Herbata

Kawy i herbaty miesiąca: Czerwiec – Coffee Lab, Le Piantagioni del Caffe, Kusmi Tea, Or Tea?

Dzień dobry i witam bardzo serdecznie na początku wakacyjnej przygody! Pamiętajcie o SPF, okularach przeciwsłonecznych, zaklepaniu biletów na Intercity wcześniej, by mieć pewne miejsce siedzące, i o wakacyjnych zapasach kaw i herbat na wyjazdy!

Przelew miesiąca: Kolumbia Finca La Floresta od Coffee Lab

Czerwcowy filtr miesiąca to incepcja premiery, jest to premiera w premierze! Warszawski Coffee Lab, niezmiennie od kilku lat, co miesiąc wypuszcza premierowo kawę, której etykietę projektują zaproszeni przez palarnię artyści. Czerwcowy filtr miesiąca to również premiera w Coffee Labie, za etykietę odpowiada Krzysztof Drabina. Kolumbia Finca La Floresta z jednego z moich ulubionych regionów Kolumbii – Huila, obrabiana metodą naturalną kawa odmiany Castillo, to ziarna o bardzo ciężkim, owocowym zapachu.

Parzenie

V60

  • 18g/300ml wody
  • temp. 92 stopnie
  • 26 klików na Comandante

Przygotowanie:

Preinfuzja 60 g w 35 s, następnie dolaćwody do 140 g, około 1:30 dolać do 210 g, po około 2 min dolać do 300 g wody. Całość powinna trwać około 2:50.

Kawa bardzo złożona, szczerze jakiej receptury nie użyjecie, efekt będzie rewelacyjny. Wyczuwalne przyjemne owoce, głównie wiśnia, oraz papaya, z delikatną rumową słodyczą. Body dość ciężkie, raczej niska kwasowość, pomimo wyczuwalnych owoców. Rumowa nuta dobrze teperuje kwasowość. Ogromne polecanko do coldbrew!

Coldbrew

  • mielenie na grubość 25/26 klików Comandante
  • 60 g kawy na litr wody
  • maceracja 10/12 godzin

Super słodko, owocowo, i wiśniowo – cold brew, które zapamięta się na długo!

Espresso miesiąca: Gwatemala El Tambor od Le Piantagioni del Caffe

Po równym roku, palarnia z Livono, Le Piantagioni del Caffe, po raz kolejny odpowiada za espresso miesiąca. Tym razem jako espresso pojawia się Gwatemala El Tambor, odmiany Bourbon obrabiana metodą myta z regionu El Durazno.

Parzymy to tak:

  • około 7 kliku Comandante
  • 18 gram kawy
  • parzenie 26 sekund/34 gramy uzysku

Espresso w stylu włoskim, z wyraźną słodyczą przypominająca karmel, wyczuwalne są również: orzech włoski, gorzka czekolada i prażony migdał. Kawa o średnim body, średniej kwasowości i dużym balansie. Wraz z spadkiem temperatury coraz mocniej wyczuwalne nuty karmelowe.
Jak najbardziej polecana kawa do wszelakich napojów mlecznych również na zimno!

Herbata miesiąca: Kusmi Tea BB Detox

Kusmi Tea to paryska marka herbaty, której początki sięgają ponad 150 lat wstecz! BB Detox to mieszanka zielonej herbaty, dzikiej róży, rooibos, oraz kopru włoskiego, mięty i nasion guarany.

Parzenie

  • 3 g/300 ml
  • temp 90 stopni
  • czas parzenia 3 minuty

Napar bardzo owocowy, rześki, delikatnie kwasowy, wraz ze spadkiem temperatury przyjemnie orzeźwiający, z wyczuwalną słodyczą owoców oraz miodowym posmakiem rooibosu.

Herbata miesiąca: Or Tea? Ying-Yang

Kawa czy herbata? A co jeśli według teorii Ying-Yang to jedność? Ying-Yang z herbaciarnii Or Tea proponuję nam mieszankę, w skład której wchodzi:
czarna herbata, prażony korzeń cykorii, prażona mate, korzeń lukrecji, oraz kawa. Jest to zaskakujące połączenie ale działa!

Przygotowanie

  • 4 g herbaty
  • 300 ml wody o temperaturze 100 stopni
  • parzenie ok. 4-5 minut

Efekt? Bardzo słodko kawowo-karmelowa herbata, czuć tutaj nuty wanilii, kakao oraz mleczny posmak.

Pro tip:

Zalać około 15-20 g herbaty 500 ml wody i zostawić na noc. Rano, po przelaniu przez filtr, pozostanie nam mocna, mleczna esencja, której 30 ml dodajemy do mleka. W ten sposób powstaje nam herbaciano-kawowe latte.


Kochani! Planujcie wakacje i odpoczywajcie ☺
K.

Kuba Kalusiński

"Branża kawowa to taki sport, tyle że w gastronomii". Chłopak z Wągrowca, mieszkający w Poznaniu. Były Brisman (chociaż mentalnie zawsze nim będę), 1/2 załogi DearJudges, oraz 1/1 załogi Guest Coffee. Skupiam się na tworzeniu kultury kawowej, i całkiem dobrze mi to wychodzi.

Disqus Comments Loading...
Share
Published by
Kuba Kalusiński

Recent Posts

Barista vs. sztuczna inteligencja

Ekspres sam mieli, tampuje, parzy i spienia mleko. Roboty robią latte art, a domowe maszyny…

1 dzień ago

Aerocano raz!

Wkraczamy w ten cudowny, ale też momentami bezlitosny gorący czas, kiedy jedyną rozsądną opcją kawową…

2 dni ago

Filtr idealny – jak różne rodzaje filtrów wpływają na smak kawy i co warto o nich wiedzieć?

Niech się przelewa! Dla wielu entuzjastów wysokiej jakości, kawa specialty to przede wszystkim filtrowana rewolucja…

2 tygodnie ago

Wiosenne przebudzenie – czas na detoks!

Witaj wiosno! Długo wyczekiwana pora roku w końcu zawitała, przynosząc ze sobą nowe pokłady energii…

3 tygodnie ago

Czy excelsa to przyszłość kawy?

Kryzys na rynku kawy nie mija, a ceny arabiki i robusty nadal rosną, a rynek…

4 tygodnie ago

Mus czekoladowy z kawą i karmelowym popcornem

Nasza kolejna propozycja deserowa to mus czekoladowy z kawą i karmelowym popcornem. Karmel, kawa i…

1 miesiąc ago

Ta strona używa cookies.

Więcej