Mazagran to popularny i smaczny napój alkoholowy w formie kawowego koktajlu. Co ciekawe, powstał on jako skutek zwycięstwa Francuzów po jednej z wojen w Algierii w XIX wieku. Z uwagi na wyjątkowo proste przygotowanie, a także aksamitny smak, mazagran, czyli kawa z koniakiem stał się popularny w całej Europie. Jakie są więc składniki mazagranu i jak więc zrobić ten napój we własnym domu?
Kawa mazagran – co to jest i czym się charakteryzuje?
Mazagran to koktajl, w którym główne skrzypce gra kawa z cukrem i koniakiem. W związku z historią jego powstania, dawniej pito go głównie we Francji. Jednak już w XX wieku stał się on wyjątkowo popularny także w barach i kawiarniach całej Europy. Ten orzeźwiający koktajl kawowy charakteryzuje się lekko słodkim smakiem, a także wyjątkowym aromatem. Przygotowuje się go na bazie schłodzonej, słodkiej kawy i koniaku. Dopuszczalne jest eksperymentowanie z różnymi rodzajami alkoholu. Istnieje wiele wersji mazagranu, w których do kawy dodaje się np. rum lub czysty spirytus – oczywiście w odpowiednich proporcjach.
Kawa mazagran najczęściej podawana jest w wysokich szklankach wypełnionych kostkami lodu i pije się ją przez słomkę. Tak zaserwowany koktajl prezentuje się estetycznie i efektownie.
Mazagran przepis
Przygotowanie koktajlu kawowego z alkoholem nie jest wymagającym zadaniem. Potrzebne jest tylko kilka składników oraz odrobina cierpliwości. Jaki jest sprawdzony przepis na domowy mazagran?
Składniki
Składniki potrzebne do przygotowania mazagranu:
- Około 200 ml mocnej i aromatycznej kawy. Kawę można zaparzyć w dowolny sposób, najważniejsze jest to, by była mocna i odpowiednio schłodzona,
- Około 50 ml koniaku (opcjonalnie rumu),
- 2 łyżeczki cukru,
- Skruszone lub całe kostki lodu.
Tylko tyle wystarczy, by cieszyć się orzeźwiającym i mocnym smakiem kawowego koktajlu z alkoholem.
Przygotowanie:
Pierwszym krokiem do przygotowania domowego mazagranu jest schłodzenie mocnej kawy. Następnie należy dodać do niej cukier i mieszać do momentu w którym się on całkowicie rozpuści. Kolejnym krokiem jest dodanie koniaku (lub innego alkoholu) i ponowne wymieszanie napoju. W osobnej szklance należy umieścić lód – cały lub pokruszony. Później wystarczy jedynie wypełnić szklankę przygotowanym mazagranem i dodać słomkę i koktajl kawowy z alkoholem i cukrem jest gotowy. Przepis jest banalnie prosty!