Wydarzenia

Mistrzowskie przepisy na Aeropress!

28 września w palarni Czarna Fala w Warszawie odbyły się Mistrzostwa Polski Aeropress 2019. Sędziowie (w tym dumna reprezentacja Coffeedesk – Paulina Władzińska i Piotr Sowa) wybrali zwycięzcę, który pojedzie na Mistrzostwa Świata do Londynu. Pierwsze miejsce zajął Maksym Volkovytskyi, drugie przypadło Piotrowi Mrozowi, a trzecia na mecie zameldowała się Oksana Rokosz. Jaką kawę zaparzyli? Sprawdźcie!

Rozgrywka

Mistrzostwa Aeropress to zawody składające się z wielu rund eliminacyjnych. W każdej rundzie trzech uczestników parzy kawę w tym samym czasie. Zawodnicy mają tylko 8 minut, by przygotować, zaparzyć i zaprezentować napar aspirujący do zwycięstwa. 

Kiedy czas na parzenie się kończy, kawy są prezentowane w identycznych naczyniach sędziom, którzy na ślepo oceniają każdy napar. Numery przypisane uczestnikom znajdują się pod miseczkami cuppingowymi, aby były niewidoczne dla sędziów i publiczności. Nie ma żadnego formalnego kryterium oceniania. Sędziowie decydują po prostu, która kawa smakuje im bardziej niż inne i który przepis na Aeropress jest najlepszy. Nie dyskutują między sobą, tylko po odliczeniu do trzech wszyscy wskazują w tym samym momencie napar, który smakował im najbardziej. Po sędziowaniu, podnoszona jest zwycięska miseczka i odkrywane imię zwycięzcy. Jeśli każdy z sędziów wskaże inną kawę, główny sędzia testuje napary ponownie i wskazuje ostatecznego zwycięzcę.  

W tegorocznych eliminacjach Mistrzostw Aeropress uczestniczyło 81 osób, co złożyło się w sumie na 40 startów i aż 120 filiżanek kawy wypitej przez sędziów!

Aeropress

W konkursie może być używany tylko i wyłącznie oryginalny Aeropress. Do zaparzenia mistrzowskiej kawy uczestnicy muszą wykorzystać wszystkie trzy części Aeropressa, czyli cylinder, tłok i sitko na filtr. Wszystkie zamienniki i nieoryginalne części mają kategoryczny zakaz wstępu na Mistrzostwa. Jedyne dozwolone akcesoria to zmielona kawa, woda i dowolny rodzaj filtra (może być zrobiony z papieru, metalu, tkaniny lub innych materiałów). 

Uczestnicy mogli przynieść na zawody swoje własne młynki, czajniki, wagi, wodę i inny sprzęt. Wszyscy parzyli natomiast tę samą kawę, której próbki otrzymali przed Mistrzostwami do treningów. Zawodnicy musieli zaprezentować minimum 150 ml zaparzonego naparu. W przypadku niezastosowania się do którejkolwiek z zasad, byli dyskwalifikowani. 

Sponsorem biletu na Mistrzostwa Świata Aeropress był Coffeedesk

Mistrzowskie przepisy na kawę z Aeropressa

A oto trzy mistrzowskie przepisy, które możecie wykorzystać parząc u siebie w domu kolejny Aeropress!

Przepis Maksyma

  • Metoda: Aeropress standard
  • Temperatura: 88 C
  • Doza: 24 g
  • Mielenie: 29 klików Comandante
  • Uzysk: ~250
  • Ratio: 9,6
  • TDS: ~1,35%
  • Filtracja: dwa papierowe filtry
  • Woda: AKVO 140ppm, 25 Mg, 40 bufor
  1. Sortujemy ziarna. Odrzucamy defekty.
  2. Gotujemy wodę i w trakcie gotowania mielimy kawę.
  3. Moczymy dwa filtry.
  4. Przekręcamy sitko, rozgrzewamy wrzątkiem Aeropress i szklankę.
  5. Wsypujemy kawę.
  6. W ciągu 20 sekund wlewamy 70 ml wody, kręcąc Aeropress, żeby równomiernie zmoczyć kawę.
  7. 0:30-0:45 – analogicznie dolewamy do 150 ml.
  8. 0:50-1:20 – wyciskamy.
  9. Temperatura gotowego naparu powinna wynosić około 65 stopni, trzymając się tego wlej ~100 ml gorącej/zimnej wody. Wlewaj pomału, za każdym razem próbuj.
  10. Gotowe!
Maksym Volkovytskyi – Mistrz Polski Aeropress 2019

Przepis Piotra

  • Doza: 35 g kawy
  • Mielenie: 81 klików na Comandante z Red Clicksem
  • Pojedynczy papierowy filtr wcześniej zamoczony

(I teraz jeśli jest na tyle zimno, że parzymy go w kurtce, to delikatnie rozgrzewamy Aeropress w invercie, jeśli radzimy sobie w samej koszuli to nie trzeba go rozgrzewać wcześniej 😉 )

  • Woda: Kryształ Żywiecki zagrzany do 85 stopni Celsjusza
  1. 0:00 – 0:30 – zalewamy 100 ml wody
  2. 0:30 – 0:45 – delikatnie mieszamy przez 15 sekund, po czym zakładamy nakrętkę i przygotowujemy się do odwrócenia
  3. 1:00 – 1:30 – wyciskamy przez 30 sekund
  4. Dostajemy około 60 ml uzysku.
  5. Dolewamy 108 gr wody w temperaturze 85 stopni Celsjusza i mieszamy napar.
Piotr Mróz – Vice Mistrz Polski Aeropress 2019

Przepis Oksany

  • Klasyczna forumowa receptura. Klasyk gatunku
  • Kawa grubo mielona – na EK 18
  • Wysoka temperatura wody – 95 stopni Celsjusza
  1. 17 g kawy
  2. 220 ml wody
  3. 4 razy mieszanie
  4. Parzenie w jednej minucie
  5. W 1:20 kończymy wyciskać
Oksana Rokosz – III miejsce na Mistrzostwach Polski Aeropress 2019

Przepis na Aeropress – podsumowanie

Znacie już mistrzowskie przepisy z użyciem Aeropressu. Parzenie kawy tą metodą nie jest skomplikowane, jednak w przypadku tak wielu uczestników, każdy sposób jest inny. Przygotujcie ją w domu na miarę swoich możliwości i przekonajcie się, jaka kawa smakuje wam najbardziej!

Marta Tuszyńska

Dla równowagi w zespole Coffeedesku - herbaciana dusza, bo w końcu nie ma złej pory na porządny kubek earl greya! Miłośniczka pięknych zdjęć kawy i... pysznego jedzenia, a do tego kreatywna organizatorka chaosu.

Disqus Comments Loading...

Recent Posts

Filtr idealny – jak różne rodzaje filtrów wpływają na smak kawy i co warto o nich wiedzieć?

Niech się przelewa! Dla wielu entuzjastów wysokiej jakości, kawa specialty to przede wszystkim filtrowana rewolucja…

2 dni ago

Wiosenne przebudzenie – czas na detoks!

Witaj wiosno! Długo wyczekiwana pora roku w końcu zawitała, przynosząc ze sobą nowe pokłady energii…

1 tydzień ago

Czy excelsa to przyszłość kawy?

Kryzys na rynku kawy nie mija, a ceny arabiki i robusty nadal rosną, a rynek…

2 tygodnie ago

Mus czekoladowy z kawą i karmelowym popcornem

Nasza kolejna propozycja deserowa to mus czekoladowy z kawą i karmelowym popcornem. Karmel, kawa i…

3 tygodnie ago

Latte art – porady baristów!

Latte art wygląda jak magia, ale w rzeczywistości to po prostu kwestia techniki i odrobiny…

3 tygodnie ago

Panna cotta z prażonym jabłkiem, kruszonką i kawową nutą

Kawowa panna cotta z prażonym jabłkiem i kruszonką to delikatny deser, który smakuje jak połączenie…

4 tygodnie ago

Ta strona używa cookies.

Więcej