Sierpień to sezon, w którym rusza akcja „powrót do szkoły”, na bilboardach i w internetowych reklamach widzimy już tornistry, długopisy, kredki i zeszyty 3+1. Pora więc wycisnąć wszystkie soki z ostatków wakacji. W tym wyciskaniu pomogą sierpniowe produkty miesiąca.
Espresso miesiąca jest wyjątkowe, a składa się na to kilka faktów. Sloane jest prawdopodobnie najpopularniejszą palarnią z Rumunii. Prowadzona przez Cosmina oraz Teodorę Sloane od kilku lat wyznacza i wnosi do Europy trendy w dziedzinie fermentacji ziarna czy nowych odmian. Bardzo polecam każdą kawę, która wychodzi z ich pieca. Druga wyjątkowość to właśnie wcześniej wspomniane ziarno. Etiopia Beshasha z regionu Jimma jest kawą rzadziej spotykaną niż te z Yirgachaffe, Sidamo czy Guji. Heirloom obróbki mytej, który rośnie na wysokości – uwaga! – 2100-2400 m, co daje zaskakujący efekt w filiżance.
Parzenie:
18,5g / 7. klik Comandante
35g / 27sekund
Efekt: bardzo słodki aromat, bardziej przypominający espresso z Brazylii czy Kolumbii niż etiopskie ziarno. W aromacie: karmel, czekolada, jeżyny. Smak to poezja, gładka tekstura, lekkie body. Wysoka słodycz koresponduje z kwasowością raczej na średnim poziomie. W profilu znajduje się wielkie bogactwo: borówki, czerwone porzeczki, dżem truskawkowy, ciastka, czekolada oraz nuta syropu cukrowego. Espresso ze Sloane pasuje do tańca i do różańca. W klasycznym cappuccino wybija się super cukrowość, a słodkie akcenty idą w parze z mlekiem Natomiast przy tonic espresso też wypada sympatycznie, bo na pierwszy plan wychodzą truskawki i porzeczka. Naprawdę wyjątkowo dobre espresso!
Do dotychczasowych kawiarni berlińskiego imperium dołączyła kawiarnia na Majorce i czekamy na więcej. Tymczasem berlińska stodoła wraca do naszych produktów miesiąca z kenijskim przelewem. Embu to centralne miasto w Kenii, gdzie plantacje prowadzą Arthur i Josephine Mbogoh, którzy od 2018 roku współpracują z The Barn. Produkują ziarno wysokiej jakości. Świadczy o tym nasz filtr miesiąca. Myta Kenia odmiany Sl 28 i Ruiru 11 jest bardzo pełna, ma mnóstwo czerwonych owoców ale o tym za chwilę.
V60
19g kawy / 26. Klik Comandante
300g wody / temperatura 96 stopni
Driper zalewam na 4 razy. Na początek preinfuzja 70g na 45 sekund, następnie dolewam 60g wody i czekam do 1:30, następnie dolewam 70g i czekam do 2 minut. Finalnie, dolewam 100g i czekam aż spadnie całość – ok. 3minut.
W profilu: bardzo gładko. Lekkie body, które z spadkiem temperatury wchodzi na wyższe piętro. Wysoka kwasowość dominująca nad słodyczą. Dżem śliwkowy, czerwona porzeczka, herbata, a w niższej temperaturze wybija się główna nuta hibiskusa.
Coldbrew:
60g kawy / 27. klik Comandante / 1l wody
Maceracja 10-12 godzin
Filtr miesiąca świetnie nadaje się do coldbrew. Nie ma tu większej filozofii, ale są protipy! Trzymaj coldbrew w temperaturze pokojowej, mielenie drobniejsze i krótsza maceracja dają ciekawe efekty. W smaku wyczuwalne przyjemne porzeczki, wiśnie oraz hibiskus.
Hayb „umi” w herby. Ostatnio miał urodziny, wiec jeszcze raz: wszystkiego pieskowego! Niedawno od ekipy z Alei Jerozolimskich było espresko, a dzisiaj wyjątkowo herbata. To bardzo prosty, ale przemyślany blend. Zielona herbata z miętą pieprzową oraz czarną i czerwoną porzeczką.
8g / 500ml
Woda 80 stopni / czas parzenia 3min
Kozak połączenie! Miętę czuć w całym domu. W smaku delikatnie słodko, a przez świeżość przebija się porzeczka.
Świetna rzecz do orzeźwiającego coldbrew na upalne dni (a tych chyba jeszcze kilka przed nami).
10g / 1l wody i maceracja 12 godzin
Long Man Tea
Druga herbata to Summer Cherry, czyli mieszanka czarnych herbat o pięknych, dużych tipsach z dodatkiem liofilizowanych wiśni i hibiskusa.
6g / 500 ml wody
Temperatura 95 stopni / czas parzenia 2 minuty
Fajnie zbalansowana herbata o przyjemnej cukrowej słodyczy przełamanej kwasowością hibiskusa, ale nie dominującą. Polecanko na wieczór przy książce i herbacie!
To tyle w tym miesiącu, a w zasadzie aż tyle! Korzystajcie z ostatnich tygodni wakacji i widzimy się przed pierwszym dzwonkiem. Ciao!
Kuba
Wkraczamy w ten cudowny, ale też momentami bezlitosny gorący czas, kiedy jedyną rozsądną opcją kawową…
Niech się przelewa! Dla wielu entuzjastów wysokiej jakości, kawa specialty to przede wszystkim filtrowana rewolucja…
Witaj wiosno! Długo wyczekiwana pora roku w końcu zawitała, przynosząc ze sobą nowe pokłady energii…
Kryzys na rynku kawy nie mija, a ceny arabiki i robusty nadal rosną, a rynek…
Nasza kolejna propozycja deserowa to mus czekoladowy z kawą i karmelowym popcornem. Karmel, kawa i…
Latte art wygląda jak magia, ale w rzeczywistości to po prostu kwestia techniki i odrobiny…
Ta strona używa cookies.
Więcej