawa po hiszpańsku
Jak się piję kawę w Hiszpanii? Kawy takie jak Cafe con Hielo, Cortado lub Cafe Bombon z pewnością spotykamy rzadziej niż Caffe Latte czy Flat White’y. W związku z tym, że w Polsce hiszpańskie kawy nie są popularne i łatwo dostępne, mamy dla Was garść przepisów i inspiracji jak zrobić prawdziwą kawę po hiszpańsku w domu. Rozkoszuj się Cortado Coffee lub Cafe Bombon w zaciszu własnego domu!
Kawa Cortado – czym jest i jak ją zrobić?
Kawa Cortado – jaka to kawa? To intensywny w smaku napój dla tych, którzy szukają czegoś mocniejszego w smaku niż flat white, ale nieco słabszego niż espresso macchiato. Jeśli marzy Wam się kawa Cortado, przepis znajdziecie poniżej.
Do zrobienia kawy Cortado przygotujcie:
- Espresso doppio lub około 50 ml kawy z kawiarki
- Około 100 ml mleka (roślinnego bądź tradycyjnego) spienionego w taki sposób, jak do flat white (nie za dużo piany!)
- Szklaneczkę lub filiżankę o pojemności maksymalnie 150 ml
Espresso do kawy Cortado zalewamy ciepłym spienionym mlekiem, uzyskując intensywną w smaku kawę delikatnie zabarwioną mlekiem. Hiszpanie mają miejski tryb picia kawy – Cortado piją najczęściej w drodze do pracy. Taka ilość kofeiny będzie doskonała do śniadania i świetnie przygotuje nas na trudy codzienności.
Coś dla amatorów słodyczy – przepis na Cafe Bombon
Kawa Bombon to bardziej deser niż pobudzająca mieszanka. Ta hiszpańska kawa z powodzeniem zastąpi kawałek ciasta lub czekolady, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. To mieszanka mleka skondensowanego z esencjonalnym espresso.
Aby przygotować Cafe Bombon przygotujcie:
- Espresso doppio lub 50 ml kawy z kawiarki
- Dwie łyżki mleka skondensowanego
- Małą szklankę (około 100 ml)
Na dno szklanki wlewamy mleko skondensowane, a następnie powoli, tak aby nie pomieszać warstw, wlewamy espresso. Uzyskujemy doskonały deser Cafe Bombon połączony z małym, kofeinowym zastrzykiem.
Na dni gorące i nie tylko – Cafe con Hielo
Cafe con Hielo to nic innego jak kawa mrożona. Ta kawa po hiszpańsku różni się jednak od greckiego frappe – nie zawiera dodatków ani nie jest zmiksowana z lodem. Cafe con Hielo jest świetnym rozwiązaniem na cieplejsze dni w roku (których jak wiadomo w Hiszpanii nie brakuje, w Polsce mamy deficyt).
Do przygotowania Cafe con Hielo będzie Wam potrzebne:
- Espresso doppio lub kawa z kawiarki (przestudzona!)
- Kostki lodu (tyle, aby wypełniły naczynie)
- Napój roślinny lub mleko
- Słomka, najlepiej metalowa lub papierowa
Przestudzoną kawę wlewamy do szklanki wypełnionej po brzegi lodem, następnie dodajemy napój roślinny lub mleko. Sączymy przez ekologiczną słomkę, cieszymy się słońcem lub marzymy o pięknej pogodzie (niepotrzebne skreślić).
Warto spojrzeć z różnych perspektyw na kawę – po hiszpańsku na przykład!
Hiszpania i kawa to dwa elementy, których nie da się rozdzielić. Wydaje się, że w kwestii kaw na bazie espresso kawiarnie zdominowały włoskie napoje, jednak na szczególną uwagę zasługują również kawa Cortado lub Cafe Bombon. Coraz śmielej dołączają do nich kawy alternatywne (całe szczęście!). Łatwo jest zapomnieć, że kawę na świecie pija się na przeróżne sposoby, które też mogą być godne uwagi, na przykład kawa hiszpańska. Warto otworzyć się na przepisy picia kawy w trochę innym stylu – może odnajdziemy nowe ulubione smaki!
To czym w takim razie jest flat white?
Bo w każdym gastro, w którym pracowałam to po prostu cappuccino na podwójnym espresso, czyli to hiszpańskie cortado 🤷🏻♀️