Raport na temat globalnego rynku kawiarni specialty w latach 2023-27 zapewnia, że mimo bieżącej sytuacji ekonomicznej i politycznej, sektor będzie wzrastał w całym prognozowanym okresie. Rynek napędza niezmiennie wzrastająca konsumpcja kawy, rosnąca liczba kawiarni specialty na całym świecie oraz szybka urbanizacja i zmieniający się styl życia konsumentów. Badanie identyfikuje bardzo wysoką popularność kawy wśród millenialsów jako jeden z głównych powodów wzrostu rynku w ciągu najbliższych kilku lat.
Mleko roślinne i zmiany w regulaminie SCA
Zaczynamy od najgorętszych newsów! W zeszłym roku pisaliśmy o tym, że roślinne alternatywy mleka będą ważnym tematem. Ich rola i udział w rynku systematycznie wzrasta, a w pod koniec grudnia rzutem na taśmę, SCA zezwoliło na używanie nie-krowiego mleka podczas zawodów baristycznych. To ogromna zmiana, która wchodzi w życie już od WBC w Atenach. Zaktualizowane zasady i przepisy dotyczą Mistrzostw Świata Baristów 2023, Brewers Cup i Cup Tasters i Cezve. Ogółem wprowadzono największe zmiany rutyny od czasów sprzed pandemii. Oprócz zatwierdzenia stosowania mleka roślinnego (i innego mleka zwierzęcego) w przygotowaniu napojów mlecznych, nowe zasady WBC obejmują dwa nowe rodzaje skal punktacji i rozwój możliwości zawodników w kwestiach technicznych.
CBD
CBD (kannabidiol) stało się w ostatnich latach bardziej akceptowaną, a wręcz celebrowaną substancją i elementem holistycznego dobrego samopoczucia. CBD, w odróżnieniu do THC, nie daje haju, ale oferuje ulgę w stanach lękowych i depresji, stanach zapalnych i bólu. Sensowne więc wydaje się włączenie go do naszych codziennych rytuałów. Dobrze znane w postaci kropelek, czy jako dodatek do kosmetyków CBD jest coraz częściej dodawane do kawy, aby zrównoważyć działanie kofeiny oraz zapewnić równowagę. Ten trend też trochę przewidywaliśmy, a przepis na cold brew z CBD spisaliśmy w tym poście. Wieść niesie, że w Polsce niebawem będzie można kupić kawę, która już w wersji wyjściowej ma w sobie CBD.
Grzyby i adaptogeny
W dobie najwyższej priorytetyzacji zdrowia popularność zdobywa także kawa z dodatkiem sproszkowanych ekstraktów z grzybów leczniczych, takich jak kordyceps, czy reishi. Umożliwia to znaczne wzbogacenie właściwości zdrowotnych kawy. Spokojnie, Wasza kawa nie zmieni się w zupę grzybową, lecznicze grzyby w proszku prawie nie zmieniają smaku kawy. Ale jeśli ktoś jest purystą, może dodać ekstrakt do ostatnich łyków naparu. Kto wie, może niebawem kawa będzie pojawiać się w aptekach? Sugerowałby to także kolejny punkt.
Decaf
Punkt czwarty kontynuuje trend na zdrowy styl życia. Kawa ma wiele pozytywnych korzyści zdrowotnych, w tym wysoką zawartość błonnika, wysoką zawartość polifenoli, które wspierają mikrobiom jelitowy, zmniejsza ryzyko niektórych nowotworów i cukrzycy typu 2, a to tylko niektóre z badanych cech. Bezkofeinowa kawa nadal oferuje wszystkie te pozytywne właściwości, ale bez kofeiny. Można więc właściwie pić ją jako lekarstwo. Kawa bezkofeinowa miała zawsze złą reputację ze względu na proces chemicznej ekstrakcji, w wyniku którego powstaje. W ostatnich latach nastąpiła w tym zakresie ogromna zmiana, czyniąc proces odkofeinowania nietoksycznym. Jakość smaku, w przypadku bezkofeinowych specialty, również znacznie się poprawiła i często jest nie do odróżnienia od zwykłej kawy z kofeiną. Badania pokazują, że coraz więcej konsumentów włącza decaf do swojej kawowej diety. Co ciekawe, najliczniejszą grupą konsumentów kawy bezkofeinowej są osoby w wieku 18-24 lat. To też często grupa konsumująca najwięcej kawy. Zainteresowanie decafem może wskazywać na niechęć z rezygnacji z ulubionego napoju, wobec świadomości wpływu dużych ilości kofeiny na organizm. Millenialsi preferują kawę z ekologicznych i zrównoważonych upraw, bezkofeinową i lekko paloną.
Trend na decaf zaczynają zauważać także producenci herbaty, coraz łatwiej dostępne są herbaty bezkofeinowe.
Zimna kawa i kawowe koktajle
Dwa kolejne przewidywania oparte są o wiedzę, że po pandemii wielu ludzi żyje w biegu. O trendzie na zimną kawę pisaliśmy już wiele razy, między innymi tu . Wygląda na to, że konsumenci pokochali ją nie tylko latem, cold brew i zimne napoje mleczne chwytamy szybko w rękę i pijemy o wszystkich porach roku. Wzrastające zainteresowanie napojami bezalkoholowymi, które coraz częściej zamawia się podczas spotkań towarzyskich, powoduje także popularyzację “szprycerów” na bazie kawy. Pierwszym i dobrze znanym jest tonik espresso, ale wysoce prawdopodobne jest, że powstaną mieszanki z innymi składnikami. Zdaniem ekspertów będziemy dodawać do kawy sok pomarańczowy, herbatę. W prognozach często pojawiają się także koktajle… proteinowe. Sprawdźcie co się dzieje po wpisaniu frazy proffee na TikToku.
Coraz więcej mówi, że aby ułatwić przygotowywanie wszystkich tych napojów, powstaną kawowe koncentraty. Bardziej skoncentrowane niż espresso. Wizualizuję sobie właśnie koncentrat kawowy w słoiczkach na półkach w spiżarni, obok puszek z pomidorami.
Kawa natychmiastowa
Konsumenci, a zwłaszcza millenialsi, doskonale wiedzą, jakiej kawy chcą i chcą jej natychmiast. Tutaj także, jak w przypadku decafu, procesy wytwarzania kawy instant są lepsze, bardziej zaawansowane i dają lepszy produkt. Nowością na rynku są torebki z kawą. Dokładnie, nie przesłyszeliście się. Wyglądają tak, jak herbaciane piramidki, a w środku mają zmieloną kawę. Właściwie, nie ma czemu się dziwić, to kolejny krok rozwoju dla takich rozwiązań jak znany z naszych internetowych półek Bagdrip.
Robusta
Niezmiennie wzrastający trend, pojawiający się w zeszłorocznych i wcześniejszych prognozach. Teraz coraz głośniej puka do drzwi, a kawowi fanatycy przekonują się to jej smaku. Heretycznie łączy się ją nawet z gejszą (co prawda ta rozeszła się jak ciepłe bułeczki, ale ostała się inna robusta od Heresy). Łatwiejsza do hodowli, tańsza w zakupie, mocniej kopie. Co miałoby pójść nie tak!
To co, zapraszamy do kawowego 2023 roku!
Artykuł jest dobrze napisany i zawiera piękne zdjęcia, które dodają atrakcyjności. Dziękuję za podzielenie się tymi zaskakującymi informacjami, które rozszerzają naszą wiedzę i umożliwiają eksperymentowanie z nowymi kawowymi doznaniami. Polecam ten artykuł wszystkim, którzy chcą być na bieżąco z najnowszymi trendami kawowymi i odkrywać nowe smaki.