Słodka, aksamitnie kremowa i wciągająca kawa mrożona z mleczkiem kokosowym i lodami. Napój z egzotyczną nutą i zastrzykiem kofeiny, który pobudza, orzeźwia i smakuje lepiej niż niejeden deser. Sprawdźcie jak my to robimy i koniecznie powtórzcie u siebie w domu.
Espresso – mocna baza kawy z mlekiem kokosowym
Pyszna, mrożona kawa kokosowa nie powstanie bez mocnej bazy, czyli poprawnie zaparzonego espresso. Jeżeli jednak nie posiadacie ekspresu ciśnieniowego, świetnie sprawdzi się również klasyczna i o wiele prostsza kawiarka, w której przygotujecie podobnie aromatyczny i intensywny napar. Ale to jeszcze nie koniec, ponieważ nic nie stoi na przeszkodzie, żeby podstawą naszej mrożonej kawy stało się zimne cold brew, pod warunkiem, że będzie intensywne, najlepiej z ciemniej palonych ziaren, tak aby jego aromat nie został przyćmiony przez gęste i dosyć wyraziste w smaku mleko kokosowe. W wersji z cold brew można także odrobinę poeksperymentować z proporcjami, zmniejszając ilość mleczka i zwiększając ilość kawy. Tak czy inaczej, każda ze wspomnianych metod wydobędzie z ziaren całe bogactwo smaku, dając esencjonalny napój, który znakomicie będzie się łączył z mleczkiem kokosowym i lodami, tworząc przepyszną kawę z mlekiem kokosowym.
Mleczko kokosowe do kawy mrożonej?
Mleczko kokosowe powstaje z miąższu orzecha kokosowego, ma gęstą konsystencję i charakterystyczny, wyraźnie kokosowy smak. Świetnie sprawdza się do przygotowywania kaw na zimno. Niemniej jednak, kawa z mlekiem kokosowym na zimno to zdecydowanie napój dla miłośników niecodziennych smaków. Całość jest bardzo treściwa, kremowa, a z gałką lodów to już zdecydowanie bardziej deser niż mała czarna. Jednakże nie zapominajcie, że w dalszym ciągu z konkretną porcją kofeiny i niestety kalorii. Ale jest na sposób, można użyć mleczka kokosowego z obniżoną zawartością tłuszczu lub mleczko kokosowe wymieszać z napojem kokosowym. Obie wersje kawy z mlekiem kokosowym dają radę, są lżejsze, lecz w dalszym ciągu przyjemnie kremowe.
Kokosowa kawa mrożona
Jedwabistą kawę z mlekiem kokosowym przygotujecie ekspresowo, jeżeli tylko w lodówce czeka przygotowane wcześniej, schłodzone espresso. Warto jednak poświęcić dodatkową minutę na wykonanie garniszu z wiórków kokosowych, który wygląda niezwykle efektownie i z pewnością będzie niemałym zaskoczeniem dla naszych gości. Ponadto do podania kawy mrożonej z mlekiem kokosowym wystarczy szklanka o pojemności około 300 ml. Z racji tego, że całość jest dosyć sycąca podana porcja jest w zupełności wystarczająca. Mimo to, nie jest to przepis, który należy wykonywać z zegarmistrzowską precyzją, z powodzeniem możecie zwiększyć ilość wybranych składników, najważniejsze, żeby Wam smakowało.
Prosty przepis na mrożoną kawę z mlekiem kokosowym
Składniki (1 porcja):
- 60 ml schłodzonego espresso lub mocnej kawy z kawiarki
- ok. 100 ml zimnego mleczka kokosowego, u mnie o obniżonej zawartości tłuszczu
- 1-2 łyżki mleka zagęszczonego słodzonego
- 1 gałka lodów waniliowych lub kokosowych
Dodatkowo:
- kilka kostek lodu
- wiórki kokosowe i odrobina mleka zagęszczonego słodzonego do wykonania dekoracji na rancie szklanki do kawy mrożonej z mlekiem kokosowym
Przygotowanie kawy z mlekiem kokosowym:
1. Wiórki kokosowe lekko podprażyć na suchej patelni.
2. Krawędź szklanki delikatnie zamoczyć w mleku zagęszczonym, a następnie zanurzyć we wiórkach kokosowych, tak aby przykleiły się do mleka
3. Na dno szklanki wlać mleko zagęszczone, włożyć kostki lodu oraz gałkę lodów.
4. Następnie dodać mleczko kokosowe.
5. Na koniec, dodać schłodzone espresso lub kawę z kawiarki i od razu podawać, najlepiej z ekologiczną słomką.
Mrożona kawa kokosowa to pomysł stworzony dla tych, którzy mają ochotę na zastrzyk kofeiny połączony z pysznym deserem. Zatem próbujcie, testujcie i eksperymentujcie z naszym przepisem na kawę z mlekiem kokosowym na zimno. Trzymajcie się!