Lemoniada ananasowo-jaśminowa to doskonała alternatywa dla klasycznej lemoniady. Słodki smak ananasa idealnie komponuje się z delikatnym, kwiatowym aromatem zielonej herbaty jaśminowej. Ten orzeźwiający napój jest idealny na słoneczne dni spędzone na tarasie, pikniku lub grillu.
To smak lata zamknięty w karafce! Orzeźwia, gasi pragnienie i wprowadza tropikalną nutę do każdego spotkania. Nie tylko doskonale nawadnia, ale również zachwyca swoim egzotycznym połączeniem smaków. Lemoniada z zielonej herbaty jaśminowej to propozycja, która z pewnością oczaruje Twoich gości i stanie się hitem letnich przyjęć.
Składniki:
- 60 g cukru
- 60 ml gorącej wody
- 8g zielonej herbaty jaśminowej
- 500 ml wody
- 350 ml soku ananasowego
- Sok wyciśnięty z jednej limonki
- Świeża mięta
Jak zrobić lemoniadę z herbaty jaśminowej?
- Cukier zalewamy gorącą wodą, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i studzimy.
- Zieloną herbatę zalewamy wodą o temperaturze 80 stopni i parzymy przez 5 minut. Studzimy.
- Do wysokiej karafki wlewamy sok ananasowy, syrop cukrowy* oraz sok z limonki. Dodajemy
kilka listków świeżej mięty i zalewamy całość wystudzoną herbatą jaśminową, mieszamy. Podajemy w szklance wypełnionej kostkami lodu.
*nie wlewaj całego syropu cukrowego na raz. Na początku wlej 1/3 porcji i ewentualnie dosłodź do smaku.