Przed nami kilka cudownych tygodni pełnych słońca, zapachu kwiatów oraz sezonowych owoców. Truskawki, jagody, maliny – dlaczego by ich nie połączyć z kawą? My to dzisiaj zrobimy i pokażemy Wam jak przygotować najlepszą mrożoną kawę z truskawkami i innymi owocami w trzech odsłonach. Kto wie, może podobnie jak my zakochacie się w ich wyjątkowym smaku.
Kawa z truskawkami i innymi owocami – napój pachnący słońcem
Kawa i owoce to dosyć oryginalne, zaskakująco smaczne i orzeźwiające połączenie, które doskonale sprawdza się w okresie wiosenno-letnim, kiedy na bazarkach królują sezonowe rarytasy. Kawa z truskawkami to nie tylko świetny sposób na orzeźwienie, ale również doskonałe połączenie smaków, które zadowoli każdego miłośnika małej czarnej. To, które owoce wybierzemy zależy głównie od naszych preferencji, bowiem większość z nich, zarówno te słodkie jak i lekko kwaskowe, świetnie się łączy i uzupełnia z małą czarną. Poniżej mamy dla Was pomysły na wykorzystanie słodkich truskawek, aromatycznych, leśnych jagód oraz delikatnie kwaskowych malin. Ale na tym owocowa lista się nie kończy, może u Was lepiej zagrają egzotyczne owoce takie jak np. mango? Koniecznie dajcie znać!
Tak czy inaczej, nie zapominajcie, że podstawą dobrego napoju kawowego jest wysokiej jakości, średnio lub ciemno palona kawa, jak ta pochodząca z polskiej palarni Hayb Brazylia Cerrado Patrocinio – gęsta, o wysokim body, w której wyraźnie dominuje słodycz i kakaowo-karmelowe nuty. Niemniej istotny jest sposób, w jaki ją przygotujemy, ponieważ napar powinien być skoncentrowany, aby nie przyćmiły go liczne dodatki. Dlatego idealną bazą do letnich napojów będzie espresso lub mocna kawa z kawiarki. Esencjonalny, intensywny napar wyśmienicie komponuje się z owocami oraz innymi dodatkami, jednocześnie wybijając się swoim charakterystycznym, wyrazistym aromatem.
Kawa mrożona z pianką
Stali czytelnicy bloga zapewne wiedzą, jak perfekcyjnie spienić mleko do tworzenia latte artów. Ale co zrobić, kiedy wkracza zimny napój i potrzebujemy zimnego mleka? Pełnotłuste mleko z lodówki z powodzeniem można spienić za pomocą ręcznego spieniacza, który dodatkowo jest bardzo prosty w użyciu. Wystarczy kilka ruchów, aby otrzymać smaczną warstwę mlecznej pianki. Spienianie mleka do kawy mrożonej z owocami nie jest koniecznością, ale tak przygotowana nie tylko smakuje wyśmienicie, ale także prezentuje się niezwykle efektownie.
To jak, gotowi na kawowo-owocowe szaleństwo? Zaczynajmy!
Trzy pomysły na kawę z owocami
Kawa mrożona z truskawkami
Składniki na kawę truskawkową (1 porcja):
- 60 ml schłodzonego espresso lub kawy z kawiarki,
- 125 ml zimnego mleka,
- 1-2 gałki lodów truskawkowych,
- bita śmietana (opcjonalnie).
Sos truskawkowy:
- 50 g truskawek,
- 1 łyżka miodu lub syropu klonowego,
- 1 łyżka wody.
Przygotowanie truskawkowej kawy mrożonej:
- Truskawki pokroić w kostkę, dodać 1 łyżkę wody oraz miodu/syropu klonowego i podgrzewać na małej mocy palnika, aż truskawki się rozpadną. Gotowy sos wystudzić.
- Do szklanki nałożyć około 2 łyżki sosu truskawkowego oraz 1 lub 2 gałki lodów truskawkowych. Dodać zimne, spienione mleko oraz schłodzone espresso/kawę z kawiarki. Całość udekorować bitą śmietaną i świeżymi truskawkami. Kawę mrożoną z
truskawkami podawać od razu po przygotowaniu.
Rada: najlepiej jednorazowo przygotować sobie większą ilość sosu truskawkowego. Można go przechowywać w wyparzonym, szczelnie zamykanym słoiczku w lodówce.
Jagodowa kawa mrożona
Składniki (1 porcja):
- 60 ml schłodzonego espresso lub kawy z kawiarki,
- 150 ml zimnego mleka,
- ½ szklanki (60 g – 70 g) mrożonych jagód leśnych,
- 1-2 łyżki miodu lub syropu klonowego,
- Dodatkowo: świeże lub mrożone jagody do dekoracji.
Przygotowanie mrożonej kawy z owocami:
- Mrożone jagody z 2 łyżkami mleka oraz miodem/syropem klonowym zmiksować za pomocą blendera na gładką masę, następnie przełożyć do szklanki.
- Resztę mleka spienić i delikatnie dolać do jagód. Na koniec dodać schłodzone espresso/kawę z kawiarki.
- Całość udekorować jagodami. Podawać od razu po przygotowaniu.
Kawa mrożona z malinami – najprostszy sposób na połączenie kawy i owoców
Składniki (1 porcja):
- 60 ml espresso lub kawy z kawiarki,
- ⅓ szklanki (40 g) malin,
- 2-3 łyżeczki brązowego cukru,
- 150 ml zimnego mleka,
- kostki lodu,
- Dodatkowo: maliny do dekoracji.
Przygotowanie mrożonej kawy z owocami:
- Przygotowane espresso/kawę z kawiarki posłodzić brązowym cukrem i schłodzić.
- Na dnie szklanki ugnieść maliny i dodać kilka kostek lodu.
- Na koniec dodać spienione, zimne mleko i schłodzone espresso. Podawać od razu po przygotowaniu.
Kawa truskawkowa czy z malinami? Wybierzcie ulubioną!
To, jaki wariant kawy mrożonej z owocami wybierzecie, zależy jedynie od waszych preferencji smakowych. Macie do wyboru kawę truskawkową, z malinami lub jagodową. Próbujcie i decydujcie! W cieplejsze dni mrożona kawa z owocami najlepiej smakuje pod chmurką. Dlatego korzystajcie z naszych pomysłów na malinową, jagodową lub truskawkową kawę mrożoną i cieszcie się piękną pogodą. Bawcie się smakami i odkrywajcie nowe połączenia, a może stworzycie swoją własną wersję mrożonej kawy z owocami, która zachwyci wszystkich!