Tłusty czwartek już za nami, ale dzisiejszy deser byłby godnym rywalem dla najlepszego pączka. Przed Wami kawowe brownie a’la Dubai chocolate – intensywnie czekoladowe, z nutą kawy i chrupiącą pistacjową warstwą. Kto jeszcze nie próbował dubajskiej czekolady?
Brownie a’la Dubai Chocolate
Składniki:
Brownie:
- 300 g masła
- 250 g gorzkiej czekolady
- Podwójne espresso
- 240 g cukru
- 4 jajka L
- 150 g mąki
- 1/3 łyżeczki soli
Wierzch:
- 100 g ciasta kataifi*
- 200 g pasty pistacjowej
- Szczypta soli
- 150 g mlecznej lub gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania
- Brownie:
- Czekoladę rozpuścić z masłem i espresso w kąpieli wodnej.
- Dodać cukier, dokładnie wymieszać.
- Jajka lekko ubić trzepaczką i połączyć z czekoladą.
- Dodać mąkę i sól, wymieszać.
- Formę o wymiarach ok. 25×25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. ○ Wlać masę na ciasto i piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C (góra-dół).
- Po upieczeniu odstawić do przestudzenia.
- Wierzch:
- Ciasto kataifi pokroić na drobne kawałki.
- Na patelni rozpuścić masło, dodać ciasto i smażyć, aż się zarumieni. Ostudzić.
- Przestudzone ciasto wymieszać z pastą pistacjową i szczyptą soli. ○ Tak przygotowaną masę wyłożyć na wierzch brownie.
- Całość polać rozpuszczoną czekoladą.
*Zamiast ciasta Kataifi, które może nie być łatwo dostępne, możesz użyć takiej samej ilości ciasta filo, które należy pokroić w drobne paseczki przed prażeniem lub (mój ulubiony sposób) płatków kukurydzianych. Te ostatnie wystarczy zmielić w malakserze na drobne kawałki aby uzyskać efekt a la dubajska czekolada.