Kawa z imbirem to idealny duet, jeśli szukamy kawy, która będzie mleczna, ale jednocześnie wyrazista i charakterna. Nikogo już nie powinno dziwić połączenie kawy z różnymi przyprawami. Wprawdzie imbir do kawy wydaje się nieco niecodziennym połączeniem, ostatecznie to herbatę łączy się z tą przyprawą, jednak warto jest jej spróbować, aby przekonać się, że czasami dobrze jest wyjść poza utarte ścieżki. Kawa z imbirem to napój, który zaskakuje, ale także zachwyca smakiem.
Kawa z imbirem – właściwości
Imbir słynie ze swoich prozdrowotnych właściwości — wspiera organizm przy przeziębieniach i grypie, działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjne, pomaga dbać o odporność, a do tego wyjątkowo smakuje — jego ostry korzenny smak ciężko jest pomylić z czymś innym. Jakie działanie może mieć kawa z imbirem? Właściwości pobudzające i wspomagające koncentrację w połączeniu z leczniczymi walorami imbiru tworzy napój, który nie tylko wspomoże nas z rana, ale też zadba o nasze zdrowie. Zatem czy kawa z imbirem jest zdrowa? Zdecydowanie tak!
Czy kawa z imbirem ma wpływ na odchudzanie?
Kawa z imbirem na odchudzanie? Czy to w ogóle możliwe? Wprawdzie imbir jest bardzo zdrową przyprawą, która spożywana regularnie może poprawić nasze samopoczucie, jednak nie przypisywalibyśmy mu magicznych właściwości odchudzających. Nie ma co fetyszyzować niektórych produktów, a raczej zadbać o regularny i zdrowy tryb życia, jeśli z jakiegokolwiek powodu potrzebujemy kontrolować naszą masę.
Kawa z imbirem – jak ją zrobić?
Ten napój nie wymaga dużych umiejętności, jednak dobrze jest wyposażyć się w podstawowe rzeczy potrzebne do przygotowania espresso i spienienia mleka, aby powstała idealna kawa z imbirem. Jak ją zrobić, aby nie była ani za ostra, ani za słodka? Warto jest skorzystać z gotowego syropu imbirowego dobrej jakości, jeśli nie chcecie bawić się w przygotowywanie go w domu, ale możecie także eksperymentować z dodaniem świeżego imbiru do kawy.
Składniki
- podwójne espresso z kawiarki lub ekspresu,
- około 200 ml spienionego mleka roślinnego lub krowiego,
- syrop imbirowy Mount Caramel — około 30 ml.
Przygotowanie kawy z imbirem
- Na dno ulubionego kubka lub filiżanki do latte wlewamy porcję syropu imbirowego.
- Dodajemy podwójne espresso i wszystko dopełniamy spienionym mlekiem.
- Następnie rozsiadamy się delektując delikatnym, ale wyraźnym smakiem kawy z imbirem.
Dlaczego warto dodawać imbir do kawy?
Oprócz oczywistych właściwości wpływających pozytywnie na nasze zdrowie i samopoczucie, dodanie imbiru do kawy może pomóc nam ogrzać się podczas zimniejszych dni. To idealny napar zarówno na zimę jak i wczesną wiosnę, która potrafi czasami powiać chłodem.
Co daje picie kawy z imbirem? Zdecydowanie pobudza, poprawia naszą odporność, a także wspomaga nasz metabolizm. A jeśli zastanawiacie się, czy można pić kawę z imbirem codziennie — jak najbardziej, pod warunkiem, że nie macie żadnych przeciwwskazań zdrowotnych do picia kofeiny.
Źródła:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29393665/