Kawa

Kawy i herbaty miesiąca: lipiec – Heresy, Hard Beans, Teministeriet, Solberg Hansen

Według polskiej tradycji, po Openerze (a czasem tuż przed) przychodzi lipiec. Miesiąc, w którym już nikt nie jeździ na wakacje, bo lepiej we wrześniu. W którym gdziekolwiek nie zadzwonisz, to ciężko coś załatwić, bo okres urlopowy. Do tego upał. Albo pada. Ale co tam, bawmy się i pijmy lipcowe polecenia miesiąca!

Espresso: Warszawski szaman

Jak stolica długa i szeroka, w każdej dzielnicy znajdziemy super kawiarnie i palarnie speciality (odsyłam do artykułów  na coffeedeskowym blogu: Śródmieście, Mokotów, Praga). Istnieje jednak palarnia, która owiana jest tajemnicą. Nikt nie wie, jak, gdzie i czym pali, a na straży sekretu stoi król szamanów Piotr Jeżewski (czytając ten fragment, puść nutkę z YouTube’a „szamanów królem być”), którego Heresy debiutuje w produktach miesiąca. Projekt Piotrka i Karoliny jest bardzo prosty: Piotrek pali, Karolina trzęsie marketingiem. Nie ma tu obszernych opisów sensorycznych, są za to prawilne ogólniki. Nie ma też przepisów na parzenie, bo jak sobie zaparzysz, tak się wyśpisz. W dużym skrócie: Heresy Eliksir – bo tak ma na imię magiczny słoik – to bardzo mądry mix: 41% Hondurasu Catolino Rubio, 28%  pysznej Brazylii Samambaia oraz 31% wszystkiego, o czym marzysz, by było w środku.

Smak: Zastanawiałem się, czy utrzymać politykę Piotrka na temat niepodawania przepisu i stwierdzam, że utrzymać (najwyżej mnie zwolnią). Powiem za to, że nowy eliksirek smakuje jak uśmiech szczeniaczka. Naprawdę super połączenie. Jest fajnie rześko w szocie, trafiają się pestkowce. Jest troszeczkę żółtych owoców, delikatna nektarynka, świetna miodowa tekstura i orzech laskowy (ale dosłownie muśnięcie nim). Pasuje bardzo do flat white’a. Dzięki miodowej teksturze wybije się nuta karmelu i pieczonego jabłka. Zapytacie pewnie: czy do tonic espresso? Odpowiadam: jeszcze jak! Eliksirek warty każdych pieniędzy, nawet pożyczonych!

A tak serio, to klik młynka tak, jak zawsze (7), 18,5g kawy | 36g uzysku | 26 sekund.

 

Filtr: Linda, czyli piękna (po portugalsku)

W lipcu ta palarnia jest polskim Realem Madryt na Europę, a Krzysztof Barabosz to Karim Benzema. Mowa o Hard Beans! Jeśli z „Bogusław Linda” skreślimy „Bogusław” i dodamy do tego „Finca La”, otrzymamy nazwę plantacji – Finca La Linda.

Pedro Rodriguez to szczon (po poznańsku: chłopak), który porzucił pracę księgowego, by zająć się kawą. Przez ostatnie 20 lat poprawiał swoje rzemiosło. 3 lata temu 88 Graines weszło we współpracę z Pedro i oto mamy tego wspaniałe efekty: Cattura obróbki honey z regionu Caravani, w którym była procesowana w wodnym młynie i rosła wśród pięknych górzystych terenów, na wysokości 1550m. A jak smakuje?

Zaparzyłem na dwa sposoby.

Aeropress:

mielenie 32. klik | 17g kawy | 240g wody/ temp 96 stopni

Wlewam 60g wody, na które wsypuję kawę i mieszam. Po 35 sekundach dolewam 100g wody, ponownie mieszam jakieś 6 sekund. Po upływie 1:30 dolewam do końca 80g wody, zamykam filtr, obracam i przeciskam do około 2:20. 

Napar wyszedł bardzo gęsty, rześki. W aromacie skórka limonki, malina i melasa. Smak to strzał melasowej słodyczy, łączący się z limonkową kwasowością. A do tego brzoskwinie.

Wraz z spadkiem temperatury pojawia się malina, lekka wiśnia oraz intensywniejsze cytrusy, które uwydatniają się z czasem. Body jest dosyć gęste. Dobry balans i bardzo przyjemna kwasowość. Przepis nieprzypadkowy, bo równie pięknie ten aeropress pasuje do toniku.

Wystarczy szklanka z lodem, tonik (proszę użyć jakiegoś lepszego niż ten z Żabki) i 100 ml naszego aeropressu. Gotowe !

Drip w V60:

mielenie 30. klik | 19g kawy | 300ml wody/ 95 stopni

Procedura standardowa. Wsypujemy do V60 kawę i zalewamy 70g wody, zostawiając na 45 sekund. Następnie dolewamy do 150g, a przy około 1:25 dolewamy do 220g. Finalnie – po przekroczeniu 2 minut – dolewamy do 300g. Całość parzenia: 2:40-2:50. Napar powinien być lekki, również cytrusowy, z lżejszym body. Wybijają się nuty granatu, malin i może delikatnego mango, ale bez dużej mangowej słodyczy. Jest przyjemnie świeżo, jednak bez silnej kwasowości. W efekcie powstaje fajnego cytrusowo-malinowy napar. Im niższa temperatura, tym bardziej kawa nabiera cech owocowego ice tea. Balans zachowany niezależnie od temperatury. Świetna kawa!

 

Herbata

Teministeriet

Herbaty lipca przypominają mi herbaciany duet z ubiegłego miesiąca, a był on dobrze poukładany. Ze szwedzką czarną herbatą Teministreiet jest podobnie.

5g na 500ml | 98 stopni | Czas 2:30

Pierwsze, co rzuca się w oczy to wysokiej jakości tipsy. Herbata jest wyjątkowo cukrowa, kremowa, z dużą ilością bergamotki (tak, jak lubię). Ale by było bardziej odkrywczo, róbcie screeny, bo zdradzam przepis na mój popisowy napój tego lata, który króluje w moim barze Guest:

30g earl greya ze Szwecji | 500 ml wody w 100 stopniach

Zaparzoną herbatę zostawiamy to na noc. Rano przelewamy przez filtr. Powstaje nam earl-greyowe espresso, które w ilości 50 ml dodajemy do toniku ginger z lodem, tak by zrobiły się warstwy. Poezja! Chcę gwiazdkę za to!

 

Sommer Te Solberg Hansen

Mieszanka ta pochodzi co prawda z palarni kawy, ale niejedna herbaciarnia zazdrościłaby pomysłu.

6g/500g wody | 100 stopni | 7 minut pod przykryciem 

Niesamowicie złożony mix w smaku: soczyste jabłka, bardzo słodka brzoskwinia, ananas oraz lekka róża. Nuty lekkich kwiatów i trawy cytrynowej dodają orzeźwienia. Na jej bazie warto zrobić nocne coldbrew, a o kombuchy to już nawet nie wspomnę.

 

Pozdrawiam Was z Mediolanu, gdzie razem moglibyśmy pić lipcowe kawy i herbaty. Korzystajcie z wakacji i do przeczytania za miesiąc!

Ciao!

Kuba

 

Kuba Kalusiński

"Branża kawowa to taki sport, tyle że w gastronomii". Chłopak z Wągrowca, mieszkający w Poznaniu. Były Brisman (chociaż mentalnie zawsze nim będę), 1/2 załogi DearJudges, oraz 1/1 załogi Guest Coffee. Skupiam się na tworzeniu kultury kawowej, i całkiem dobrze mi to wychodzi.

Disqus Comments Loading...
Share
Published by
Kuba Kalusiński

Recent Posts

Barista vs. sztuczna inteligencja

Ekspres sam mieli, tampuje, parzy i spienia mleko. Roboty robią latte art, a domowe maszyny…

2 dni ago

Aerocano raz!

Wkraczamy w ten cudowny, ale też momentami bezlitosny gorący czas, kiedy jedyną rozsądną opcją kawową…

3 dni ago

Filtr idealny – jak różne rodzaje filtrów wpływają na smak kawy i co warto o nich wiedzieć?

Niech się przelewa! Dla wielu entuzjastów wysokiej jakości, kawa specialty to przede wszystkim filtrowana rewolucja…

2 tygodnie ago

Wiosenne przebudzenie – czas na detoks!

Witaj wiosno! Długo wyczekiwana pora roku w końcu zawitała, przynosząc ze sobą nowe pokłady energii…

3 tygodnie ago

Czy excelsa to przyszłość kawy?

Kryzys na rynku kawy nie mija, a ceny arabiki i robusty nadal rosną, a rynek…

4 tygodnie ago

Mus czekoladowy z kawą i karmelowym popcornem

Nasza kolejna propozycja deserowa to mus czekoladowy z kawą i karmelowym popcornem. Karmel, kawa i…

1 miesiąc ago

Ta strona używa cookies.

Więcej