Cały świat łączy matchę z truskawkami (Coffeedesk też, a nasz sposób na to znajdziecie tutaj), ale podczas przygotowywania tego przepisu okazało się, że połączenie matchy z morelą to match made in heaven! Przed Wami trend późnego lata, czyli apricot matcha.
Apricot matcha
Składniki:
– dojrzałe morele – 2 szt.
– matcha ( ja użyłam chińskiej matchy od Long Man Tea)
– mleko owsiane (można użyć dowolnego zamiennika)
Do przygotowania koktajlu potrzebne będą:
– szklanka long o pojemności około 400 ml
– gorąca woda do zaparzenia matchy
– lód
Czas przygotowania: 10 minut
Do przygotowania Apricot macha użyłam chińskiej matchy, ma ona ciemniejszy kolor i nieco bardziej cierpki smak niż odmiany japońskie.
Przygotowanie:
Zaczynamy od zaparzenia matchy. Herbatę matcha (ok. 1 g na 50 ml wody) zalewamy przegotowaną wodą o temperaturze około 60-70°C i energicznie mieszamy, doprowadzając do stworzenia jednorodnej zawiesiny. Możesz użyć miotełki chasen (na przykład z tego zestawu), ale jeśli jej nie posiadasz nic straconego – świetnie sprawdzi się tu też ręczny spieniacz do mleka.
Następnie umyte morele zblenduj na jednolite puree i wlej do wysokiej szklanki. Szklankę wypełnij lodem. Dopełnij całość mlekiem pozostawiając około 3 cm wolnej przestrzeni na górze. Teraz delikatnie przelej zaparzoną wcześniej matchę, tak aby powstały warstwy.
Nie ma jednego sposobu na wypicie tego koktajlu. Jedni piją warstwa po warstwie, inni całość mieszają przed wypiciem. Od Ciebie zależy, którą opcję wybierzesz 🙂
Protip:
Jeśli lubisz eksperymentować ze smakami to zanim przygotujesz puree z moreli wrzuć je wcześniej na patelnię z odrobiną masła i cukru i pozostaw na 5 min, żeby się skarmelizowały, następnie dodaj odrobinę soli i dopiero teraz zblenduj.