W gorączce przedświątecznych zakupów i porządków warto znaleźć chwilę dla siebie, aby z dobrą książką i kubkiem pysznej kawy zatopić się w wygodnym fotelu, odciąć od rzeczywistości i poczuć magię zbliżających się Świąt. Dlatego dzisiaj dla wszystkich fanów małej czarnej oraz słodkości przygotowałam inspiracje na zimowe napoje kawowe, które z pewnością w tym pomogą. Oto 3 przepisy!
Poczuj magię Świąt dzięki idealnej kawie na zimę
W okresie jesienno-zimowym oczekujemy od kawy czegoś więcej, mając nadzieję, że nie tylko wzmocni i pobudzi do działania, ale także rozgrzeje, podniesie na duchu i poprawi humor niezależnie od aury za oknem. Dlatego też w chłodniejsze, grudniowe popołudnia częściej stawiamy na aromatyczne, zimowe napoje kawowe z aksamitnie spienionym mlekiem, naturalnymi syropami, kuszące cudownym zapachem korzennych przypraw. Napary skryte pod puszystą kołderką z bitej śmietany, słodkimi sosami i kolorowymi posypkami. Ściskając w dłoniach kubek z taką zimową kawą od razu można zakochać się w zimie i wprawić w ciepły, świąteczny nastrój.
Syropy – moc smaku w każdej kropli
Piernikowa, orzechowa, karmelowa, pomarańczowo-czekoladowa i wiele, wiele innych nut, które doskonale łączą się z mlecznymi kawami. Naturalne, dobrej jakości syropy nie tylko sprawią, że Wasza zimowa kawa będzie za każdym razem smakowała inaczej, ale również dodadzą jej odrobinę słodyczy, zastępując inne słodziki. To doskonała opcja dla tych, którzy nie potrafią się zdecydować czy mają ochotę na deser, czy kawę. Aromatyczna Caffe Latte ze słodkim syropem będzie dla nich najlepszym deserem kawowym.
A teraz już zapraszam na obiecaną błogą chwilę relaksu. Czas na kilka przepisów na pyszne kawy zimowe!
Piernikowa Latte
Składniki:
- ½ szklanki (125 ml) mleka
- 1-2 łyżki syropu klonowego
- 1/4 łyżeczki naturalnej esencji waniliowej
- szczypta cynamonu
- mała szczypta imbiru
- mała szczypta gałki muszkatołowej
- 1 podwójne espresso
Przygotowanie:
- Syrop klonowy wymieszać z 3 łyżkami mleka oraz przyprawami, podgrzać i przelać do kubka.
- Resztę mleka delikatnie podgrzać, spienić np. za pomocą ręcznego spieniacza i przelać do syropu z przyprawami.
- Dodać podwójne, gorące espresso.
- Na koniec delikatnie oprószyć cynamonem.
Pomarańczowo-czekoladowa Latte
Składniki:
- ½ szklanki (125 ml) mleka
- 1-2 łyżki syropu pomarańczowo-czekoladowego do kawy
- mała szczypta cynamonu
- 1 podwójne espresso
Dodatkowo:
- bita śmietana
- cynamon
- skórka otarta z pomarańczy (pomarańczę wcześniej sparzyć)
Przygotowanie:
- Do kubka dodać syrop pomarańczowo-czekoladowy oraz małą szczyptę cynamonu.
- Mleko delikatnie podgrzać i spienić, a następnie przelać do syropu z cynamonem.
- Dodać podwójne, gorące espresso.
- Na koniec latte można udekorować bitą śmietaną, oprószyć cynamonem i posypać skórką otartą z pomarańczy.
Orzechowa Latte z karmelem
Składniki:
- ½ szklanki (125 ml) mleka
- 1-2 łyżki syropu orzechowego do kawy
- 1 podwójne espresso
Dodatkowo sos karmelowy:
- ½ szklanki cukru
- ¼ szklanki wody
- 50 g masła
- ⅓ szklanki śmietanki 30%
Przygotowanie:
- Przygotować sos karmelowy: na patelni z grubym dnem zagotować wodę z cukrem. Następnie zmniejszyć ogień, i gotować do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści i masa będzie miała bursztynowy kolor (nie wolno mieszać, jedynie potrząsać naczyniem). Dodać masło i wymieszać, a następnie zdjąć z palnika, dodać kremówkę i ponownie wymieszać do połączenia składników.
- Do kubka dodać syrop orzechowy.
- Mleko delikatnie podgrzać i spienić, a następnie przelać do syropu.
- Dodać podwójne, gorące espresso.
- Na koniec całość udekorować sosem karmelowym.
Kawa niejedno ma imię, każdy znajdzie coś dobrego dla siebie. Koniecznie dajcie znać, którą Wy zabierzecie ze sobą. Trzymajcie się ciepło.