Gorące promienie słońca ogrzewają nam twarze już od jakiegoś czasu i coraz częściej wybieramy cold brew zamiast przelewu, a wyobraźnia sensoryczna przestawia się na bardziej orzeźwiające i owocowe smaki. Dlatego na start zapraszam Was do bezalkoholowego kawowego cocktail menu, idealnego na upalne dni.
Coffee Pinacolada
Orzeźwiający, naturalnie słodki kawowy drink, który przeniesie Was na plażę!
80 g soku ananasowego 100%
80 g napoju ryżowo-kokosowego
30 g espresso z Brazylii (w warunkach domowych możecie je przygotować w kawiarce)
3 kostki lodu
Do kieliszka wrzuć kostki lodu i wlej sok, a następnie powolutku dodaj napój ryżowo-kokosowy (jest bardziej orzeźwiający niż sam kokos, dzięki czemu całość wspaniałe zgrywa się pod względem konsystencji i intensywności). Podwójne espresso schłodź jedną kostką lodu i spień ręcznym spieniaczem – nada kawie puszystą konsystencję i wykończy drinka pianką. Jeśli nie masz spieniacza, zapraszamy do tego artykułu po domowe sposoby na spienianie mleka.
Old Fashioned Cold Brew
Coś dla bardziej wytrawnych spijaczy 😉
15 g syrop jałowcowy
140 g wody gazowanej
50 g cold brew
zest z cytryny
Przygotuj cold brew na bazie owocowej kawy, np z Kenii. Mój sprawdzony przepis to 60g kawy zmielonej jak pod przelew, 1 litr filtrowanej zimnej wody i 13 godzin maceracji w chłodnym, ciemnym pomieszczeniu. Możesz użyć do tego specjalnej butelki od Hario lub słoika 🙂 Po zakończonej maceracji przelej cold brew przez filtr i ciesz się jego orzeźwiającym, owocowym smakiem.
Czas na syrop cukrowy z dodatkiem jałowca. Proporcje – 100 g cukru trzcinowego, 100 g wody i 10 suszonych owoców jałowca (przed dodaniem zgnieć je trochę trzonkiem noża lub w moździerzu). Wszystkie składniki połącz w rondelku i gotuj przez 5 minut na małym ogniu. Nie odcedzaj.
Przygotowanie drinka:
Do szklanki wrzuć kostki lodu, wlej syrop oraz wodę gazowaną i wymieszaj. Dodaj cold brew. Przystrój jednym dużym zestem z cytryny (powykręcaj go trochę nad szklanką – doda to wspaniałego cytrusowego aromatu).
Coffee Orange IPA
Taka trochę piwno-kawowa mimoza. Super orzeźwiająca, owocowa propozycja na naprawdę gorący dzień (i wieczór!).
50 g soku pomarańczowego 100%
150 g bezalkoholowego piwa IPA
50 g kawy z kawiarki (ja użyłam jasno palonej Etiopii)
3 kostki lodu
Do wysokiej szklanki lub do kieliszka wrzuć kostki lodu i dodaj świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy oraz piwerko. Następnie, po kostkach lodu, wlej wcześniej zaparzoną kawę z kawiarki (schłodzoną jedną kostką lodu). Enjoy!