Kawa z imbirem to idealny duet jeśli szukamy kawy, która będzie mleczna, ale jednocześnie wyrazista i charakterna. Nikogo już nie powinny dziwić połączenie kawy z różnymi przyprawami. Wprawdzie imbir do kawy wydaje się nieco niecodziennym połączeniem, ostatecznie to herbatę łączy się z tą przyprawą, jednak warto jest jej spróbować, aby przekonać się, że czasami dobrze jest wyjść poza utarte ścieżki.
Kawa z imbirem – właściwości
Imbir słynie ze swoich prozdrowotnych właściwości — wspiera organizm przy przeziębieniach i grypie, działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjne, pomaga dbać o odporność, a do tego wyjątkowo smakuje — jego ostry korzenny smak ciężko jest pomylić z czymś innym. Jakie działanie może mieć kawa z imbirem? Właściwości pobudzające i wspomagające koncentrację w połączeniu z leczniczymi walorami imbiru tworzy napój, który nie tylko wspomoże nas z rana, ale też zadba o nasze zdrowie.
Czy kawa z imbirem ma wpływ na odchudzanie?
Wprawdzie imbir jest bardzo zdrową przyprawą, która spożywana regularnie może poprawić nasze samopoczucie jednak nie przypisywalibyśmy mu magicznych właściwości odchudzających. Nie ma co fetyszyzować niektórych produktów, a raczej zadbać o regularny i zdrowy tryb życia, jeśli z jakiegokolwiek powodu potrzebujemy kontrolować naszą masę.
Kawa z imbirem – jak ją zrobić?
Ten napój nie wymaga dużych umiejętności, jednak dobrze jest wyposażyć się w podstawowe rzeczy potrzebne do przygotowania espresso i spienienia mleka, aby powstała idealna kawa z imbirem. Jak zrobić ją, aby nie była ani za ostra ani za słodka? Warto jest skorzystać z gotowego syropu imbirowego dobrej jakości jeśli nie chcecie bawić się w przygotowywanie go w domu.
Składniki
- podwójne espresso z kawiarki lub ekspresu,
- około 200 ml spienionego mleka roślinnego lub krowiego,
- Syrop imbirowy Mount Caramel — około 30 ml.
Przygotowanie
Na dno ulubionego kubeczka lub filiżanki do latte wlewamy porcję syropu imbirowego. Dodajemy podwójne espresso i wszystko dopełniamy spienionym mlekiem. Następnie rozsiadamy się delektując delikatnym, ale wyraźnym smakiem kawy z imbirem.
Dlaczego warto dodawać imbir do kawy?
Oprócz oczywistych właściwości wpływających pozytywnie na nasze zdrowie i samopoczucie, dodanie imbiru do kawy może pomóc nam ogrzać się podczas zimniejszych dni. To idealny napar zarówno na zimę jak i wczesną wiosnę, która potrafi czasami powiać chłodem.
Źródła:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29393665/