Kawowo-orzechowe ciasteczka to świetny pomysł na uroczy dodatek do mikołajkowego podarunku. W końcu nic nie cieszy tak, jak własnoręcznie przygotowany smakołyk. Obiecujemy, że te orzechowe ciasteczka z kawową nutą podbiją podniebienia Wasze i Waszych bliskich. Sprawdźcie jak łatwo je przygotować!
Ciasteczka mikołajkowe, które wywołają uśmiech na twarzach Twoich bliskich
Delikatnie niczym francuskie makaroniki, z rozpływającym się w ustach czekoladowo-kawowym nadzieniem – brzmi jak pyszna obietnica, prawda? Połączenie orzechowych nut z kawą i czekoladą to eksplozja dla kubków smakowych. Takie słodkości cudownie wpisują się w przedświąteczny, mroźny klimat. Mikołajkowe ciasteczka będą pięknym prezentem niezależnie od wieku, zainteresowań czy płci obdarowywanego. Jak przygotować wyśmienite ciastka na mikołajki?
Składniki (przepis na około 10-15 ciasteczek)
- ½ szklanki (60 g) cukru pudru
- ½ szklanki (65 g) zmielonych orzechów laskowych
- ½ szklanki (65 g) zmielonych migdałów
- 2 łyżki (15 g) kakao
- 2 łyżki (15 g) mąki ziemniaczanej
- 4 białka jajek
- 150 g gorzkiej czekolady, roztopionej
- 70 ml espresso
- 1 łyżka masła
Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do 140°C.
- Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
- Wszystkie suche składniki umieścić w dużej misce, wymieszać i odstawić.
- W oddzielnej misce ubić białka na sztywną pianę, około 3-4 minuty. Dodać suche składniki i wymieszać łyżką – należy uważać, aby nie mieszać zbyt długo, składniki mają się połączyć, ale nie być płynne.
- Masę przełożyć do szprycy i wyciskać ciasteczka o średnicy około 2 cm bezpośrednio na wyłożoną papierem blachę do pieczenia. Ciasteczka powinny być rozmieszczone co najmniej 3 cm od siebie.
- Blachę z ciasteczkami umieścić w rozgrzanym piekarniku i piec przez 15 minut.
- Ciasteczka wyjąć z piekarnika i ostudzić.
- W rondelku wymieszać roztopioną czekoladę z espresso i łyżką masła. Nakładać po jednej łyżeczce czekoladowej masy na ciasteczko i docisnąć drugim, robiąc z nich „kanapkę”.
- Powtórzyć aż do zużycia wszystkich składników i serwować. Orzechowe ciasteczka można przechowywać w zamrażalniku do 3 miesięcy.
Voilà, przepyszne ciasteczka na mikołajki gotowe! Smacznego!