W tłusty czwartek porzućcie wszelkie diety, zapomnijcie o kaloriach i zjedzcie pączka na szczęście, dla pewności dwa, a domowe nawet trzy. Jeden na przystaweczkę, jeden na danie główne i malutkiego pączusia na deser. Aby Wam to ułatwić, przygotowałam niezawodny przepis na najlepsze domowe pączki na świecie z aromatycznym, kawowym nadzieniem.
Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła
Smażenie domowych pączków może wydawać się z nie lada wyzwaniem, ale wbrew pozorom to wcale nie takie trudne. Radzę jednak uzbroić się w cierpliwość, ponieważ, jeżeli chcecie, aby Wasze pączki były puszyste niczym chmurka i rozpływały się w ustach, musicie porządnie wyrobić ciasto i zapewnić mu odpowiednią ilość czasu na wyrośnięcie. Obiecuję, że Wasza wytrwałość zostanie nagrodzona i będziecie już tylko o krok od prawdziwej tłustoczwartkowej uczty.
Pączki z kawowym sercem – bo liczy się wnętrze!
Kolejny etap to nadzienie do pączków. Duuuużo nadzienia. Bez wątpienia najważniejszy jest środek, czyli to czym wypełnimy nasze pączki. Dzisiaj będzie to aksamitny krem budyniowy wzbogacony smakiem Waszego ulubionego espresso. Koniecznie ze świeżej, odpowiednio palonej kawy, z dobrego ekspresu lub kawiarki. Na koniec obfity kleks czekolady i gotowe. Palce lizać!
Przepis na domowe pączki z kawowym nadzieniem
Składniki (około 20 pączków):
Pączki:
- 3 – 3 i ¼ szklanki (ok. 500 g) mąki pszennej
- ¼ kostki (50 g) masła
- ¼ szklanki (50 g) cukru
- 1 szklanka (250 ml) ciepłego mleka
- 4 żółtka
- 1 całe jajko
- 2 opakowania (14 g) suchych drożdży
- ½ laski wanilii
- szczypta soli
- 1 – 2 łyżki (15 ml – 30 ml) rumu (opcjonalnie)
Nadzienie kawowe:
- 100 ml espresso
- 150 ml śmietanki 30%
- ¼ szklanki cukru
- 3 żółtka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki masła
- ½ laski wanilii
- szczypta soli
Polewa:
- 1 tabliczka (100 g) czekolady deserowej lub mlecznej
- 2-3 łyżki mleka
- ½ tabliczki (50 g) białej czekolady
Dodatkowo:
- 1 – 1 ½ litra oleju (w zależności od szerokości rondelka)
Przygotowanie:
Pączki:
- Do przesianej mąki dodać suche drożdże, cukier, ziarenka wanilii oraz sól i dokładnie wymieszać.
- Dodać żółtka, całe jajko, opcjonalnie rum oraz ciepłe mleko i dokładnie wyrobić gładkie ciasto (ciasto wyrabiać przez około 15 – 20 minut, można w tym celu użyć miksera z odpowiednią końcówką). Na koniec dodać roztopione masło i wyrabiać jeszcze kilka minut. Jeżeli ciasto za bardzo klei się do rąk, można dodać odrobinę więcej mąki, pamiętając, że ciasto może się trochę kleić, a im mniej dodamy mąki tym pączki będą delikatniejsze.
- Wyrobione ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 – 1½ godziny, do podwojenia objętości.
- Po tym czasie, ciasto wyłożyć na lekko oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować na grubość ok. 2 cm. Następnie za pomocą szklanki wycinać kółka i odkładać na deskę delikatnie posypaną mąką.
- Kiedy wytniemy wszystkie pączki, przykryć je ściereczką i odstawić na kolejne 35 – 45 minut do ponownego wyrośnięcia.
- W szerokim rondelku powoli rozgrzać olej do około 175 stopni Celsjusza. Temperaturę można sprawdzać wrzucając niewielki kawałek ciasta, gdy szybko wypłynie i zacznie się rumienić można zacząć smażenie pączków.
- Pączki smażyć tak aby swobodnie pływały w oleju i nie stykały się ze sobą, po ok. 1½ – 2 minuty z każdej strony, a następnie wyławiać łyżką cedzakową i odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Należy cały czas kontrolować temperaturę oleju, jeżeli będzie zbyt gorący i pączki za szybko nabiorą odpowiedniego koloru, może się okazać, że będą surowe w środku.
Nadzienie kawowe:
- W misce wymieszać rózgą żółtka z cukrem i solą, a następnie dodać mąkę ziemniaczaną i ponownie wymieszać, tak aby nie było grudek.
- W rondelku podgrzać (prawie zagotować) śmietankę z espresso oraz ziarenkami wanilii i całość zdjąć z palnika.
- Cały czas mieszając, cienkim strumieniem wlać pastę jajeczną do śmietanki z kawą. Ponownie postawić na palnik i nie przestając mieszać chwilkę gotować.
- Zdjąć z palnika, dodać zimne masło i wymieszać do rozpuszczenia. Przełożyć do miseczki, przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała ona budyniu i odstawić do całkowitego wystudzenia.
- Wystudzone pączki nadziewać kremem przy pomocy rękawa cukierniczego z cienką końcówką.
Polewa:
- Przygotować polewę: ciemną czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej.
- Gotowe, wystudzone pączki udekorować ciemną polewą i opcjonalnie rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladą.
Z takimi domowymi pączkami kawowymi macie gwarantowane szczęście, jak i to, że Wasz Tłusty Czwartek nie zamieni się w święto stania w kolejce przed cukiernią. Udanego pączkowania – mamy nadzieję, że przepis przypadnie Wam do gustu!