Categories: Kawowe przepisy

Kawowe brownie Dubai chocolate!

Tłusty czwartek już za nami, ale dzisiejszy deser byłby godnym rywalem dla najlepszego pączka. Przed Wami kawowe brownie a’la Dubai chocolate – intensywnie czekoladowe, z nutą kawy i chrupiącą pistacjową warstwą. Kto jeszcze nie próbował dubajskiej czekolady?

Brownie a’la Dubai Chocolate 

Składniki: 

Brownie:

  • 300 g masła
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • Podwójne espresso
  • 240 g cukru
  • 4 jajka L
  • 150 g mąki
  • 1/3 łyżeczki soli

Wierzch: 

  • 100 g ciasta kataifi*
  • 200 g pasty pistacjowej
  • Szczypta soli
  • 150 g mlecznej lub gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania

  1. Brownie:
  • Czekoladę rozpuścić z masłem i espresso w kąpieli wodnej.
  • Dodać cukier, dokładnie wymieszać.
  • Jajka lekko ubić trzepaczką i połączyć z czekoladą.
  • Dodać mąkę i sól, wymieszać.
  • Formę o wymiarach ok. 25×25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę na ciasto i piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C (góra-dół).
  • Po upieczeniu odstawić do przestudzenia.
  1. Wierzch:
  • Ciasto kataifi pokroić na drobne kawałki.
  • Na patelni rozpuścić masło, dodać ciasto i smażyć, aż się zarumieni. Ostudzić.
  • Przestudzone ciasto wymieszać z pastą pistacjową i szczyptą soli. Tak przygotowaną masę wyłożyć na wierzch brownie.
  • Całość polać rozpuszczoną czekoladą.

*Zamiast ciasta Kataifi, które może nie być łatwo dostępne, możesz użyć takiej samej ilości ciasta filo, które należy pokroić w drobne paseczki przed prażeniem lub (mój ulubiony sposób) płatków kukurydzianych. Te ostatnie wystarczy zmielić w malakserze na drobne kawałki aby uzyskać efekt a la dubajska czekolada.

Jessica Nadziejko

Emerytowana baristka, początkująca cukierniczka i fotograf. Uwielbia spędzać godziny w kuchni – najlepiej obserwując rosnące w piecu ciasto drożdżowe oraz w studio fotograficznym – gdzie skrupulatnie powstrzymuje się od zjedzenia fotografowanych wypieków i innych dobroci. Uznaje sen, ciepły chleb z masłem i kawę przelewową za najlepsze, co każdy może mieć w swoim życiu na co dzień.

Disqus Comments Loading...
Share
Published by
Jessica Nadziejko

Recent Posts

Barista vs. sztuczna inteligencja

Ekspres sam mieli, tampuje, parzy i spienia mleko. Roboty robią latte art, a domowe maszyny…

15 godzin ago

Aerocano raz!

Wkraczamy w ten cudowny, ale też momentami bezlitosny gorący czas, kiedy jedyną rozsądną opcją kawową…

2 dni ago

Filtr idealny – jak różne rodzaje filtrów wpływają na smak kawy i co warto o nich wiedzieć?

Niech się przelewa! Dla wielu entuzjastów wysokiej jakości, kawa specialty to przede wszystkim filtrowana rewolucja…

2 tygodnie ago

Wiosenne przebudzenie – czas na detoks!

Witaj wiosno! Długo wyczekiwana pora roku w końcu zawitała, przynosząc ze sobą nowe pokłady energii…

3 tygodnie ago

Czy excelsa to przyszłość kawy?

Kryzys na rynku kawy nie mija, a ceny arabiki i robusty nadal rosną, a rynek…

4 tygodnie ago

Mus czekoladowy z kawą i karmelowym popcornem

Nasza kolejna propozycja deserowa to mus czekoladowy z kawą i karmelowym popcornem. Karmel, kawa i…

1 miesiąc ago

Ta strona używa cookies.

Więcej