Latem wcale nie musimy rezygnować z herbat i ziółek. Wystarczy przygotować je w sposób, który sprawi, że chętnie sięgniemy po nie nawet w ciepłe dni. Jakie zioła do lemoniady? Rumianek doskonale sprawdza się w formie cold brew – „parzonej” na zimno. Jego delikatny smak i właściwości nawadniające czynią go idealnym letnim napojem.
Ziołową lemoniadę można przygotować zarówno w wersji szybkiej, jak i jako cold brew. Wybierz metodę, która najlepiej bardziej Ci odpowiada, i ciesz się pysznymi, orzeźwiającymi herbatami przez całe lato!
Lemoniada ziołowa – przepis. Czego użyć?
Składniki:
- 2 torebki rumianku Teabag (lub rumianek sypany)
- 500 ml gorącej wody
- 35 ml syropu “lemoniada kwiatowa”
- 20 ml soku z cytryny
- Świeże owoce, np. Borówki lub maliny
- Lód
Przygotowanie:
Sposób 1:
1. Rumianek zalej gorącą wodą i odstaw na 5 minut. Zaparzony rumianek dokładnie wystudź*
2. Do szklanek wsyp lód, wlej połowę porcji syropu o smaku kwiatowej lemoniady oraz soku z
cytryny do każdej z nich, dodaj owoce i plasterek z cytryny. Całość zalej wystudzonym
rumiankiem i dokładnie wymieszaj.
Sposób 2:
1. Rumianek zalej zimną wodą w karafce lub butelce do cold brew i odstaw na noc do lodówki.
Rano wyjmij torebki, dodaj syrop oraz sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj. Podawaj w
szklance wypełnionej lodem i świeżymi owocami.