Walentynki. Jedni kochają, inni nienawidzą. Jedni planują romantyczne kolacje, inni chowają się w domach przed wszechobecnymi czerwonymi serduszkami. Ale czy Walentynki muszą być tym świętem, o którym myślimy z przerażeniem i niesmakiem?
Walentynki to przede wszystkim święto miłości. A miłość, jak wiemy, ma wiele twarzy. To nie tylko romantyczne uniesienia, ale też przyjaźń, rodzina, a nawet… miłość do samego siebie. Dlatego w tym roku proponuję podejść do Walentynek z przymrużeniem oka i potraktować je jako okazję do celebrowania każdego rodzaju miłości.
Możesz spędzić ten dzień z ukochaną osobą, ale możesz też zrobić sobie przyjemność i potraktować ten dzień jako formę celebrowania miłości do siebie. Kup sobie prezent, zrób sobie ulubione ciasto, idź na masaż, zrób sobie wieczór filmowy, idź na spacer albo po prostu spędź czas tak jak lubisz. Pamiętaj, że miłość do siebie też jest ważna!
A jeśli już chcesz obdarować kogoś prezentem – ukochaną, ukochanego, mamę, tatę, przyjaciół…to mam dla Ciebie kilka propozycji, które będą ciekawsze niż pluszak i czekoladki.
AeroPress: Ale czerwony! To idealny prezent dla osoby, który ceni sobie prostotę parzenia i jakość kawy. Aeropress to kultowy zaparzacz, który pozwala na przygotowanie pysznej kawy w kilka chwil. Czerwony kolor doda mu walentynkowego charakteru, a zaparzoną w nim kawę możesz pić z ukochaną osobą każdego poranka lub parzyć ją na wspólnym wyjeździe.
Kubek termiczny: Praktyczny i stylowy prezent dla osób, które lubią mieć swój ulubiony napój zawsze przy sobie. Obdarowana osoba zawsze będzie myślała tobie pijąc gorącą herbatę w pracy czy na spacerze. Zerknijcie na kubki Fellow w walentynkowym, ceglanym kolorze!
Wyjątkowa kawa, np. Kostaryka Las Lajas Black Diamond Natural Filter od HAYB. Paczka dobrej kawy będzie lepsza niż diamenty. I kawę możecie pić razem, diamentami ciężko się podzielić. PS. dobra kawa + wspólne parzenie kawy = WNM.
Herbata: Wyjątkowa mieszanka herbaty, np. od Lune Tea lub Kusmi będzie niczym bukiet kwiatów. W dodatku pozwoli obdarowanej osobie na chwilę relaksu i zadbania o siebie.
Warsztaty z parzenia kawy: Przeżycie to coś więcej niż prezent. Jeśli chcesz podarować ukochanej osobie coś wyjątkowego, to warsztaty z parzenia kawy będą strzałem w dziesiątkę. Nauka parzenia kawy, poznawanie nowych smaków i aromatów to będzie czysta przyjemność.
Czekolada specialty: Gorąca czekolada to idealny prezent, który sprawi, że zimowe wieczory będą przyjemniejsze. Wytrawna, z nieco słabszymi nutami czy coś pomiędzy? Wybierz taką, która przyniesie “twojej walentynce” najwięcej przyjemności.
Matcha: “muszę kiedyś spróbować tej matchy” – jeżeli kiedyś usłyszałeś_łaś te słowa, to może to czas, by obdarować ukochaną zestawem do samodzielnego przygotowania matchy w domu? Nowa przygoda, która uzależnia podobnie jak kawa specialty.
Ceramika: po pierwsze – kawa smakuje lepiej, kiedy zrobi nam ją ktoś inny niż my sami, po drugie – pita z ulubionego kubka to gwarancja dobrego humoru na cały dzień.
A jeśli chcesz dodać do tego coś własnego, to proponuję upiec pyszne ciasto. Walentynki to idealny czas na kulinarne eksperymenty.
Tiramisu z malinami
Składniki
- 100g żółtek
- 100 g cukru
- 500 g mascarpone
- 300 g biszkoptów
- 250 ml mocnej kawy
- 50 ml likieru kawowego
- 200 g konfitury malinowej
- Świeże maliny
Przygotowanie
Żółtka ubij z cukrem na puszystą pianę – zajmie to ok. 7 minut. Zmniejsz obroty, dodawaj mascarpone łyżka po łyżce. Ubijaj jeszcze chwilę.
Kawę wymieszaj z likierem kawowym. Zanurzaj w niej biszkopty i układaj je w naczyniu. Na biszkopty nałóż warstwę mascarpone i konfitury malinowej. Powtórz nakładanie warstwy biszkoptów i mascarpone. Na koniec ułóż na wierzchu maliny i posyp pistacjami. Schłodź przez przynajmniej 5 godzin.
Kawowe placki z sosem czekoladowym
Składniki
- 300 g mąki
- 320 ml mleka
- Podwójne espresso
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 70 g stopionego masła
- 100 g deserowej czekolady
- 50 ml śmietanki 30%
- Pojedyncze espresso
- Ulubione owoce
Przygotowanie
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Mleko, espresso, masło i jajko wymieszaj w oddzielnej misce. Suche składniki dodaj do mokrych i dokładnie wymieszaj. Smaż partiami, z dwóch stron pod przykryciem.
Śmietankę podgrzej, dodaj pojedyncze espresso i szczyptę soli. Dodaj posiekaną czekoladę i dokładnie wymieszaj. Jeżeli sos jest zbyt gęsty dodaj więcej śmietanki. Porcję placków podawaj z czekoladą i ulubionymi owocami.