Zostały Wam jeszcze jakieś resztki pyszności po Świętach? Jeśli nie, a już zatęskniliście za pachnącymi bakaliami i aromatem kakao, oto może być dobry substytut. Nowy Przelew Miesiąca. Pierwszy w nowym roku. Rubens Gardelli i Gwatemala El Rincon!
Kilka miesięcy temu Przelewem Miesiąca była niezwykła, szałwiowa Indonezja spod szyldu tej włoskiej palarni. Teraz Gardelli powraca z nieco bardziej stonowanymi smakami, ale niezwykle przyjemnymi!
W końcu nuty suszonych moreli oraz kakao na pewno nie zaliczają się do tych, co wywołują złe skojarzenia, prawda?
Kraj: Gwatemala
Region: Huehuetenango
Farma/Producent: Finca El Rincon
Wysokość upraw: 1500 – 1700 m n.p.m.
Odmiana: Caturra i Bourbon
Obróbka: Mokra (washed)
Dla kogo jest ta włoska Gwatemala? Oj, ma bardzo szeroki target. Z jednej strony będzie dobrą propozycją dla tych, którzy stawiają swoje pierwsze kroki w kawie dobrej jakości, a już powoli zaczynają się nudzić podstawowymi smakami choćby Brazylii. Tu wchodzi już nieco więcej owocowych, słodkich posmaków, jest lżej i ciekawiej.
Ale jednocześnie docenią ją ci, co już z niejednej filiżanki kawę pili. Odnajdą w niej bardzo czysty smak i świetny balans.
I tak. Naprawdę smakuje jak suszona morela i kakao. W zapachu znajdzie się także nuta wanilii i cytrusów.
Najlepiej potraktować tę kawę Chemeksem, który podkreśli czystość Gwatemali El Rincon i lekkie body. Kawa stanie się bardziej wytrawna i delikatna. Spokojnie można postawić taką karafkę do romantycznej kolacji. Jako preludium do mocniejszych trunków.
Wystarczy przygotować dla 500ml kawy w chemeksie:
500ml wody w temperaturze nieco poniżej 90 st. C
30g Gwatemali El Ricon, zmielonej grubo.
Filtr, waga, stoper
Zmielona kawa ląduje w przelanym wcześniej gorącą wodą filtrze umieszczonym w chemeksie. Całość stawiamy na wadze, tarujemy i uruchamiamy stoper.
Na zmieloną kawę wlewamy okrężnymi ruchami około 80g wody i czekamy do 40 sekundy na stoperze. W tym czasie następuje tzw. preinfuzja, czyli otwieranie się drobinek kawy, namakanie jej, by oddała maksimum swojego smaku.
Po upływie 40 sekund ponownie okrężnymi ruchami, najlepiej przy pomocy dedykowanej konewki, spokojnym strumieniem, polewamy kawę porcjami, aż do osiągnięcia 500g na wadze. Czekamy aż wszystko przesączy się do karafki. Trzeba tak wycelować, aby zmieścić się w około 4:00 minutach.
Filtr do kosza, kręcimy chemeksem, by kawa wymieszała się i lekko przestudziła, aby zapach stał się bardziej wyraźny i serwujemy w filiżankach.
Choć kawa ta nie zaskakuje jakimiś niespotykanymi nutami, nie wali po twarzy soczystymi cytrusami czy rabarbarem, to jednak zapada w pamięć swoją lekkością i czystością smaku oraz bardzo dobrym balansem.
Przekonajcie się sami jaki jest ten nowy Przelew Miesiąca!