W kalendarzu adwentowym już większość okienek otwarta. To znak, że pozostało tylko kilka dni do Świąt. Spieszę zatem do Was z przepisem na mięciutkie, wilgotne, kuszące wyjątkowym zapachem ciasto korzenno-kawowe. Idealne dla spóźnialskich, którzy nie zdążyli przygotować piernika dojrzewającego lub tych, którzy podobnie jak ja lubią smaczne, ale proste rozwiązania.
Ciasto korzenno-kawowe
Naprawdę niewiele potrzeba, aby delektować się tym wyjątkowym ciastem korzennym. Przygotowuje się raz dwa, z czystą przyjemnością, a efekt zadowoli nawet najbardziej wybrednego łasucha. Każdy kawałek tego ciasta kawowego pełen jest świątecznych smaków: naturalnego miodu, powideł śliwkowych, dużej ilości świeżych przypraw korzennych i aromatu ulubionej kawy. Co więcej, dekorując je możecie puścić wodze fantazji, w końcu świąteczne ciasto wymaga świątecznej oprawy. Doskonale w tej roli sprawdzi się aksamitna i błyszcząca polewa z dobrej jakości czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej, ozdobiona pokruszonym lizakiem, orzechami lub cukrowymi śnieżynkami.
Ciasto świąteczne z kawą smakuje lepiej
W naszym świątecznym cieście, obok korzennych przypraw, drugim kluczowym składnikiem jest kawa. Najlepiej średnio lub mocno palona. Na pewno znajdziecie coś odpowiedniego z lokalnych palarni, jak na przykład ta, pochodząca z warszawskiej Coffeelab Gwatemala Huehuetenango. Kawa wzbogaca ciasto niepowtarzalnym aromatem i sprawia, że smakuje ono wyśmienicie. Aby jednak tak było, ziarna muszą być dobrej jakości. W cieście zapewne nie wyczujemy poszczególnych nut smakowych, ale bez problemu poczujemy świeżość ziaren, właściwe palenie czy jakość mielenia. Ciasto kawowe jest proste, a przygotowane z dobrych składników odwdzięczy się bogatym smakiem, gdzie delikatnie pikantna słodycz przypraw korzennych przeplata się z głębokim aromatem małej czarnej.
Deser nie tylko od święta – przepis na ciasto korzenno-kawowe
Święta, święta i po świętach… ale bez obaw ciasto korzenno-kawowe możecie upiec kiedy chcecie, nie tylko w święta, choć to ciasto typowo świąteczne. Zatem do dzieła!
Składniki (forma 11 cm x 30 cm):
Ciasto:
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową!
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 100 g masła
- 3 jajka
- ¾ szklanki (180 ml) mleka
- 200 g cukru
- 3 łyżki bardzo drobno zmielonej kawy
- 2 łyżki (30 ml) intensywnego espresso
- 2 łyżki (50 g) miodu
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki przyprawy piernikowej (należy zwracać uwagę na skład, aby nie zawierała mąki)
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
Dodatkowo:
- 100 g ulubionej czekolady gorzkiej lub mlecznej
- 3-4 łyżki mleka
- świąteczny lizak do dekoracji (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- W rondelku z grubym dnem wymieszać mleko, masło, powidła śliwkowe, kakao, przyprawę piernikową, espresso oraz miód. Cały czas mieszając podgrzewać, aż do rozpuszczenia i połączenia się wszystkich składników.
- Następnie zdjąć z palnika, dodać mieloną kawę i dokładnie wymieszać. Masę odstawić do przestudzenia.
- Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną.
- Za pomocą miksera jajka utrzeć z cukrem na jasną masę.
- Zmniejszyć obroty miksera i cały czas mieszając, powoli dodawać przestudzoną masę kakaowo-piernikową.
- Na koniec, dodać suche składniki i krótko wymieszać łyżką, tylko do połączenia składników.
- Masę przelać do formy (11 cm x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec około 40-50 minut, do tzw. “suchego patyczka” w piekarniku nagrzanym do 180°C.
- Przygotować polewę: czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej (w tym celu połamaną na kawałki czekoladę z mlekiem umieścić w miseczce nad garnkiem z wrzącą wodą, tak aby roztopiło ją ciepło pary). Jeżeli polewa wyjdzie zbyt gęsta, dodać odrobinę więcej mleka.
- Wystudzone ciasto przełożyć na deskę/talerz do góry dnem i udekorować przygotowaną polewą czekoladową oraz pokruszonym lizakiem świątecznym (raczej oszczędnie, ponieważ posypka jest bardzo słodka). Dzięki intensywnej polewie czekoladowej otrzymasz ciasto korzenno-czekoladowe!
Niech ciasto korzenno-kawowe umili Wam ten świąteczny i rodzinny czas. Życzę wszystkim radosnych, spokojnych Świąt!