Dzień dobry i witam bardzo serdecznie na początku wakacyjnej przygody! Pamiętajcie o SPF, okularach przeciwsłonecznych, zaklepaniu biletów na Intercity wcześniej, by mieć pewne miejsce siedzące, i o wakacyjnych zapasach kaw i herbat na wyjazdy!
Czerwcowy filtr miesiąca to incepcja premiery, jest to premiera w premierze! Warszawski Coffee Lab, niezmiennie od kilku lat, co miesiąc wypuszcza premierowo kawę, której etykietę projektują zaproszeni przez palarnię artyści. Czerwcowy filtr miesiąca to również premiera w Coffee Labie, za etykietę odpowiada Krzysztof Drabina. Kolumbia Finca La Floresta z jednego z moich ulubionych regionów Kolumbii – Huila, obrabiana metodą naturalną kawa odmiany Castillo, to ziarna o bardzo ciężkim, owocowym zapachu.
Przygotowanie:
Preinfuzja 60 g w 35 s, następnie dolaćwody do 140 g, około 1:30 dolać do 210 g, po około 2 min dolać do 300 g wody. Całość powinna trwać około 2:50.
Kawa bardzo złożona, szczerze jakiej receptury nie użyjecie, efekt będzie rewelacyjny. Wyczuwalne przyjemne owoce, głównie wiśnia, oraz papaya, z delikatną rumową słodyczą. Body dość ciężkie, raczej niska kwasowość, pomimo wyczuwalnych owoców. Rumowa nuta dobrze teperuje kwasowość. Ogromne polecanko do coldbrew!
Super słodko, owocowo, i wiśniowo – cold brew, które zapamięta się na długo!
Po równym roku, palarnia z Livono, Le Piantagioni del Caffe, po raz kolejny odpowiada za espresso miesiąca. Tym razem jako espresso pojawia się Gwatemala El Tambor, odmiany Bourbon obrabiana metodą myta z regionu El Durazno.
Parzymy to tak:
Espresso w stylu włoskim, z wyraźną słodyczą przypominająca karmel, wyczuwalne są również: orzech włoski, gorzka czekolada i prażony migdał. Kawa o średnim body, średniej kwasowości i dużym balansie. Wraz z spadkiem temperatury coraz mocniej wyczuwalne nuty karmelowe.
Jak najbardziej polecana kawa do wszelakich napojów mlecznych również na zimno!
Kusmi Tea to paryska marka herbaty, której początki sięgają ponad 150 lat wstecz! BB Detox to mieszanka zielonej herbaty, dzikiej róży, rooibos, oraz kopru włoskiego, mięty i nasion guarany.
Parzenie
Napar bardzo owocowy, rześki, delikatnie kwasowy, wraz ze spadkiem temperatury przyjemnie orzeźwiający, z wyczuwalną słodyczą owoców oraz miodowym posmakiem rooibosu.
Kawa czy herbata? A co jeśli według teorii Ying-Yang to jedność? Ying-Yang z herbaciarnii Or Tea proponuję nam mieszankę, w skład której wchodzi:
czarna herbata, prażony korzeń cykorii, prażona mate, korzeń lukrecji, oraz kawa. Jest to zaskakujące połączenie ale działa!
Przygotowanie
Efekt? Bardzo słodko kawowo-karmelowa herbata, czuć tutaj nuty wanilii, kakao oraz mleczny posmak.
Pro tip:
Zalać około 15-20 g herbaty 500 ml wody i zostawić na noc. Rano, po przelaniu przez filtr, pozostanie nam mocna, mleczna esencja, której 30 ml dodajemy do mleka. W ten sposób powstaje nam herbaciano-kawowe latte.
Ekspres sam mieli, tampuje, parzy i spienia mleko. Roboty robią latte art, a domowe maszyny…
Wkraczamy w ten cudowny, ale też momentami bezlitosny gorący czas, kiedy jedyną rozsądną opcją kawową…
Niech się przelewa! Dla wielu entuzjastów wysokiej jakości, kawa specialty to przede wszystkim filtrowana rewolucja…
Witaj wiosno! Długo wyczekiwana pora roku w końcu zawitała, przynosząc ze sobą nowe pokłady energii…
Kryzys na rynku kawy nie mija, a ceny arabiki i robusty nadal rosną, a rynek…
Nasza kolejna propozycja deserowa to mus czekoladowy z kawą i karmelowym popcornem. Karmel, kawa i…
Ta strona używa cookies.
Więcej