Lato można lubić z wielu względów, słońce, wakacje, długie dni, letnie sukienki… Ja kocham lato przede wszystkim z dwóch powodów, po pierwsze: owoce nigdy nie smakują tak dobrze, po drugie: można bezkarnie pić hektoliktry cold brew, a mrożona herbata może być ciągle w szklance. Co najlepsze, jedno można z drugim połączyć! W tym artykule podpowiadamy, jak zrobić domową ice tea – oto przepisy.
Z dostępnych na naszej stronie smaków herbaty Teapigs możecie łatwo przygotować mnóstwo orzeźwiających, domowych ice tea, które w pyszny sposób uratują Was przed letnim odwodnieniem.
Jak zrobić mrożoną herbatę? Przepis na ice tea
Przygotowanie mrożonej herbaty można zamknąć w 3 prostych krokach:
1) zalewamy herbatę małą ilością gorącej wody (tak, żeby przykryć torebkę),
2) zaparzamy herbatę przez przynajmniej 5 minut, mamy czas na gapienie się w okno albo na napisanie dwóch maili,
3) uzupełniamy naczynie zimną wodą,
4) dodajemy kostki lodu i owoce.
Poniżej wskazówki parzenia naszych ulubionych smaków. Każdy przepis na domową ice tea to porcja dla jednej osoby, ale można je dowolnie mnożyć.
Mrożona herbata ma wiele odsłon!
Lemon & Ginger – 1 piramidka lub 2 łyżeczki sypanej herbaty/ 250 ml wody/ >5 minut parzenia.
Smak tej mrożonej herbaty przywodzi na myśl lemoniadę i piwo imbirowe. Dodajemy do niej plasterek cytryny i korzenia imbiru, odrobinę miodu i voilà!
Super Fruit – 1 piramidka lub 2 łyżeczki sypanej herbaty/ 250 ml wody/ >5 minut parzenia.
Sama w sobie smakuje jak placek owocowy w filiżance, jeśli dodacie do niej garść malin, borówek lub jagód, z powodzeniem może zastąpić deser!
Mao Feng – 1 piramidka lub 2 łyżeczki sypanej herbaty/ 250 ml wody/ 3-5 minut parzenia, woda powinna mieć około 80 stopni.
Ta mrożona zielona herbata ma nuty brzoskwiniowe i morelowe, kilka plasterków tych owoców doskonale podkreśli jej smak.
Chamomile – 1 piramidka lub 2 łyżeczki sypanej herbaty/ 250 ml wody/ >5 minut parzenia.
Ziołowy, rumiankowy napar świetnie się komponuje z dodatkiem świeżej melisy lub mięty.
Liquorice & Mint – 1 piramidka lub 2 łyżeczki sypanej herbaty/ 250 ml wody/ >5 minut parzenia.
Herbata miętowa nieprzypadkowo jest przysmakiem w Maroko i innych Afrykańskich krajach. Jest po prostu idealnie odświeżająca podczas upałów. W najcieplejsze dni polecamy pić ją litrami po dodaniu do każdej porcji garści ulubionych owoców (my uwielbiamy wersję malinową lub truskawkową).
Earl grey – 1 piramidka lub 2 łyżeczki sypanej herbaty/ 250 ml wody/ 3-5 minut parzenia.
Z cytryną, kawałkiem brzoskwini i łyżeczką miodu smakuje jak ice tea, które znamy ze sklepów, tylko dużo zdrowsze!
Peach Lemonade – Nowość absolutna, w limitowanej wersji na lato! Odrobina miodu, limonki bądź czerwonych porzeczek i napój na lato mamy gotowy!
Oczywiście to tylko garść podpowiedzi, jak zrobić ice tea, możliwości jest nieskończenie wiele! Jeśli macie swoje sprawdzone przepisy na letnie, mrożone herbaty, koniecznie podzielcie się z nami w komentarzach.
I pamiętajcie, stay hydrated!