Dzień dobry i witam bardzo serdecznie na początku wakacyjnej przygody! Pamiętajcie o SPF, okularach przeciwsłonecznych, zaklepaniu biletów na Intercity wcześniej, by mieć pewne miejsce siedzące, i o wakacyjnych zapasach kaw i herbat na wyjazdy!
Przelew miesiąca: Kolumbia Finca La Floresta od Coffee Lab
Czerwcowy filtr miesiąca to incepcja premiery, jest to premiera w premierze! Warszawski Coffee Lab, niezmiennie od kilku lat, co miesiąc wypuszcza premierowo kawę, której etykietę projektują zaproszeni przez palarnię artyści. Czerwcowy filtr miesiąca to również premiera w Coffee Labie, za etykietę odpowiada Krzysztof Drabina. Kolumbia Finca La Floresta z jednego z moich ulubionych regionów Kolumbii – Huila, obrabiana metodą naturalną kawa odmiany Castillo, to ziarna o bardzo ciężkim, owocowym zapachu.
Parzenie
V60
- 18g/300ml wody
- temp. 92 stopnie
- 26 klików na Comandante
Przygotowanie:
Preinfuzja 60 g w 35 s, następnie dolaćwody do 140 g, około 1:30 dolać do 210 g, po około 2 min dolać do 300 g wody. Całość powinna trwać około 2:50.
Kawa bardzo złożona, szczerze jakiej receptury nie użyjecie, efekt będzie rewelacyjny. Wyczuwalne przyjemne owoce, głównie wiśnia, oraz papaya, z delikatną rumową słodyczą. Body dość ciężkie, raczej niska kwasowość, pomimo wyczuwalnych owoców. Rumowa nuta dobrze teperuje kwasowość. Ogromne polecanko do coldbrew!
Coldbrew
- mielenie na grubość 25/26 klików Comandante
- 60 g kawy na litr wody
- maceracja 10/12 godzin
Super słodko, owocowo, i wiśniowo – cold brew, które zapamięta się na długo!
Espresso miesiąca: Gwatemala El Tambor od Le Piantagioni del Caffe
Po równym roku, palarnia z Livono, Le Piantagioni del Caffe, po raz kolejny odpowiada za espresso miesiąca. Tym razem jako espresso pojawia się Gwatemala El Tambor, odmiany Bourbon obrabiana metodą myta z regionu El Durazno.
Parzymy to tak:
- około 7 kliku Comandante
- 18 gram kawy
- parzenie 26 sekund/34 gramy uzysku
Espresso w stylu włoskim, z wyraźną słodyczą przypominająca karmel, wyczuwalne są również: orzech włoski, gorzka czekolada i prażony migdał. Kawa o średnim body, średniej kwasowości i dużym balansie. Wraz z spadkiem temperatury coraz mocniej wyczuwalne nuty karmelowe.
Jak najbardziej polecana kawa do wszelakich napojów mlecznych również na zimno!
Herbata miesiąca: Kusmi Tea BB Detox
Kusmi Tea to paryska marka herbaty, której początki sięgają ponad 150 lat wstecz! BB Detox to mieszanka zielonej herbaty, dzikiej róży, rooibos, oraz kopru włoskiego, mięty i nasion guarany.
Parzenie
- 3 g/300 ml
- temp 90 stopni
- czas parzenia 3 minuty
Napar bardzo owocowy, rześki, delikatnie kwasowy, wraz ze spadkiem temperatury przyjemnie orzeźwiający, z wyczuwalną słodyczą owoców oraz miodowym posmakiem rooibosu.
Herbata miesiąca: Or Tea? Ying-Yang
Kawa czy herbata? A co jeśli według teorii Ying-Yang to jedność? Ying-Yang z herbaciarnii Or Tea proponuję nam mieszankę, w skład której wchodzi:
czarna herbata, prażony korzeń cykorii, prażona mate, korzeń lukrecji, oraz kawa. Jest to zaskakujące połączenie ale działa!
Przygotowanie
- 4 g herbaty
- 300 ml wody o temperaturze 100 stopni
- parzenie ok. 4-5 minut
Efekt? Bardzo słodko kawowo-karmelowa herbata, czuć tutaj nuty wanilii, kakao oraz mleczny posmak.
Pro tip:
Zalać około 15-20 g herbaty 500 ml wody i zostawić na noc. Rano, po przelaniu przez filtr, pozostanie nam mocna, mleczna esencja, której 30 ml dodajemy do mleka. W ten sposób powstaje nam herbaciano-kawowe latte.