Każdy, kto chociaż raz zamówił Coffeedeskową paczuchę, zapewne uśmiechnął się na widok naklejki z figlarnym kotem znajdującej się na kartonie. A jeśli jeszcze nie, to najlepsze wciąż przed Wami, a już na pewno najlepsza kawa. Tak czy inaczej, niecodzienną historię kota, który jeździł kurierem, poznacie tutaj. Natomiast ja dla wszystkich przyjaciół czarnego trunku oraz ekipy Coffeedesk przygotowałam przepis na domowe, aromatyczne kruche ciasteczka kawowe w kształcie uroczych kotów. Bo dobra kawa nie jest zła, a z dobrym ciasteczkiem jeszcze lepsza.
Kruche ciasteczka kawowe
Kruche ciasteczka kawowe są przyjemnie chrupiące, delikatnie słodkie, cudownie pachnące kawą i naturalną wanilią. Po prostu pyszne, a przy tym naprawdę proste i szybkie do przygotowania. Należy tylko pamiętać, że kruche ciasto nie lubi ciepła, a tym samym długiego wyrabiania. Dlatego składniki na nasze ciastka z kawą łączymy ekspresem i mam tu na myśli dosłownie prędkość światła. 😉 Staramy się ich nie ogrzewać ciepłem naszych dłoni. Długie wyrabianie najpewniej sprawi, że po upieczeniu ciasteczka do kawy będą zbyt twarde. Ale jeśli zastosujecie się do rady, jestem pewna, że pysznie się upieką. Gotowe kruche ciasteczka kawowe idealnie sprawdzą się do podjadania w ciągu dnia oraz do kubka aromatycznego przelewu z dripa lub Chemxa, czy małego espresso. W końcu dodatkowa porcja kofeiny to zawsze dobry pomysł.
Koty z kawowym wnętrzem
Kruchych ciasteczek kawowych nie będzie bez mąki, masła i słodzika. Jednak sercem tych kociaków i tym, co je wyróżnia, jest kawa. I to ona w głównej mierze decyduje o ich wyjątkowym smaku. Dlatego ważne jest, aby była to kawa wysokiej jakości, świeżo palona i w tym przypadku jak najdrobniej mielona. Dodatkowo do przygotowania ciastek kawowych może się przydać łyżka lub dwie intensywnego espresso z ekspresu lub mocnej kawy z kawiarki, która wszystko poskłada w całość, gdy nie będzie chciało się kleić.
Kruche ciasteczka kawowe w czekoladzie
Czekoladowy ogon, czekoladowe łapki, czekoladowy pyszczek. Z kawą najlepiej komponuje się czekolada. Oba te składniki doskonale podkreślają swoje walory. Dlatego ciasteczka kawowe zamoczone w Waszej ulubionej czekoladzie będą smakowały i wyglądały jeszcze lepiej. W takiej wersji, z pewnością nikt im się nie oprze. A kiedy już po nie sięgnie, na jednym, ani dwóch ciasteczkach do kawy się nie skończy. Swoich kotów nawet nie policzyłam, bo niektóre magicznie znikały, zanim zdążyły się zanurzyć w czekoladowej kąpieli. Tak więc, jeżeli lubicie kawowe łakocie, radzę od razu przygotować kruche ciasteczka kawowe według przepisu z podwójnej porcji.
Jedno jest pewne, to najbardziej kawowe koty na świecie. To jak? Zrobicie?
Przepis na kruche ciasteczka kawowe
Składniki (liczba ciasteczek zależy od wielkości foremki do ciastek):
Ciasteczka kawowe:
- 1 szklanka (150 g) mąki pszennej lub krupczatki
- 2 łyżki bardzo drobno zmielonej kawy
- 80 g zimnego masła (82% tłuszczu)
- 1 żółtko
- ⅓ szklanki (70 g) cukru trzcinowego w pudrze (można zwykły zmielić lub zmiksować w blenderze)
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
- ziarenka z ½ laski wanilii
- 1-2 łyżki bardzo zimnego espresso (opcjonalnie)
Polewa:
- 1 tabliczka (100 g) ulubionej czekolady (mlecznej lub gorzkiej)
Przygotowanie szybkich ciasteczek do kawy:
- Do przesianej mąki pszennej, wymieszanej ze zmieloną kawą, dodać pokrojone, zimne masło. Całość siekać ostrym nożem do uzyskania kruszonki.
- Pośrodku zrobić wgłębienie, dodać cukier trzcinowy w pudrze, żółtko, łyżkę śmietany oraz ziarenka wydrążone z laski wanilii i szybko zagnieść ciasto, tylko do połączenia składników. Jeżeli ciasto jest zbyt suche i nie chce się kleić, dodać jedną lub dwie łyżki bardzo zimnego espresso. Można również wyrobić ciasto za pomocą miksera przy użyciu odpowiedniej końcówki.
- Z ciasta uformować kulę, delikatnie spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na około godzinę, żeby się schłodziło.
- Po tym czasie gotowe ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm, za pomocą wybranej foremki wycinać ciasteczka kawowe i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180° Celsjusza przez 10 – 12 minut, uważając, aby się nie przypaliły, a następnie wystudzić.
- Przygotować polewę: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (w tym celu połamaną na kawałki czekoladę umieścić w miseczce nad garnkiem z wrzącą wodą, tak aby roztopiło ją ciepło pary).
- Wystudzone ciasteczka kawowe maczać w czekoladzie i odkładać na kratkę do zastygnięcia polewy.
Niech Wam się dobrze piecze i miłego chrupania kruchych ciasteczek kawowych.