Lato bez lodów nie istnieje. Nie ma nic lepszego w upalny dzień niż ich duża porcja o ulubionym smaku – w naszym przypadku to lody z matchy. Lody, jak niewiele innych deserów, brzmią jak coś nieosiągalnego w warunkach domowych. Okazuje się, że wystarczy tylko mikser, kilka składników i dosłownie kilka wolnych minut, żeby po kilku godzinach cieszyć się własnoręcznie zrobionymi lodami z matchy!
Lody matcha można jeść solo, z solonymi pistacjami albo do gałki lodów wlać espresso i cieszyć się matchą i kawą w jednym! Zabawa bez reguł, tu można wszystko. Przed Państwem przepis na domowe lody matcha!
Domowe lody matcha (bez maszyny do lodów)
Składniki:
- 2 łyżki herbaty matcha
- 360 g mleczka skondensowanego słodzonego
- 300 ml śmietanki 30/36%
- opcjonalnie: pistacje / ulubione owoce
Przygotowanie lodów z matchą
Mleczko skondensowane umieszczamy w misce. Przez drobne sitko przesiewamy
matchę (aby nie powstały grudki) i dokładnie mieszamy. W oddzielnej misce ubijamy dobrze schłodzoną śmietankę. Do gotowej masy dodajemy wymieszane mleczko z matchą i jeszcze przez chwilę miksujemy. Kiedy składniki połączą się, masę wlewamy do średniego pudełka, które możemy szczelnie zamknąć. Odstawiamy do schłodzenia na min. 8 godzin. Porcje dowolnej wielkości podajemy z prażonymi pistacjami lub ulubionymi
owocami.