Ciasto na patyku, czyli nic innego jak lizaki cake pops! U nas jak zawsze z kawową
nutą. Cake pops zachwycą waszych gości, ale na pewno też Was – smakiem i prostotą wykonania. Sprawdźcie przepis na to, jak zrobić kawowe lizaki z ciasta!
Jak zrobić kawowe cake pops?
Możecie użyć już wcześniej upieczonego biszkoptu lub babki i dzięki temu wykorzystać resztki zerowaste, bawić się kolorami i posypkami. Idealne na przyjęcia czy po prostu jako deser. Jeżeli jeszcze nie jesteście przekonani do ciasta w takiej formie, koniecznie wykorzystajcie nasz przepis na cake pops w kawowo-orzechowej odsłonie.
Lizaki cake pops – przepis
Składniki
Na ciasto czekoladowe:
- 270 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- 1 1⁄2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g cukru
- 120 g miękkiego masła
- 1 jajko
- 200 g jogurtu greckiego
- 50 ml zaparzonej kawy
Pozostałe składniki:
- 100 g masła orzechowego
- 50 ml zaparzonej kawy
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
- 2 łyżki masła
- orzechy/posypka
Przygotowanie:
1. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia łączymy. Miękkie masło ucieramy z cukrem na jasną masę. Dodajemy jajko, kawę i suche składniki na przemian z jogurtem greckim. Blaszkę o średnicy 22-24 cm wykładamy papierem do pieczenia i natłuszczamy ranty. Ciasto pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 185 stopni. Po upieczeniu dokładnie studzimy.
2. 500 g wystudzonego ciasta umieszczamy w malakserze i rozdrabniamy pulsacyjnym ruchem. Dodajemy masło orzechowe i kawę – blendujemy na zbitą masę. Cały proces można wykonać również ręcznie. Gotowe ciasto przekładamy do zamrażalnika na 20 minut.
3. Po tym czasie formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy je na
dużym talerzu lub blaszce. Gotowe ponownie wkładamy do zamrażalnika na
20 minut.
4. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z masłem. Kiedy rozpuści
się zanurzamy w niej końcówkę słomki lub patyczka i wkładamy w środek
schłodzonego cake pops. Układamy je na blaszce patyczkami do góry i
ponownie chłodzimy. Ok. 15-20 minut.
5. Czekoladę podgrzewamy w kąpieli wodnej. Schłodzone cake pops
wkładamy pojedynczo do rozpuszczonej czekolady i wyjmujemy czekając aż
jej nadmiar skapie. Odkładamy je w pionie i posypujemy pokruszonymi
orzechami. Gdy czekolada zastygnie, cake pops są gotowe!