Kawa

Lykke, czyli szczęście oraz nowa jakość w świecie kawy

Co to znaczy? Lykke w Szwecji, skąd pochodzi, oznacza szczęście. Trudno wyobrazić sobie markę bardziej przesiąkniętą luzem i niespieszną ideą fika, czyli skandynawskiej przerwy na kawę. Przemierzając Sztokholm, bardzo często można natknąć się na symbol tęczy, który Lykke – nowa palarnia w naszej ofercie – zdecydowała się umieścić na opakowaniach. Podobnie jak kolorowe tęcze w witrynach, paczki z kawą Lykke wywołują uśmiech na twarzach Szwedów, a teraz także naszych!

Siła doświadczenia – co to znaczy Lykke?

Lykke to kolejne dziecko Johana Damgaarda, jednego z założycieli Johan & Nystrom, właściciela marki Rscued – soków tworzonych z owoców i warzyw uratowanych przed wyrzuceniem, piekarni BAK i wielu innych szwedzkich konceptów gastronomicznych podbijających międzynarodowe rynki.

Kawa Lykke – misja marki

Misja marki brzmi: czuć się dobrze robiąc dobre rzeczy. Założyciele Lykke zadali sobie pytanie jak prowadzić firmę kawową bez szkody dla nikogo i niczego. Pytanie przekształciło się w misję. Lykke uprawia, kupuje i pali kawę samodzielnie, stawiając sobie za cel, by pozytywnie wpłynąć na przemysł kawowy i sprawienie, abyśmy za 50 lat nadal mogli się cieszyć dobrą filiżanką kawy.

Lykke Coffee jest właścicielem farm, z których pozyskuje kawę i współpracuje bezpośrednio z farmerami, odcinając wszystkich pośredników i upewniając się, że nikomu nie dzieje się krzywda i każdy na farmie pracuje w dobrych warunkach. Pracownicy Lykke podkreślają, że prowadzą biznes z najlepszymi ludźmi, jakich udało im się znaleźć

Od najwyższych szczytów Salwadoru i Panamy, przez śnieżne jeziora Andów, brazylijskie płaskowyże i nadmorskie tereny, aż do miejsca narodzin kawy we wschodniej Afryce, Lykke zakłada pokazowe farmy, na których uprawia kawę w zrównoważony sposób. Organicznie. Bez monokultur i w doskonałej harmonii z ludźmi i planetą.

A żeby naprawdę coś zmienić w świecie kawy, najpierw dzielą się wiedzą. Pomagają sąsiadom uprawiającym kawę ulepszyć i udoskonalić ich i tak już dobre kawy i zamienić je w niesamowite kawy Lykke, za które konsumenci będą w stanie zapłacić więcej.

Filozofia Lykke Coffee jest nam niezmiernie bliska i podobne cele chcemy osiągnąć poprzez pracę naszą oraz Fundacji All Good, której jesteśmy jednym z fundatorów. Bardzo się cieszymy, że możemy przekazać w Wasze ręce te niezwykłe paczki z kawą Lykke!

Smaki szczęścia w kawie Lykke

Do naszej oferty wchodzą single pod przelewy – z Brazylii, Peru, czy Salwadoru (dostępne w paczkach i w … puszkach), mieszanki pod metody alternatywne, blendy omniroast sprawdzające się we wszystkich sposobach parzenia kawy oraz słynne karmerlowo-gumijagodowe espresso BAM BAM.

Aga Bukowska

Dziennikarka, specjalistka od branży specialty. Autorka książek COFFEE SPOTS Polska i LESS WASTE Polska, inicjatorka projektu wydawniczego Przebłysk. Miłośniczka dobrego jedzenia i pięknych zdjęć, uzależniona od kawy i podróży.

Disqus Comments Loading...
Share
Published by
Aga Bukowska

Recent Posts

Barista vs. sztuczna inteligencja

Ekspres sam mieli, tampuje, parzy i spienia mleko. Roboty robią latte art, a domowe maszyny…

1 dzień ago

Aerocano raz!

Wkraczamy w ten cudowny, ale też momentami bezlitosny gorący czas, kiedy jedyną rozsądną opcją kawową…

2 dni ago

Filtr idealny – jak różne rodzaje filtrów wpływają na smak kawy i co warto o nich wiedzieć?

Niech się przelewa! Dla wielu entuzjastów wysokiej jakości, kawa specialty to przede wszystkim filtrowana rewolucja…

2 tygodnie ago

Wiosenne przebudzenie – czas na detoks!

Witaj wiosno! Długo wyczekiwana pora roku w końcu zawitała, przynosząc ze sobą nowe pokłady energii…

3 tygodnie ago

Czy excelsa to przyszłość kawy?

Kryzys na rynku kawy nie mija, a ceny arabiki i robusty nadal rosną, a rynek…

4 tygodnie ago

Mus czekoladowy z kawą i karmelowym popcornem

Nasza kolejna propozycja deserowa to mus czekoladowy z kawą i karmelowym popcornem. Karmel, kawa i…

1 miesiąc ago

Ta strona używa cookies.

Więcej