Przepisy

Przepis na kawę po marokańsku – jak zrobić arabską kawę?

Jedni z podróży przywożą pamiątki, inni – kawowe inspiracje. Tęskniąc za latem, przenosimy się w orientalny świat Maroko, wypełniony intensywnymi kolorami i aromatem przypraw. Kawa po marokańsku to prosty przepis, który szczególnie sprawdzi się jesienią i zimą – w sezonie, w którym potrzebujemy wzmocnienia dobroczynnymi właściwościami korzennych przypraw. Podpowiadamy więc, jak zrobić kawę po arabsku.

Wydawałoby się, że dominującym specjałem Maroko jest słodka, miętowa herbata – w rzeczywistości jednak, kawa marokańska, znana również jako kawa po arabsku, równie często gości na stołach. Tradycyjny napar składa się z kawy wzbogaconej o przyprawy korzenne, takie jak kardamon, cynamon, imbir, goździki, pieprz oraz gałkę muszkatołową – każda z nich to łatwo dostępna w Polsce przyprawa, którą znaleźć można w każdym sklepie. 

Kawa po marokańsku – jakie ziarna wybrać?

W kawie marokańskiej sprawdzi się zarówno kawa z ekspresu ciśnieniowego, kawiarki lub french pressa, jak i kawa przelewowa – z ekspresu, drippera albo aeropressa. Warto sięgnąć po ziarna, które w profilu smakowym mają czekoladę, karmel lub orzechy – np. ziarna z Brazylii. Te smaki stworzą doskonałą kompozycję z przyprawami korzennymi.

Kawa po marokańsku – przepis

Składniki mieszanki przypraw:

  • 1 łyżka cynamonu
  • ¼ łyżeczki mielonych goździków
  • ¼ łyżeczki mielonego kardamonu
  • ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • ¼ łyżeczki mielonego imbiru
  • ¼ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu (opcjonalnie)

Wymieszaj wszystkie przyprawy do kawy po arabsku i przełóż do szczelnego pojemniczka – to Twoja baza, którą wykorzystasz do przygotowania kilku kaw. Dokładna receptura mieszanki w pełni zależy od Twoich preferencji – dowolnie dostosuj ilość poszczególnych przypraw według swoich upodobań. Jeśli wiesz, że nie lubisz konkretnej przyprawy, zupełnie z niej zrezygnuj, aby kawa po arabsku z naszego przepisu dobrze ci smakowała. 

 

Jak zrobić kawę po marokańsku?

Kawa marokańska z french pressa

  • 10-12 g świeżo zmielonej kawy
  • 200 ml wody w temperaturze około 96 stopni
  • ¼ łyżeczki mieszanki przypraw

Opcjonalnie:

  • mleko, napój roślinny, cukier

French press to prawdopodobnie najlepsza metoda do przygotowania kawy po arabsku, ponieważ umożliwia zaparzenie kawy wraz z przyprawami, bez ryzyka, że zaparzacz na długo przejmie aromat przypraw.* 

Przy zaparzaniu french pressa rekomenduję metodę Jamesa Hoffmanna. Wymieszaj kawę z mieszanką przypraw i wsyp do french pressa, ustaw na wadze i wlej odpowiednią ilość wody. Pozostaw naczynie na około 4 minuty – po tym czasie zamieszaj u góry, a następnie zdejmij przy pomocy dwóch łyżeczek ziarna i przyprawy, które pozostały przy powierzchni. Następnie pozostaw naczynie jeszcze na około 5 minut – to pozwoli kawie, a także resztce przypraw, swobodnie opaść na dno. Dopiero wtedy delikatnie załóż tłok, przeciskając tylko 1 cm poniżej powierzchni napoju. Przelej kawę do kubka lub czarki, według preferencji uzupełnij mlekiem, napojem roślinnym albo cukrem.

 

*Przejmowanie zapachu, a czasem również koloru przypraw to indywidualna cecha każdego naczynia – jeśli obawiasz się, że aromat pozostanie na Twoich akcesoriach, skorzystaj z drugiej opcji przygotowania kawy!

Kawa marokańska – dowolna metoda parzenia

Opcjonalnie:

  • mleko, napój roślinny, cukier

Przygotuj kawę po marokańsku swoją ulubioną metodą i wymieszaj z przyprawami. Pozostaw pod przykryciem na 5 minut. Po tym czasie możesz przecedzić napar przez gęste sitko lub filtr, ale nie jest to konieczne. Opcjonalnie dodaj mleko, napój roślinny lub cukier. 

Zobacz też: Mała wielka rzecz. Co warto wiedzieć o parzeniu kawy w kawiarce?

Eksperymentuj, próbuj i dopasuj metodę parzenia kawy, mieszankę przypraw, a także jej ilość, tak, by kawa po marokańsku najbardziej Ci smakowała!

Po więcej kawowych podróży zajrzyj do tekstów:

Kawa barraquito – co to jest? Przepis na kawę po kanaryjsku

Kawa po wiedeńsku – jak ją pić? Przepis na kawę z bitą śmietaną

Kawa po brazylijsku

 

 

Zuza Raubo

Lekkie pióro i lekkie uzależnienie od kawy (najlepiej mają się w duecie). W wolnym czasie dowodzę, że istnieje cytat z Friends na każdą okazję. Ulubiona kawa: na słońcu!

Disqus Comments Loading...
Share
Published by
Zuza Raubo

Recent Posts

Filtr idealny – jak różne rodzaje filtrów wpływają na smak kawy i co warto o nich wiedzieć?

Niech się przelewa! Dla wielu entuzjastów wysokiej jakości, kawa specialty to przede wszystkim filtrowana rewolucja…

2 dni ago

Wiosenne przebudzenie – czas na detoks!

Witaj wiosno! Długo wyczekiwana pora roku w końcu zawitała, przynosząc ze sobą nowe pokłady energii…

1 tydzień ago

Czy excelsa to przyszłość kawy?

Kryzys na rynku kawy nie mija, a ceny arabiki i robusty nadal rosną, a rynek…

2 tygodnie ago

Mus czekoladowy z kawą i karmelowym popcornem

Nasza kolejna propozycja deserowa to mus czekoladowy z kawą i karmelowym popcornem. Karmel, kawa i…

3 tygodnie ago

Latte art – porady baristów!

Latte art wygląda jak magia, ale w rzeczywistości to po prostu kwestia techniki i odrobiny…

3 tygodnie ago

Panna cotta z prażonym jabłkiem, kruszonką i kawową nutą

Kawowa panna cotta z prażonym jabłkiem i kruszonką to delikatny deser, który smakuje jak połączenie…

4 tygodnie ago

Ta strona używa cookies.

Więcej