Kawowe przepisy

Mus czekoladowy z kawą i karmelowym popcornem

Nasza kolejna propozycja deserowa to mus czekoladowy z kawą i karmelowym popcornem. Karmel, kawa i czekolada to trio idealne, działające kojąco na wszystkie zmysły potrzebujące czegoś słodkiego!

Składniki

Mus czekoladowy: 

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • podwójne espresso
  • 30g masła
  • 4 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
  • 50 g cukru
  • szczypta soli

Karmelowy popcorn: 

  • 100 g cukru
  • 50 g masła
  • 50 ml śmietanki kremówki
  • 50 g popcornu

Sposób przygotowania

  1. Mus czekoladowy:
  • Rozpuścić czekoladę i masło w kąpieli wodnej ze szczyptą soli. Dodaj espresso, wymieszaj.
  • W oddzielnej misce, również w kąpieli wodnej, utrzeć żółtka z cukrem. Miskę z żółtkami umieścić na garnku z gotującą się wodą i ubijać, aż cukier się rozpuści, a masa zgęstnieje.
  • Do utartych żółtek wlać rozpuszczoną czekoladę, delikatnie wymieszać. W osobnej misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do masy czekoladowej delikatnie, partiami, wmieszać ubitą pianę z białek.
  • Gotowy mus przełożyć do pucharków lub szklanek.
  • Wstawić do lodówki na około 2-3 godziny, aby mus stężał.
  1. Karmelowy Popcorn:
  • W garnku rozpuścić cukier na małym ogniu, aż powstanie karmel. Dodać masło, mieszając, aż się rozpuści i połączy z karmelem. Wlać śmietankę, cały czas mieszając, aż karmel zgęstnieje i wszystkie składniki się połączą.
  • Wsypać popcorn i dokładnie wymieszać, tak, aby każde ziarenko było pokryte karmelem.
  • Wyłożyć karmelowy popcorn na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić do ostygnięcia.
  • Na wierzch schłodzonego musu czekoladowego nałożyć porcję karmelowego popcornu.

*Pamiętaj, żeby użyć świeżych jajek, najlepiej Bio lub z wolnego wybiegu. 

Jessica Nadziejko

Emerytowana baristka, początkująca cukierniczka i fotograf. Uwielbia spędzać godziny w kuchni – najlepiej obserwując rosnące w piecu ciasto drożdżowe oraz w studio fotograficznym – gdzie skrupulatnie powstrzymuje się od zjedzenia fotografowanych wypieków i innych dobroci. Uznaje sen, ciepły chleb z masłem i kawę przelewową za najlepsze, co każdy może mieć w swoim życiu na co dzień.

Disqus Comments Loading...
Share
Published by
Jessica Nadziejko

Recent Posts

Filtr idealny – jak różne rodzaje filtrów wpływają na smak kawy i co warto o nich wiedzieć?

Niech się przelewa! Dla wielu entuzjastów wysokiej jakości, kawa specialty to przede wszystkim filtrowana rewolucja…

1 tydzień ago

Wiosenne przebudzenie – czas na detoks!

Witaj wiosno! Długo wyczekiwana pora roku w końcu zawitała, przynosząc ze sobą nowe pokłady energii…

2 tygodnie ago

Czy excelsa to przyszłość kawy?

Kryzys na rynku kawy nie mija, a ceny arabiki i robusty nadal rosną, a rynek…

3 tygodnie ago

Latte art – porady baristów!

Latte art wygląda jak magia, ale w rzeczywistości to po prostu kwestia techniki i odrobiny…

4 tygodnie ago

Panna cotta z prażonym jabłkiem, kruszonką i kawową nutą

Kawowa panna cotta z prażonym jabłkiem i kruszonką to delikatny deser, który smakuje jak połączenie…

1 miesiąc ago

Jak rozpoznać dobrą matchę i na co zwracać uwagę?

Sproszkowane liście zielonej herbaty stały się tak popularne, że możliwości produkcyjne Japonii nie nadążają za…

1 miesiąc ago

Ta strona używa cookies.

Więcej