Nie za każdym trendem należy podążać, ale ten zdecydowanie wyjdzie wszystkim na zdrowie. Mowa o NoLo, czyli świadomym wybieraniu wersji bezalkoholowych.
Koktajle bez alkoholu świadomie wybiera coraz więcej osób. Zmiany te widać również w podejściu restauracji i barów, w których w menu możemy już najczęściej spotkać koktajle w wersji bezalkoholowej, przygotowane na bezalkoholowych odpowiednikach znanych wszystkim alkoholi, piwa bezalkoholowe, czy nawet wina.
Trend NoLo na tyle rośnie w siłę, że za produkcję bezalkoholowych „alkoholi” wzięli się nawet największemu alkoholowi gracze, dzięki temu coraz częściej możemy je spotkać w dobrze nam znanych sklepach i stają się produktem dostępnym na wyciągnięcie ręki, a nie tylko kaprysem.
Wyjście na koktajl już nie musi wiązać się z bólem głowy na drugi dzień, iż złym samopoczuciem. Powstaje wiele niszowych firm skupiających się na produkcji właśnie bezalkoholowych propozycji Jedną z takich firm, działających z poszanowaniem ekologii jest ISH Spiritz. Marka ISH powstała w Kopenhadze i w oparciu o naturalne składniki tworzy również zamknięte w puszce odpowiedniki znanych wszystkim koktajli. Można wypić je od razu albo wykorzystać do przygotowania własnych mocktaili. Poniżej kilka propozycji!
PORZECZOWE DAIQUIRI z białą herbatą
Składniki:
– Czerwone porzeczki (około 100 g)
– Biała herbata Brown House & Tea – Self Love (około 150 ml wystudzonego naparu)
– ISH Lime DAIQUIRI
Do przygotowania koktajlu potrzebne będą:
– Rozgniatacz do owoców (muddler)
– szklanka około 300 ml
– lód
Czas przygotowania: 10 minut (jeśli wcześniej zaparzysz herbatę)
Przygotowanie:
Do szklanki wrzucamy czerwone porzeczki (wcześniej umyte i pozbawione szypułki). Następnie delikatnie je rozgniatamy przy użyciu muddlera. Im więcej porzeczek tym kwaśniejszy koktajl! Gdy porzeczki mają już konsystencję puree szklankę wypełniamy lodem. Następnie wlewamy około 100 ml herbaty. Najlepiej zaparzyć ją według instrukcji na opakowaniu kilka godzin wcześniej, żeby zdążyła wystygnąć.
Teraz czas na Daiquiri, który dopełniamy szklankę.
Koktajl możesz udekorować porzeczkami albo jadalnymi kwiatami i gotowe!
Protip: Sezon na porzeczki jest krótki. Jeśli chcesz cieszyć się nim dłużej możesz przygotować puree z porzeczek i zamrozić je np. poporcjowane w pojemniku, w którym zwykle zamrażasz kostki lodu.
MOJITO kwiatowe
Koktajl dla wielbicieli orzeźwiającego mojito smaków. Połączymy w nim smak klasycznego mojito z kwaśną limonką i syropem co pachnie jak łąka. Spróbujcie koniecznie w ciepły letni wieczór.
Składniki:
– ISH mojito alcohol free
– syrop „lemoniada bukiet kwiatów”
– sok z 1-2 limonki (około 40 ml)
Do przygotowania koktajlu potrzebne będą:
– pędzelek do posmarowania szklanki syropem (opcjonalnie)
– szklanka około 400 ml
– płatki jadalnych kwiatów
– lód
Czas przygotowania: 10 minut
Przygotowanie:
Szklankę z jednej strony smarujemy syropem (najlepiej użyć do tego pędzelka cukierniczego). Następnie w tym miejscu posypujemy jadalnymi kwiatami. Oczywiście ten etap można pominąć, ale uwierzcie nam, że nie warto z niego rezygnować! Następnie do szklanki wlewamy około 20 ml syropu, 40 ml soku z limonki. Szklankę wypełniamy lodem i dolewamy nasze bezalkoholowe mojito.
Gdy już zrobicie zdjęcie na Instagrama to możecie delikatnie wymieszać koktajl, by aromaty się połączyły.
Protip: Jadalne kwiaty możecie zebrać na łące, ale też świetnie sprawdzą się tu suszone płatki kwiatów dostępne w sklepach zielarskich.
Lody co smakują jak LIMONCELLO
Od razy zdradzę Wam tajemnicę, że te lody wspaniale komponują się z Gin & Tonic ISH Spirits. Takim połączeniem zachwycisz swoich gości. Dobrem trzeba się dzielić, dlatego od razu podaję proporcje na 4 porcje!
Składniki:
– syrop waniliowy
– ziarna kawy
– mleko skondensowane (może być wegański odpowiednik) – około 250 ml – cytryna (najlepiej obrana ze skórki i zamrożona wcześniej) – 2 szt.
Do przygotowania lodów potrzebne będą:
– miseczki, albo metalowe pucharki
– blender
– lód
Czas przygotowania: 15 minut
Przygotowanie:
Do blendera wlej mleko skondensowane. Do przygotowania koktajlu użyłam słodzonego mleka w puszce, ale jeśli chcesz użyć wegańskiego to świetnie nadaje się skondensowane mleko kokosowe. Następnie dorzuć zamrożone cytryny, dolej 40 ml syropu waniliowego. Blenduj na wysokich obrotach. Gdy masa będzie już jednolita stopniowo dodawaj kostki lodu i dalej blenduj, aż uzyskasz konsystencję lodów. Następnie lody przełóż do pucharków i udekoruj ziarnami kawy. Dodatkowo możesz polać je jeszcze odrobiną syropu.
Protip: Ziarna kawy podpraż wcześniej na rozgrzanej patelni – wydobędziesz z nich aromat, który na pewno zostanie zapamiętany podczas podania. Jeśli używasz cytryn ekologicznych dodaj odrobinę skórki, dzięki niej uzyskasz piękny kolor i zapach.
Zacznij od schłodzenia puszki z G&T i przygotowania gałązki rozmarynu, albo tymianku, z którym najlepiej jest go podać.
Jak sami widzicie propozycje bezalkoholowych koktajli nie musza być wcale nudne. Niech powyższe przepisy zainspirują Was do poszukiwania własnych kombinacji, łączenia smaków i eksperymentowania.
Na zdrowie!