Kawa i święta idą ze sobą w parze, więc dlaczego nie połączyć tych dwóch rzeczy? Kawowy mazurek to wyjątkowa uczta dla miłośników kawy i słodkich wypieków, idealna na świąteczny stół. Ta wersja tego tradycyjnego ciasta zachwyca aromatycznym zapachem kawy i delikatnością kruchego, lekko orzechowego ciasta, które harmonijnie komponuje się z dobrym, aromatycznym espresso. Udekorowany orzechami lub suszonymi płatkami kwiatów będzie też piękną ozdobą każdego świątecznego stołu.
P.S. najlepiej smakuje z cappuccino z idealnie spienionym mlekiem!
Mazurek kawowy
Składniki
spód:
- 250 g mąki pszennej
- 30 g mąki migdałowej
- 150 g cukru pudru
- szczypta soli
- 150 g zimnego masła
- 1 jajko
krem:
- 200 ml śmietanki 36%
- 35 ml zaparzonego espresso
- 200 g białej czekolady
- 20 g masła
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Suche składniki na spód łączymy. Dodajemy masło i wyrabiamy ciasto na kruszonkę. Na koniec dodajemy jajko i mieszamy do połączenia się składników. Szybko wyrabiamy, zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy ok. 60 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wykładamy nim spód i ⅓ wysokości boków tortownicy o średnicy 21-22 cm. Chłodzimy w lodówce lub zamrażarce przez kolejne 60 minut. Po tym czasie nakłuwamy spód ciasta widelcem i pieczemy w 175 stopniach przez ok. 18 minut.
- Czekoladę siekamy i wkładamy do miski. Śmietankę i espresso zagotowujemy, zalewamy gorącą mieszanką czekoladę. Mieszamy do dokładnego połączenia się składników. Dodajemy masło, mieszamy. Jeżeli pojawią się grudki, wystarczy ją zblendować. Gotową masę czekoladową przelewamy na upieczony spód tarty. Chłodzimy przez przynajmniej 4 godziny. Ozdabiamy orzechami lub suszonymi płatkami kwiatów.