Nasza kolejna propozycja deserowa to mus czekoladowy z kawą i karmelowym popcornem. Karmel, kawa i czekolada to trio idealne, działające kojąco na wszystkie zmysły potrzebujące czegoś słodkiego!
Składniki
Mus czekoladowy:
- 200 g gorzkiej czekolady
- podwójne espresso
- 30g masła
- 4 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
- 50 g cukru
- szczypta soli
Karmelowy popcorn:
- 100 g cukru
- 50 g masła
- 50 ml śmietanki kremówki
- 50 g popcornu
Sposób przygotowania
- Mus czekoladowy:
- Rozpuścić czekoladę i masło w kąpieli wodnej ze szczyptą soli. Dodaj espresso, wymieszaj.
- W oddzielnej misce, również w kąpieli wodnej, utrzeć żółtka z cukrem. Miskę z żółtkami umieścić na garnku z gotującą się wodą i ubijać, aż cukier się rozpuści, a masa zgęstnieje.
- Do utartych żółtek wlać rozpuszczoną czekoladę, delikatnie wymieszać. ○ W osobnej misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. ○ Do masy czekoladowej delikatnie, partiami, wmieszać ubitą pianę z białek.
- Gotowy mus przełożyć do pucharków lub szklanek.
- Wstawić do lodówki na około 2-3 godziny, aby mus stężał.
- Karmelowy Popcorn:
- W garnku rozpuścić cukier na małym ogniu, aż powstanie karmel. ○ Dodać masło, mieszając, aż się rozpuści i połączy z karmelem. ○ Wlać śmietankę, cały czas mieszając, aż karmel zgęstnieje i wszystkie składniki się połączą.
- Wsypać popcorn i dokładnie wymieszać, tak, aby każde ziarenko było pokryte karmelem.
- Wyłożyć karmelowy popcorn na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić do ostygnięcia.
- Na wierzch schłodzonego musu czekoladowego nałożyć porcję karmelowego popcornu.
*Pamiętaj, żeby użyć świeżych jajek, najlepiej Bio lub z wolnego wybiegu.